Suomalainen sianliha on pääsemässä Kiinan markkinoille vuosien väännön jälkeen. Lihayhtiö HKScan on saamassa vientiluvan Kiinan elintarvikeviranomaisilta, ja Elintarviketeollisuusliiton mukaan vastauksia myös Atrian ja Snellmanin hakemuksiin odotetaan lähiaikoina.
– Toiveena on, että yritykset pystyvät aloittamaan sianlihan viennin jo tänä vuonna, sanoo ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.).
Suomalaista sianlihaa on yritetty saada Kiinan markkinoille jo vuodesta 2006 lähtien. Suomesta on toimitettu Kiinalle laajoja selvityksiä ja kiinalaisviranomaiset ovat tehneet tarkastusmatkoja suomalaisiin tuotantolaitoksiin.
– Lupia hakevat tuhannet yritykset ympäri maailman, ja voi kuvitella, minkälaiset jonot viranomaisilla on. Lisäksi Kiinalla on hivenen erilainen elintarvikelainsäädäntö ja valvontamenettelytavat kuin EU:ssa. He ovat erittäin tarkkoja kaikissa yksityiskohdissa, lupien ja todistusten pitää olla pilkulleen oikein, kertoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.
Saparoita ja sorkkiakin
Euroopan sianlihatuottajat joutuivat vaikeuksiin, kun Venäjä kielsi sianlihan tuonnin EU-alueelta vuosi sitten. EU-alueelle tuli ylitarjontaa, ja hinnat romahtivat.
Monet yrittävätkin Kiinan elintarvikemarkkinoille, jotka kasvavat nyt huomattavasti. Ulkomaisten tuotteiden kysyntää ovat kasvattaneet myös Kiinan elintarviketuotannossa viime vuosina paljastuneet skandaalit.
– Kiinan markkinoilla on valtavan suuria mahdollisuuksia, mutta meidän täytyy olla realistisia sen suhteen, että sinne haluavat nyt kaikki muutkin. Onneksi sianlihan kanssa olemme olleet liikkeellä jo pitkään, Toivakka sanoo.
Juutisen mukaan Kiinaan voidaan viedä myös sellaisia sianruhon osia, jotka eivät maistu suomalaisille.
– Esimerkiksi sisäelimet, korvat, saparot ja sorkat eivät käy kaupaksi Suomessa, mutta Aasiassa ne ovat suurta herkkua. Kiinaan on tarkoitus viedä myös normaaleja sianlihatuotteita, ja jos se lähtee vetämään hyvin, seuraavaksi käynnistetään vienti myös broilerin osalta, Juutinen uskoo.
Tähän asti suurin elintarvikkeiden viejä Kiinaan on ollut meijeriyhtiö Valio. Myös se on hakenut uusia vientilupia maahan.