Oletko iäkäs mies? Todennäköisesti sinultakin löytyy eturauhassyöpämuutoksia

lääkäri (2)
Eturauhassyöpä yleistyy ikääntyessä.Colourbox.com
Julkaistu 28.04.2017 06:15

Hanna-Leena Huhtala

hanna-leena.huhtala@mtv.fi

Miehet menevät nykyään aiempaa helpommin tutkimuksiin eturauhasongelmien takia, ja selviytymisprosentit eturauhassyövässä ovat korkeat. Seulonnassa riskinä on ylidiagnostiikka: kaikissa tapauksissa eturauhassyöpä ei aiheuta mitään oireita miehen koko elinaikana.

Eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä. HYKSin urologian ylilääkäri Mika Matikainen ei kuitenkaan näe tarvetta väestötason seulonnalle.

– Suurin ongelma seulonnassa on ylidiagnostiikan mahdollisuus, eli löydetään paljon sellaisia syöpiä, jotka eivät miehen elinaikana olisi aiheuttaneet mitään oireita, Matikainen selittää.

Tutkimusten perusteella on arvioitu, että jopa 60–80 prosentilla iäkkäistä miehistä löytyy eturauhassyöpään viittaavia muutoksia. Vaikka luku on iso, eturauhassyöpä ei siis vaikuta läheskään niin suuressa mittakaavassa miesten elämään, vaan osa todetuista eturauhassyövistä etenee niin hitaasti, etteivät ne ehdi aiheuttaa oireita eivätkä levitä miehen elinaikana.

– Potilaalta se vaatii tietynlaista mielenlaatua elää sen kanssa, että syöpä on löytynyt, mutta sitä vain seurataan eikä sille tehdä mitään, Matikainen myöntää.

Eturauhassyöpä on pääosin vanhojen miesten tauti. Keskimäärin se todetaan 70 vuoden iässä, mutta merkittävä osa diagnoosin saaneista on kuitenkin 50–65-vuotiaita. Nuoremmilta eturauhassyöpää löytyy vain äärimmäisen harvoin.

Paikallisesti todetuissa eturauhassyövissä selviytymisprosentti on tilastollisesti korkea: viiden ja kymmenen vuoden seurannoissa elossaoloprosentti on yli 90. Iäkkäiden potilaiden kohdalla eliniän odotteeseen vaikuttavat syövän lisäksi myös muut syyt.

Tutkimukseen tuloon pienempi kynnys

PSA-arvon selvitys kuuluu monesti 50 ikävuodesta eteenpäin ikäkausiselvittelyyn terveyskeskus- tai työterveyskäynnin yhteydessä. PSA eli prostataspesifinen antigeeni on eturauhaskudoksen entsyymi, jota erittyy sekä hyvän- että pahanlaatuisesta eturauhaskudoksesta. Siksi se ei ole suora merkki eturauhassyövästä.

– Senkään vuoksi väestötason seulonta ei kannata. Joskus tulokset aiheuttavat turhaa ahdistusta ja altistavat tutkimus- ja hoitotoimenpiteille, jotka voitaisiin muuten välttää. Tutkimuksen yhteydessä tehtävä näytepalojen otto ei ihan riskitön toimenpide kuitenkaan ole, Matikainen kertoo.

Matikaisen mukaan julkinen keskustelu on lisännyt tietoisuutta, ja perinteisesti lääkäriä välttelevät suomalaiset miehet tulevat nykyään aiempaa rohkeammin tutkimuksiin esimerkiksi virtsaoireiden takia.

– Usein saattaa olla, että naapurilla todettu eturauhassyöpä saa hakeutumaan tutkimuksiin tai nainen siellä kotona saa miehen liikkeelle.

Kohtuullisen kivuton toimenpide

Yleislääkäri aloittaa eturauhasen tutkimisen tunnustelemalla eturauhasta peräsuolen kautta. Epäilyvaiheessa otetaan myös PSA-verikoe, jos sitä ei aiemmin ole katsottu. Urologin tutkimukseen kuuluu lisäksi eturauhasen ultraäänikuvaus ja näytepalan otto paikallispuudutuksessa.

Näytteenottoon varataan puolen tunnin aika, vaikka itse toimenpide kestää vain muutaman minuutin. Monet pelkäävät kipua ja yllättyvät jälkeenpäin, miten kivuton tutkimus lopulta on.

Tutkimuksen jälkeen infektioriski hetkellisesti kasvaa, joten ennen sitä annetaan suoja-antibiootti tulehdusta estämään. Verenvuotoriskin välttämiseksi myös tekemisiä täytyy muutaman päivän ajaksi rauhoittaa.

Vaikka tuloksista löytyisikin jotain poikkeavaa, Matikaisen mukaan normaaliin eturauhasen liikakasvuun liittyvät löydökset ovat myös yleinen syy PSA-arvon nousun taustalla. 

Syövällä on huono kaiku ja poikkeavat testitulokset ja syöpädiagnoosi voivat ahdistaa, mutta Matikainen on eturauhassyövän suhteen toiveikas.

– Eturauhassyöpä pystytään useimmissa tapauksissa parantamaan leikkauksella tai sädehoidolla, ja etäpesäkkeitä lähettäneen syövänkin kanssa pystyy elämään lääkitysten kanssa. Osaa ”kilteistä” paikallisista eturauhassyövistä ei välttämättä tarvitse hoitaa ollenkaan, vaan seuranta voi riittää, Matikainen sanoo.

Lähteinä haastattelun lisäksi: HUS, Kaikki syövästä

***

XL5:stä tuttu Jake Jokivalli kertoi Huomenta Suomessa 2014 todetusta sigmasyövästä ja siitä, miten iso yllätys diagnoosi oli. Videolta paljastuu, että nyt Jokivallilla on jo uusia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. 

6:19img

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä