Stubbilla viisi pointtia Natolle, Ukrainalle ja Venäjälle – "Jos sallimme sen, koemme jotain, mitä ei ole toisen maailmansodan jälkeen nähty"

Presidentti Alexander Stubb sai kunnian olla ensimmäinen valtionpäämies, joka vierailee Naton päämajalla tapaamassa pääsihteerikautensa lokakuussa aloittanutta Mark Ruttea.

Stubb esittelee yleensä asiansa kolmen pointin voimin, mutta näin historiallisella hetkellä Stubbilla oli esiteltävänä peräti viisi pointtia.

– Onnea Mark. Nato ei olisi voinut toivoa parempaa pääsihteeriä, Stubb aloitti kehuilla ja korosti, kuinka poikkeuksellinen 14 vuoden pääministeriura Ruttella on Alankomaissa takanaan.

Stubb välitti myös kiitoksensa Naton monivuotiselle pääsihteerille Jens Stoltenbergille Suomen tukemisesta Naton jäseneksi.

Nato 3.0 alkaa

Stubbin mukaan puolustusliitossa on alkamassa uusi aikakausi, niin sanottu Nato 3.0. Siihen liittyvät olennaisilta osin puolustus ja pelote.

Olemme takaisin Naton alkuperäisessä roolissa puolustautua uhalta idässä. On erittäin tärkeää, että teemme sen yhdessä, Stubb jatkoi.

Stubb taustoitti myöhemmin tiedotustilaisuudessaan suomalaismedialle, mitä hän Nato 3.0:lla tarkoitti.

– Puolustus ja pelote kohti Venäjää otetaan tosissaan. Joukkoja, aseita, operaatioiden yhdistämistä. Elämme hyvin erilaisessa turvallisuusympäristössä kuin kylmän sodan jälkeen sekä ennen vuotta 2022. Naton on nostettava suorituskykyään. Se vahvistaa Naton että liittolaisten puolustuskykyä.

– Tämähän on pitkä tie, puhumme 3-5 vuodesta, kun Naton kykyjä nostetaan.

Katso vielä videolta, miten Stubb selittää Nato 3.0:n ja vertaa sitä Naton aiempiin "päivitysversioihin".

Kolmantena pointtinaan Stubb halusi kiitellä Suomen polkua Naton jäseneksi. Ylistystä saivat niin presidentti Sauli Niinistö kuin sen aikainen Sanna Marinin hallitus. Stubb piti myös luonnollisena, että Naton maavoimien johtoporras sijoitetaan Mikkeliin.

– Jos Naton maaraja kaksinkertaistuu Venäjän kanssa, on uuden tukikohdan oltava maassa, jolla on pitkät perinteet maanpuolustamisessa.

Neljäs pointti käsitteli suoraan Ukrainaa. Maata on tuettava sodassa Venäjää vastaan ja myös ojennettava käsi kohti Nato-jäsenyyttä, kun aika on oikea.

Ukrainalla pitää olla oikeus valita, mihin liittoumiin se liittyy. Jos sallimme Venäjän aggressiosodan jatkuvan ja laajenevan muihin maihin, koemme sellaista, mitä ei ole toisen maailmansodan jälkeen nähty, Stubb varoitti.

Stubb kuitenkin korosti, ettei Suomeen ole kohdistunut konkreettista turvauhkaa esimerkiksi lennokkien muodossa.

– Tärkeää on pysyä kylmänviileänä.

Stubbin mukaan Venäjä on edelleen Naton ja Suomen suorin ja merkittävin uhka Euroopassa ja muualla. Stubb arvioi, että Venäjä näyttää nyt käyvän rinnakkain kahta sotaa, yhtä Ukrainassa ja toista hybridimuotoisena, sisältäen myös sabotaasia ja kyberrikollisuutta.

Katso video: Nämä asiat ovat esillä Stubbin vierailulla Naton päämajassa

Milloin Ukraina Natoon?

Sekä Stubbilta että Ruttelta kysyttiin suoraan, milloin Nato-jäsenyys olisi Ukrainalle mahdollinen ja milloin Ukrainasta voisi tulla Naton jäsen, vaikka Venäjä miehittäisi osaa sen alueista. Tätä ajatusta toi esiin Stoltenberg Financial Timesin haastattelussa.

On olemassa polku Ukrainan Nato-jäsenyyteen. Venäjällä ei ole tässä päätösvaltaa eikä veto-oikeutta puuttua. En halua spekuloida sen enempää, tämä on kuitenkin Ukrainan tulevaisuus, Rutte pyöritteli.

Stubbin mukaan Ukrainan on saatava kovat turvatakuut sodan rauhanneuvotteluissa, kun ne aikanaan pidetään.

– Kukaan ei tiedä, milloin Ukraina on valmis Naton jäseneksi, mutta se haluaa sitä. Kyse on vain ajasta.

Toimisiko jaettu Saksa esimerkkinä ratkaisulle Ukrainassa? Rutte halusi tällöin ottaa askelen takaisin Stoltenbergin kommenteista.

– On kiinni Ukrainasta, minkä ratkaisun he hyväksyvät. Meidän on keskityttävä Ukrainan vahvistamiseen. Se on ainoa tapa neuvotella sopimus ja vakuuttaa Putin, ettei hän voita.

Seuraava tilaisuus tähän on Saksan Ramsteinissa, jonne Nato-maiden johtajat kokoontuvat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa lauantaina.

– Meidän on kannustettava USA:ta ja muita Nato-jäseniä tukemaan Ukrainaa niin ettei sen tarvitse sotia yksi käsi selän takana, Stubb muistutti.

Lue myös:

    Uusimmat