Erikoisrajajääkärikillan retkikunta ylitti Grönlannin mannerjäätikön haastavissa olosuhteissa ja teki samalla suomalaista arktisen retkeilyn historiaa olemalla ensimmäiset suomalaiset kylmän sodan aikaisella DYE-3 asemalla.
Olosuhteet olivat vähintäänkin haastavat, kun 11-henkinen partio hiihti täysin ilman ulkopuolista apua Grönlannin mannerjäätikön halki. Tuuli puhalsi pahimmillaan 50 metriä sekunnissa, pakkasta oli 30 astetta ja perässä piti raahata 100-kiloisia ahkioita.
Matka kesti yli kuukauden.
Lue myös: Video: Tältä näyttää hiihto avotunturissa myrskyn keskellä – muistohiihdon osallistujat laittoivat korvatuplat, jotta telttaa repivä tuuli ei valvottaisi
Partiota koetteli myös whiteout-olosuhteet. Whiteout on olosuhde, jossa horisontti ja kaikki lumen muodot katoavat näkyvistä. Suunnistaminen on haastavaa ja onnistuu ainoastaan seuraamalla herkeämättä kompassia.
Partio saavutti matkallaan kylmän sodan aikaiset tutka-asemat DYE-2 (Sea Bass) ja DYE-3 (Sob Story).
Jäärailoja, räntää ja myrskytuulta
Retkikunnan matka alkoi 1. huhtikuuta Grönlannin itärannikolta Kangerlussuaqin kylän läheltä.
Sääolosuhteiden lisäksi jäätikön reuna-alue oli vaikeaa kulkea suurten jäämuodostelmien takia. Jäätikössä esiintyi myös railoja, joihin muutaman retkikuntalaisen jalat valahtivat. Kukaan ei onneksi pudonnut railoihin.
Jo retken toisena päivänä satoi räntää ja vettä ja yön aikana myrsky rikkoi yhden teltoista. Retkikunta pääsi jatkamaan matkaansa, mutta myrsky nousi uudelleen viidentenä päivänä. Telttojen ympärille piti rakentaa suojaavat lumimuurit.
Matkanteko oli haastavaa useiden päivien ajan.
Aurinko näyttäytyi ensimmäisen kerran 11. huhtikuuta. Retkikunnan saamien säätietojen mukaan uusi myrsky oli kuitenkin nousemassa seuraavaksi kolmeksi päiväksi ja DYE-2 tutka-asemalle oli matkaa vielä 33,5 kilometriä.
Siirtyminen sinne päätettiin tehdä ainoassa mahdollisessa sääikkunassa 13. ja 14. päivän välisenä yönä, jolloin retkikunta hiihti yhtäjaksoisesti 14 tuntia, saavuttaen lopulta DYE-2 tutka-aseman juuri ennen myrskyn nousemista.
DYE-2 asemalla retkikunta sai levätä hetken.
Häkämyrkytys oli lähellä
Matka DYE-3 asemalla jatkui kovassa vastatuulessa. Uudeksi huoleksi nousi keittimien telttoihin muodostama häkä. Monikaasuilmaisimella suoritetut mittaukset pelastivat joukon häkämyrkytykseltä.
Retkikunta saavutti historian ensimmäisinä suomalaisina kylmän sodan aikaisen DYE-3 -tutka-aseman 22. huhtikuuta. Asemalla on vieraillut vain kourallinen ihmisiä viimeisen 30 vuoden aikana.
Kymmenen vuotta vanhojen ennakkotietojen mukaan aseman sisäilma oli myrkyllistä. Retkikunta oli varautunut tähän kaasunaamarein. Monikaasuilmaisin ei kuitenkaan havainnut aseman sisältä vaarallisia kaasuja.
Tiskejä, Playboyta ja viskiä
Tutka-asema osoittautui hyvin mielenkiintoiseksi. Edellisten vierailijoiden tiskit olivat altaassa, makuuhuoneet oli sisustettu 80-luvun Playboy-lehtien kuvilla ja baaritiskiltä löytyi 30 vuotta jäässä olleet lasilliset viskikolaa. Lisäksi retkikunta löysi aseman sulkemiseen liittyviä dokumentteja.
Retkikunta aloitti matkan kohti itärannikkoa tutka-asemalta. Olosuhteet loppumatkalla olivat äärimmäisen haastavat. Uutta lunta satoi taukoamatta ja pahimmillaan sitä oli lantioon asti.
Whiteout-olosuhteet vallitsivat lähes koko loppumatkan.
Toukokuun toisena päivänä joukko sai kovaa maata suksiensa alle, kun mannerjäätikkö oli viimein ylitetty. Helikopteri haki porukan seuraavana päivänä.
Saapuvat Suomeen ensi lauantaina
Retkikunnan 11 miestä ovat nyt Kulusukissa. Suomeen he saapuvat ensi lauantaina.
– Olosuhteet olivat epäsuotuisat, mutta yhdessä kaverin tuella saavutimme kaikki asettamamme tavoitteet. Retki oli muistutus, kuinka etuoikeutettuja olemme saadessamme syntyä Suomeen. Asiat eivät ole täällä Grönlannin itärannikolla ihmisten keskuudessa niin hyvin.
Retkikunta kuuli paikallisilta, että Kulusukissa työttömyysprosentti on jopa 75%.
– Olemme myös etuoikeutettuja, että aikanaan saimme palvella Immolan Erikoisrajajääkärikomppaniassa, josta olemme saaneet elämiimme paljon hyviä eväitä. Haluamme suuresti onnitella 100-vuotiasta Rajavartiolaitosta! toteaa retkikunnan johtaja Nestori Nurmi.
Retkikunnan 11 jäsentä olivat Nestori Nurmi, Verneri Nurmi, Tapio Rinne, Henri Veijola, Mikko Laine, Mikko Rita, Sami Pirinen, Risto Tella, Tapio Soini, Ilkka Korvanen ja Juho Kumpula.
0:42