Näin verotus muuttuu ensi vuonna – herkuille hurja korotus, näivetys kotitalousvähennykseen

0:45img
Verotukseen tulee monia muutoksia ensi vuonna.
Julkaistu 30.12.2024 16:10(Päivitetty 31.12.2024 11:47)
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

STT

Vuoden vaihtuessa Suomessa verotukseen tulee muutoksia. 

Uudet verokortit tulevat voimaan heti vuoden alusta ja tämän vuoden esitäytetyt veroilmoitukset tulevat keväällä tarkistettaviksi kolme viikkoa aikaisemmin kuin ennen.

Palkansaajien veroprosentteihin vaikuttavat monet asiat, mutta karkeasti sanottuna pienituloisten verotus useimmiten kevenee ensi vuonna ja hyvätuloisten kiristyy. Verotus kiristyy myös osalla eläkeläisistä.

Useiden tuotteiden ja palveluiden arvonlisävero nousee 10 prosentista 14 prosenttiin. Uusi, korkeampi arvonlisävero koskee esimerkiksi lääkkeitä, kirjoja, liikuntapalveluita ja matkalippuja. Alempi vero jää kuitenkin voimaan sanoma- ja aikakauslehdille sekä yleisradiotoimintaan.

Valmisteilla on lisäksi makeisten ja suklaan arvonlisäveron korottaminen, jonka on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa 2025. Suunnitelman mukaan makeisten ja suklaan arvonlisävero nousisi silloin 14 prosentista 25,5 prosenttiin.

Joitakin kevennyksiäkin arvonlisäveroon saadaan. Kuukautis- ja inkontinenssisuojien sekä lasten vaippojen vero laskee.

Samoin pienten yritysten arvonlisävelvollisuus muuttuu, kun vähäisen toiminnan raja nousee vuodenvaihteessa. Jatkossa alv-velvollisuus alkaa vasta, kun liikevaihto ylittää 20 000 euroa. Nykyisin velvollisuus alkaa takautuvasti tilikauden alusta lähtien, jos liikevaihto ylittää 15 000 euroa.

Omavastuu nousee

Kotitalousvähennykseen tulee useita muutoksia.

– Ensi vuonna vähennystä voi tehdä korkeintaan 1 600 euroa henkilöä kohti eli puolisot voivat yhteensä vähentää 3 200 euroa vuodessa, kertoo johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnon tiedotteessa.

Maksimivähennys on tästä lähtien sama kaikista töistä. Vain öljylämmityksestä luopumiseen saa korotettua vähennystä, ja myös vähennysprosentti on näistä töistä edelleen suurempi kuin muista töistä.

Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä oli remonttitöistä 2 250 euroa ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä sekä fysioterapiasta 3 500 euroa.

Myös kotitalousvähennyksen vähennysprosentit pienenevät. Jos ostaa työn yritykseltä, voi vähentää 35 prosenttia työn osuudesta. Mikäli palkkaa työn tekemiseen työntekijän, kotitalousvähennys on 13 prosenttia työntekijälle maksetusta palkasta. Lisäksi saa silloin vähentää palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Tiukennuksiin lukeutuu myös se, että kotitalousvähennyksen omavastuu nousee 100 eurosta 150 euroon.

Verokortti koko vuodelle

Aiemmasta poiketen uudet verokortit ovat nyt voimassa heti vuoden alusta eli 1.1.2025 alkaen. Samoin verokortille merkitty tuloraja on jatkossa laskettu koko vuodelle eli 12 kuukaudelle.

– Muutos on asiakkaiden toivoma, sillä se helpottaa veroprosentin ja tulorajan seuraamista. Aiemmin verokortit tulivat voimaan helmikuun alussa, Varonen lisää.

Esitäytetyt veroilmoitukset pitää alkavasta keväästä lähtien tarkistaa ja korjata kolmea viikkoa aiemmin kuin ennen. Kun tähän asti veroilmoituksen tarkistamisen määräpäivät ovat henkilöasiakkailla olleet toukokuussa, vuonna 2025 määräpäivät ovat jo 15.4, 22.4. ja 29.4. Myös kiinteistöveropäätöksen tarkistamisen määräpäivä aikaistuu, ja se on ensi keväänä 15.4.

Yritysten, elinkeinotoiminnan tai maa- ja metsätalouden veroilmoitusten ajankohtiin ei tule muutosta.

Lue myös: 

Verottaja lähestyy miljoonia suomalaisia – näin verokortin käyttö muuttuu

Tuoreimmat aiheesta

Verot