Suojelupoliisi Halla-ahon uhkakuvista: "Ei tehokkain tapa vältellä turvallisuusviranomaisia"

0:57imgKatso myös: Rajan yli saapunut Pekka kertoo Venäjän tullissa näkemästään linja-autosta.
Julkaistu 21.11.2023 05:52
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Suojelupoliisin mukaan viranomaisten pitää varautua kaikkiin mahdollisiin uhkiin, jotta Suomen turvallisuus voidaan taata. Se toppuuttelee kuitenkin puhemies Halla-Ahon visioita turvapaikanhakijoiksi naamioituneista palkkasotilaista.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps) on kommentoinut kärkevästi Suomen itärajan turvapaikanhakijatilannetta.

Halla-aho kirjoitti viikonloppuna viestipalvelu X:ssä, että monien mielestä turvapaikanhakijat eivät ole uhka. Halla-ahon mukaan turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan ilmesty itärajalle siksi, että heistä olisi juuri nyt tullut hädänalaisia Venäjällä.

– Somaliasta, Afganistanista ja Jemenistä on hyvin pitkä matka Suomeen. Rajalle tulevat henkilöt eivät ole tuhansien kilometrien matkaa rämpineitä, sotaa pakenevia ihmisiä. He ovat oleskelleet Venäjällä syystä tai toisesta ja statuksella tai toisella, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-ahon mukaan palkka-armeija Wagner rekrytoi palkkasotilaita sekä Afrikassa että Lähi-Idässä.

– Tiedämme, että Venäjä työntää hyvin varustautuneita nuoria miehiä rajalle. Voimme päätellä, että Venäjällä on jokin syy toimia näin. Herää kysymys: Miten meillä jotkut voivat olla niin varmoja, että tulijat eivät ole venäläisiä erikoisjoukkoja tai Wagnerin palkkasotilaita, Halla-aho kysyy.

Salla raja-asemaSallaan saapui  Lapin rajavartioston mukaan eilen maanantaina 35 ihmistä Venäjän puolelta rajanylityspaikan aukioloaikana.Lapin rajavartiosto

Lue myös: Puhemies Halla-aho itärajan tapahtumista: "Miten jotkut voivat olla niin varmoja, että tulijat eivät ole Wagnerin palkkasotilaita?"

"Ei tehokkain tapa vältellä turvallisuusviranomaisia"

Suojelupoliisin mukaan viranomaisten pitää olla varautuneita "kaikkiin skenaarioihin", jotta Suomen turvallisuus voidaan taata.

Turvapaikanhakijaksi ilmoittautuminen ei sen mukaan kuitenkaan ole tehokkain mahdollinen keino vältellä vastaanottajamaan turvallisuusviranomaisten mielenkiintoa.

Mitä Supo sitten tietää viime päivien turvapaikanhakijoista itärajalta ja tutkitaanko heidän taustansa erityisen tarkasti?

– Turvapaikanhakijoiden joukossa voi aina liikkua myös ihmisiä, joilla on muita motiiveja kuin turvapaikan tarve. Tällaisten ihmisten tunnistaminen on osa turvallisuusviranomaisten ammattitaitoa, Supo muotoilee MTV Uutisille lähettämässään sähköpostiviestissä.

– Suojelupoliisi seuraa turvapaikanhakijoiden taustoja osana viranomaisyhteistyötä ja antaa Maahanmuuttovirastolle lausunnon, jos arvelee turvapaikanhakijan vaarantavan kansallista turvallisuutta. Tätä oikeuttaan Supo käyttää aktiivisesti aina, ei vain tässä tilanteessa.

Lue myös: Venäjä-tuntija Halla-ahon itärajan uhkakuvista: "Polkupyöri ei ole panssarivaunu, eikä pakolaiskeskuksen haarukka käy käsiaseesta"

Viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä

Supon mukaan turvallisuusviranomaiset tekevät jatkuvasti tiivistä yhteistyötä itärajan tilanteessa.

– He jakavat tietoa, luovat yhteistä tilannekuvaa ja sopivat toimenpiteistä. Myös suojelupoliisi on ollut tässä yhteistyössä koko ajan mukana, suposta kerrotaan.

– Suojelupoliisin tehtävä on erityisesti arvioida tilanteen kehitystä tiedustelutiedon perusteella ja toimittaa arvioitaan valtiojohdolle ja muille viranomaisille.

Lue myös: Halla-aho maalaili uhkakuvia itärajan turvapaikanhakijoista – näin vastaavat tutkija ja ex-suurlähettiläs

Tuoreimmat aiheesta

Supo