Suomalainen koronarokote valmistuu raskaasti myöhässä – "Ei pandemia ole mihinkään mennyt"

1:37imgKatso, miksi rokote on tutkimusjohtajan mukaan vuosien päästä vielä tarpeellinen. Toimittaja Nelli Hyttisen haastattelussa tutkimus- ja kehitysjohtaja Erkko Ylösmäki, Rokote Laboratories Finland Oy.
Julkaistu 20.01.2023 05:46
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Suomessa kehittelyssä oleva koronarokote saadaan myyntiin vasta kahden vuoden kuluttua. Alun perin markkinoille pääsyä tavoiteltiin jo vuonna 2021.

Kun rokotteen kehittäjät eivät päässeet ensimmäiseen tavoitteeseensa, ihmiskokeita ja markkinoille pääsyä tavoiteltiin jälleen vuonna 2022.

Löytyneet omikronvariantit kuitenkin pistivät kapuloita Rokote Laboratories Finlandin rattaisiin.

– Kun omikronvariantit löytyivät, päätimme päivittää rokotetta siten, että se tehoaa paremmin niihin variantteihin. Vaihdoimme rokoteantigeeniä ja teimme vähän muita muutoksia siihen vektoriin. Arvelimme, että on parempi tulla päivitetyllä rokotteella markkinoille, kertoo tutkimus- ja kehitysjohtaja Erkko Ylösmäki.

Viivästyksistä huolimatta työryhmä on pysynyt budjetissaan. Projekti sai yhteensä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen kesällä 2021. 

– On meillä tietysti mennyt rahaa siihen rokotteen aiemman version kehittämiseen, mutta kaikesta on opittu, eli siinä mielessä ei voi sanoa, että rahallisesti olisi niin suuri menetys. Muutamia satojatuhansia siihen käytettiin.

Ylösmäki toteaa, että rahaa olisi voinut palaa enemmänkin, jos rokotteen antigeeniä ei olisi vaihdettu tarpeeksi nopeasti sen jälkeen, kun omikronvariantit olivat löytyneet.

– Onnekkaasti pääsimme vaihtamaan sen ennen kuin vaihto aiheutti suuria kustannuksia.

Markkinoille vihdoin vuonna 2025, tavoitteena laannuttaa pandemia

Tällä hetkellä nenäsumuterokotetta kehitetään edelleen eteenpäin ja ihmiskokeiden on määrä alkaa Kuopion seudulla kuluvan vuoden lopussa.

Rima rokotteen toimivuudesta on asetettu korkealle.

– Tällä hetkellä käytössä olevat lihakseen pistettävät koronarokotteet ovat auttaneet vähentämään koronakuolemia, mutta tämän meidän rokotteemme on tarkoitus suojata rokotettua ja estää viruksen leviäminen rokotetusta ihmisestä toiseen ihmiseen. Silloin saisimme pandemian mahdollisesti laantumaan.

– Niin kauan, kun koronaviruksen leviämistä ei kyetä estämään, vakavien virusvarianttien syntymisen vaara on olemassa. Emme myöskään tiedä, miten useasti sairastettu tauti tai toistuva rokottaminen vaikuttavat ihmisen immuunijärjestelmään, puhumattakaan pitkäkestoisesta COVID-19:sta.

Myyntiin rokote on määrä saada vuoden 2025 aikana. Ylösmäki työryhmineen uskoo, että kysyntää uusille rokotteille riittää vielä silloinkin.

– Rokotteita tarvitaan edelleen. Ei tämä pandemia ole tästä mihinkään mennyt.

Rokote Laboratories Finland Oy:n toimitusjohtaja Tuija Keinonen vahvistaa Ylösmäen näkemyksen.

– Maailmassa on vielä alueita, joissa ei ole aloitettu ensimmäistäkään rokotekierrosta. Näissä maissa nenäannostelu olisi ekonominen ja ekologinen sekä turvallisempikin rokotustapa, jopa ainoa mahdollinen tapa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus