Stubb kommentoi hallituksen riitelyä – "Ei ole varaa eripuraisuuteen"

Presidentti Alexander Stubb toivoo lisää malttia Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Stubb sanoi medialle New Yorkissa, että Suomella ei ole varaa eripuraisuuteen tai erilaisiin näkemyksiin.

Alexander Stubb kertoi myöhään iltapäivällä Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänen tapaamistensa painopiste Yhdysvalloissa on ollut tällä viikolla Afrikan mantereella, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa.

Stubbin mukaan Suomen ehdotus YK:n toiminnan uudistamiseksi on saanut YK-maiden keskuudessa hyvän vastaanoton. 

– Erityisesti globaalin etelän mailta mutta myös monesta muusta maasta, Stubb totesi tiedotustilaisuudessa.

Stubbpiti ensimmäisen presidenttikauden puheensa YK:ssa eilen keskiviikkona. Hän vetosi siinä voimakkaasti kansainvälisen yhteistyön ja YK:n uudistamisen puolesta.

YK:n on Stubbin mukaan uudistuttava muun muassa siksi, että tämän hetken kolme suurinta konfliktia Ukrainassa, Lähi-idässä ja Sudanissa saataisiin ratkaistuksi. 

2609 20861233 UUTISJUTUT Presidentti Stubb on ehdottanut suuria muutoksia YK:n turvallisuusneuvostoon – minkälaista palautetta ehdotukset ovat saaneet?

Presidentti Alexander Stubb on ehdottanut suuria muutoksia YK:n turvallisuusneuvostoon – minkälaista palautetta ehdotukset ovat saaneet? MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi.

"Ulkopolitiikan linja kristallinkirkas"

Israelin suhteen Stubb sanoi Suomen linjan olevan "kristallin kirkas". Suomi puolsi YK:ssa lauselmaa, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehitys vuoden sisällä. Äänestys YK:ssa suututti kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset.

Stubb kommentoi asiaa MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Mari Karppisen kysyessä siitä, mitä mieltä Stubb on riitelystä, jota käydään Suomessa julkisesti.

– Suomen linja on määritelty ihan vastikään ulkopoliittisessa selonteossa. Lähtökohtaisesti toivoisi, että olisimme vähän maltillisempia ja rauhallisempi ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Meillä ei ole varaa eripuraisuuteen. 

– Kun katson selontekoa, en myöskään näe, että on ollut tarvetta linjaa suuntaan tai toiseen muuttaa. 

Stubb sanoo ymmärtävänsä, että esimerkiksi Palestiina-kysymys voi mennä joillakuilla tunteisiin. 

– Mutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtotähtenä on aina se, että maltti on valttia.

Suomi tukee Stubbin mukaan kahden valtion mallia ja toimii sen mukaisesti.

– Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta samalla on tärkeää, että pysytään kansainvälisen oikeuden kehikossa.

Stubbilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, miten Suomi suhtautuu ehdotukseen että Pohjoismaat alkaisivat kouluttaa ukrainalaisia sotilaita. 

Stubbin mukaan Suomi ei kuitenkaan ole vielä ihan tarkalleen saanut selvyyttä, mitä Ukraina Suomelta toivoisi. Stubbin mukaan asia käsitellään rauhassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa, jos siihen on tarvetta.

Ei syytä hätäilyyn Venäjän uusien linjausten takia

Venäjän muutosta ydinasedoktriinissa Stubb kommentoi sanomalla, että tähänkin kysymykseen pitäisi suhtautua "maltilla ja rauhassa". 

– Venäjän retoriikka tämänkin sodan aikana on olut aika vahvaa, joskus vilkastakin. Ydinasepolitiikan kohdalla globaali etelä ja Kiina ovat olleet rauhoittamaan (Venäjän presidentin) Vladimir Putinin aikaisempia ulostuloja. 

– En usko, että tämä vaikuttaa Yhdysvaltain linjauksiin Ukrainan kanssa.

"Ministeri Tavio tekee hyvää työtä"

Stubb kiitti vielä kohun keskelle joutunutta ulkomaankauppaministeri Ville Taviota (ps) tämän tekemästä työtä. 

Suomi teki kesäkuussa päätöksen jättäytyä Tavion päätöksellä pois Ukrainan jälleen­rakentamiseen liittyvästä tasa-arvo­liittoumasta. Alun perin MTV:n kertoma uutinen muodostui Suomen valtiojohdolle nopeasti hyvin kiusalliseksi.

– Tässä yksittäisessä tapauksessa totesimme täällä New Yorkissa, jossa olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä, että seuraavan kerran pidetään huoli siitä, että informaatio kulkee. Sen suurempaa ongelmaa en tässä näe.

Stubb kehotti New Yorkissa mediaa katsomaan, miten aktiivisesti ministeri Tavio kiertää maailmaa sekä ulkomaankauppa- että kehitysministerinä ja miten aktiivisen hän on kansainvälisissä järjestöissä kuten YK:ssa – ja miten monta kahdenvälistä tapaamista hänellä on ollut.

– Aina välillä tartutaan yhteen yksittäiseen asiaan eikä nähdä kokonaisuutta. Suomen peruslinja ei ole tietenkään mihinkään muuttunut, mutta Tavio tekee hyvää työtä ja olen siitä kiitollinen.

Lue myös:

    Uusimmat