Suomessa ei ole lakisääteistä suolistosyöpäseulontaa. Syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alangon mielestä pitäisi olla. Alanko kehottaa kaikkia oireettomiakin henkilöitä käymään varmuuden vuoksi paksusuolen tähystyksessä ensimmäisen kerran noin 50-vuotiaana.
Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten syöpä ja ravinto ovat yhteydessä keskenään.
Suolistosyöpä kasvaa pitkään hiljaisuudessa ja oireilee usein vasta pitkälle päästyään. Yhä useampi suomalainen – tällä hetkellä yli kolme tuhatta ihmistä vuodessa – sairastuu siihen.
Vuodesta 2004 lähtien Suomessa on ollut käynnissä suolistosyövän seulontaprojekti, johon kutsutaan 60 vuotta täyttäneitä miehiä ja naisia kahden vuoden välein. Seulottavilta kerättävistä ulostenäytteistä etsitään piilevää verta, joka voi kertoa suolistosyövästä, sillä suolistokasvaimet vuotavat verta tervettä limakalvoa herkemmin.
Lue myös: Suolistosyöpä oireilee niin epämääräisesti, että lääkärikin voi erehtyä – ”Epäillään ärtynyttä suolta tai peräpukamia”
Mikäli piilevää verta löytyy, seuraavaksi tehdään paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.
Tämä seulonta ei kuitenkaan ole Suomessa lakisääteistä samalla tavalla kuin esimerkiksi rintasyövän seulonta mammografialla on. Seulontaprojekti on kunnille vapaaehtoinen, eivätkä kaikki kunnat ole halunneet osallistua siihen.
– Projektista saaduissa tuloksissa oli vuonna 2015 julkaistussa väliraportissa siinä määrin tulkinnanvaraisuutta, että päätöstä kuntia velvoittavasta seulonnasta ei ole niiden perusteella ainakaan vielä tehty, Docrates Syöpäsairaalan syöpätautien erikoislääkäri ja Suomen Suolistosyöpäyhdistys Colores ry:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Alanko sanoo.
– Osittain ongelma on siinä, että kun kolonoskopioita jo tehdään Suomessa epävirallisesti melko paljon, niin tutkimuksella on vaikeampi osoittaa uloste- ja veritestiseulonnan hyötyjä. Projekti jatkuu silti edelleen.
Lääkäri: Mene kolonoskopiaan 50-vuotiaana, vaikka oireita ei olisi
Useissa muissa maissa suolistosyövän seulonta on jossakin muodossa lakisääteistä jo nyt.
– Itse kannatan järjestelmällisen, koko väestöä koskevan seulonnan aloittamista Suomessakin. Mielestäni se olisi ehdottomasti tarpeellista ja asianmukaista.
– Joka tapauksessa suosittelen jo nyt, että oireetonkin henkilö kävisi ensimmäisessä kolonoskopiassaan suunnilleen 50 vuoden iässä, Alanko sanoo.
Alanko perustelee näkemystään sillä, että suolistosyövän kehittymisen tiedetään olevan hyvin pitkä prosessi ja sairastuneiden enimmäkseen yli 65-vuotiaita.
– Jos suolisto tutkitaan 50 vuoden iässä tutkitaan ja todetaan, ettei siellä ole nähtävissä lainkaan suolistosyövän esiastemuutoksia eli adenoomapolyyppeja, joista voisi myöhemmin kehittyä suolistosyöpä, niin sitten voi olla useiden vuosien ajan – monien mielestä kymmenen vuotta – ihan rauhassa tämän asian suhteen.
– Toisaalta jos 50-vuotiaalta löytyy adenoomapolyyppi, se voidaan poistaa ja sillä tavalla parhaiten estää suolistosyöpään sairastuminen ja sen seuraukset. Suolistosyöpähän on vielä viisikymppiselläkin ihmisellä harvinainen, mutta seulonnan ideana onkin, että se löydettäisiin esiastevaiheessa ennen syöväksi kehittymistä.
Jos oireeton henkilö on huolestunut suolistosyöpäriskistään, Alanko neuvoo varaamaan ajan kolonoskopiaan suoliston sairauksiin ja tutkimukseen erikoistuneelta lääkäriltä eli gastroenterologilta.
– Jos yksityiseen lääkärikäyntiin ei ole mahdollisuutta, asiaa voi hoitaa työterveyshuollon tai periaatteessa myös terveyskeskuksen kautta, Alanko sanoo.