Rakastamme lemmikkejämme, mutta tiedämmekö, mistä mustien ja mirrien ruoka tulee? MTV Uutiset selvitti Suomen tilanteen

Lukijan video: Kerttu-koira sai outoja oireita, joiden omistaja uskoo johtuvan Hau-Hau-puruluista 0:33
Kerttu-koiran omistaja epäilee videolla näkyvien oireiden johtuvan takaisinvedetyistä HauHau:n puruluista. Yhteyttä ei ole varmistettu.

Suomalaiset käyttävät huomattavan määrän rahaa lemmikkieläintensä ruokkimiseen vuosittain, mutta kaikki ruoasta ei ole kotimaista.

EU-maista, Britanniasta ja Kiinasta tuodaan Suomeen huomattavia määriä lemmikkieläinten ruokaa, vaikka kotimainen lemmikkirehutuotanto on joka vuosi kasvanut.

Ulkomailta ja erityisesti EU:n ulkopuolelta tuodun lemmikkiruoan turvallisuus nousi keskustelunaiheeksi aiemmin tällä viikolla, kun Prima Pet Premium kertoi epäilevänsä tuotevirhettä Kiinasta tuoduista puruluista.

Testit tuotteiden turvallisuudesta ovat vielä kesken.

Lemmikkiruoan alkuperään on syytä kiinnittää huomiota, sillä suomalaiset käyttävät lemmikkeihinsä myös yhä enemmän ja enemmän rahaa. 

Vuonna 2022 kotitaloudet käyttivät lemmikkieläimiin ja niihin liittyviin tuotteisiin 237 euroa, kun taas esimerkiksi kahviin ja kahvinkorvikkeisiin käytettiin 144 euroa vuodessa, kertoo Tilastokeskuksen kulutustilasto.

Lemmikkeihin käytetty raha on lisääntynyt 23 prosenttia vuodesta 2012 ja 7,2 prosenttia vuodesta 2016.

Ottaen huomioon, että suomalaiset tunnetaan ahkerina kahvinjuojina, on lemmikkieläimiin käytetty raha huomattava. 

Täältä lemmikkien ruoka tulee

Suomessa lemmikkieläimille tarkoitettuja ruokia valmistettiin Ruokaviraston tilastojen mukaan noin 20,8 miljoonaa kiloa vuonna 2022.

Kiinasta on tuotu tämän vuoden tammi-kesäkuun aikana  jo reilu 980 000 kiloa koiran- tai kissanruokaa vähittäismyyntipakkauksissa. Arvoltaan se on Tullin tilastojen mukaan  6,5 miljoonaa euroa.

Eniten lemmikkiruokaa vähittäismyyntipakkauksissa on kuitenkin tuotu Suomeen EU-maista, 73 miljoonan euron arvosta tammi- kesäkuun aikana. Se vastaa noin 33 miljoonaa kiloa.

Britanniasta tuodaan eniten

Viime vuonna EU-maista tuotiin 137,5 miljoonan euron arvosta lemmikkien ruokaa ja Kiinasta reilun 13 miljoonan euron verran. 

Niin sanottujen kolmansien maiden, eli EU-maiden ulkopuolelta, lemmikkieläinten ruokaa tuodaan eniten Britanniasta sitten Kiinasta ja sitten Thaimaasta.

Yhteensä kaikkialta maailmasta Suomeen tuotiin vähittäispakattuja koiran- tai kissanruokapakkauksia 71 miljoonaa kiloa viime vuonna. Kiinasta tuotujen pakkausten määrä oli edellä mainitusta luvusta noin 2 miljoonaa kiloa. 

Euromääräisesti kaikkien tuotujen vähittäispakattujen lemmikkiruokatuotteiden arvo oli viime vuonna 175 miljoonaa euroa.

Näin rehuja valvotaan

Ruokaviraston rehujen tuonnin ja sisämarkkinakaupan valvonnassa työskentelevän asiantuntijan Anna-Kaisa Airaksisen mukaan EU-alueen ulkopuolelta saapuvalle ruoalle tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus ja näytteitä tuotteista otetaan riskiperusteisen suunnitelman mukaan.

– Näytteenoton kohteeksi valitaan rehuja, joihin arvioidaan liittyvän riskejä. Rehusta riippuen niistä tehdään mikrobiologisia ja/tai kemiallisia analyysejä. Tutkitaan esimerkiksi salmonellaa, raskasmetalleja, hometoksiineja, torjunta-ainejäämiä, Airaksinen kertoo sähköpostitse.

Rehualan toimija on vastuussa tuotteensa vaatimustenmukaisuudesta, laadusta ja sen valvonnasta.

EU:n alueella eläinrehuja ja niistä otettuja näytteitä valvotaan RASFF (Rapid Alert System for Food) avulla. RASFF-järjestelmään ilmoitettiin myös viime syksynä Musti Groupin myrkyllinen Smaak-ruoka, tosin Iltalehden selvityksen mukaan muutaman viikon viiveellä.

Smaak-nappuloissa oli käytetty alankomaalaista perunaa, jossa oli huomattava määrä glykoalkaloideja. Glykoalkaloidien määrä sekä perunan määrä kyseisessä tuotteessa aiheutti usealle koiralle vakavia sairastumistapauksia.

Vakavat hylkäystapaukset harvinaisia

Airaksinen kertoo, että analyysituloksiin liittyvät huomautukset ovat usein lieviä ravintoaine- tai merkintäpoikkeamia, joista huomautetaan toimijaa.

– Vakavammat tapaukset ovat harvinaisia ja ovat liittyneet mikrobiologisiin haittoihin sivutuotetyyppisissä rehuissa. Rajatarkastuksessa erät, jotka eivät vastaa terveystodistuksen tietoja, hylätään. Rajatarkastuksessa hylätyt erät hävitetään viranomaisen valvonnassa tai palautetaan lähtömaahan.

Lue myös:

    Uusimmat