Vieraslajit, saasteet, ylikalastus ja meriveden lämpötilan muutokset uhkaavat hävittää maailman koralliriutat. Asiantuntijoiden mukaan vähintään kolmasosa koralliriutoista on jo hävinnyt.
Kuubassa sukeltajat yrittävät pelastaa paikallista riuttaa kasvattamalla irronneita korallipaloja ja istuttamalla ne uudelleen riutalle.
Sukeltajat keräävät irronneita korallin paloja muovista rakennettuun kasvatustelineeseen.
Palaset pitää kuitenkin kerätä nopeasti, koska hiekkaan pudonneet korallipalat kuolevat parissa päivässä.
– Keräämme talteen kaikki palaset, jotka putoavat hiekkaan ja laitamme ne kasvatusalustalle tai telineelle. Ne selviytyvät uskomattoman hyvin. Jopa 99 prosenttia pysyy elossa, kertoo Kuuban Matanzasissa korallien pelastusprojektia johtava sukeltaja Luis Muino.
Korallien murtumista aiheuttavat niin ihmiset kuin luonnonilmiötkin.
– Kylmyys, hurrikaanit ja turistit aiheuttavat korallien murtumista. Kun asiaa tuntemattomat turistit kävelevät korallien päällä, ne murenevat, kuvailee Muino.
Koralleja pelastetaan pienellä budjetilla ja vapaaehtoisten joukolla.
– Meillä on kymmenen keinotekoista korallien kasvatustelinettä. Jokaiseen voi ripustaa 40-50 korallin palasta. Yhteensä voimme siis huolehtia noin 400 korallin alusta kerrallaan, selittää Muino.
Sukellusturistit arvostavat riuttojen pelastustyötä.
– Korallit kärsivät niin kalastuksesta kuin piittaamattomasta sukeltamisestakin. Ne tarvitsevat suojelua, toteaa Kuubaan Ranskasta saapunut sukellusturisti Karine Gullevic.
Vuodessa sukeltajat ehtivät kasvattaa ja istuttaa 60-80 metriä uutta koralliriuttaa.