Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjanlihan tuonnin Suomesta, kertoo maa- ja metsätalousministeriö. Ministeriön mukaan Etelä-Korea ilmoitti tänään, että vienti Etelä-Korean viranomaisten hyväksymistä vientilaitoksista voi alkaa heti.
Lihateollisuus on arvioinut vientiluvan olevan erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle.
Noin 52 miljoonan asukkaan Etelä-Koreaan viedään jo esimerkiksi sianlihaa ja maitotuotteita. Sianlihan osalta Etelä-Korea on Kiinan jälkeen toiseksi tärkein viennin kohdemaa. Vuonna 2020 Suomesta vietiin Etelä-Koreaan sianlihaa 15,5 miljoonan euron edestä.
Lue myös: Sikatilallisten ahdinko kasvaa ¬– lihaa tuotetaan nyt tappiolla: ”Voi olla, että nyt tulee lopettamisten ennätysvuosi”
Antibiootittomuus on myyntivaltti
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion mukaan suomalaisen siipikarjanlihan myyntivalttina on Suomen hyvä eläintauti- ja salmonellatilanne sekä antibioottivapaus.
Vientilupia Etelä-Koreaan haetaan myös useille muille elintarvikkeille. Tällä hetkellä käynnissä on markkinoillepääsyhankkeita, jotka koskevat kananmunia ja munatuotteita, äidinmaidonkorviketta, voita ja jäätelöä.
Siipikarjanlihan vientiluvan hakeminen Etelä-Koreaan käynnistettiin jo vuonna 2007, mutta varsinainen työ päästiin aloittamaan vasta vuonna 2016. Kuluneiden vuosien aikana Etelä-Koreaan on toimitettu laajoja selvityksiä Suomen viranomaisvalvonnasta, eläintautitilanteesta ja elintarviketurvallisuudesta.
Etelä-Korean viranomaiset suorittivat markkinoillepääsyyn liittyvät tarkastusmatkat Suomeen vuosina 2017 ja 2021.