Suomalainen suurlupaus selätti vaikeudet – kehon oikuttelu veti vakavaksi: "Meni koko paketti uusiksi"

Mäkihypyn suurlupaus Vilho Palosaari kertoo viime kauden vaikeuksistaan: "Koko paketti meni uusiksi" 1:22
Mäkihypyn suurlupaus Vilho Palosaari kertoo viime kauden vaikeuksistaan: "Koko paketti meni uusiksi".

Mäkihyppääjä Vilho Palosaari nousi urheilukansan huulille helmikuussa 2023 hypättyään nuorten maailmanmestaruuteen. Odotukset mäkilupausta kohtaan kohosivat heti pilviin, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Nyt Palosaari on jälleen terve, eikä peittele tavoitteitaan.

Viime kauden pilanneet ongelmat ovat takanapäin, kun mäkihyppäääjä Vilho Palosaari valmistautuu marraskuussa alkavaan kauteen. Palosaari on jälleen valmis tekemään läpimurtonsa maailman mäkieliittiin.

Jännittyneet ja odottavaiset, että mitenkä sen saa kauden taas starttiin, Palosaari kuvaili tuntojaan ennen maajoukkueen hyppyharjoitusta Lahden suurmäen kupeessa.

Saapiko pidettyä sen kesäformin tai siirrettyä sen talveen. Se on ehkä isoin jännitys.

Maailmanmestaruus

Palosaari voitti helmikuussa 2023 nuorten maailmanmestaruuden Kanadan Whistlerissä ensimmäisenä suomalaishyppääjänä 18 vuoteen. Voitto oli syvissä vesissä pitkään sukeltaneelle suomalaiselle mäkihypylle mannaa. Palosaaressa nähtiin heti perinteikkään lajin uusi johtotähti, pelastaja.

Mestaruuden myötä Palosaari valittiin myös miesten MM-kisoihin Planicaan, jossa lento kantoi parhaimmillaan normaalimäessä sijalle 37. Jo ennen MM-kultaa Palosaari oli hypännyt Zakopanessa toistaiseksi parhaan maailmancupin saavutuksensa, 23:n sijan.

Mestaruuskauden jälkeen viime kaudesta odotettiin Palosaaren lopullista läpimurtoa maailmancupissa. Toisin kuitenkin kävi.

Kesä meni tosi hyvin treenien osalta. Sitten justiinsa ennen talven aloitusta tuli pieniä kropallisia ongelmia. Sitä kautta, kun ei pystynyt liikkumaan niin hyvin, paino nousi, kroppa jäykkeni. Tuli pituuttakin kasvettua 34 senttiä. Se vaikuttaa tässä lajissa aika paljon. Se meni koko paketti uusiksi, Palosaari kertasi vuoden takaisia tapahtumia.

Kropan jäykkyys näkyi eritoten selän ja lonkkien alueella.

Laskuasentoon se vaikutti eniten. Ei oikein päässyt sellaiseen asentoon, mihin pitäisi, Palosaari sanoi.

Ei siellä semmoisia vakavia ongelmia ollut. Enemmän sellaista kovaa lihasjumia, joka ei tahtonut aueta.

Palosaaren läpimurto vaihtui pettymykseen. Kilpailut jäivät vähiin. Hän hyppäsi viime kaudella Rukan ja Lahden maailmancupissa laihoin tuloksin ja osallistui Continental Cupin ja FIS-cupin kilpailuihin ilman menestystä. Kevään nuorten MM-kisoissa tuloksena oli sija 20.

Olihan se vaikeaa. Tiesi, että hyppäsi kesällä hyvin ja sitten oli taas vähän niin kuin nolla. Se oli tekemätön asia. Tuntui kuin olisi työ mennyt hukkaan, Palosaari kuvaili tuntemuksiaan vaikean kauden keskellä.

Välillä väkisinkin tulee vaikeita kausia, ei niin hyviä. Hyvänä puolena jäi huonosta kaudesta, että sieltä voi aina nousta henkisesti ehkä vahvempana.

Podium-taistoon

Nyt uuden kauden alla mäkilupaus on selättänyt ongelmansa. Lihasjumit hellittivät hyppääjän mukaan kovalla venyttelyllä ja juoksemisella. 

Kesä meni hyvin, ja Palosaari pyrki ottamaan takaisin viime kaudella menetettyä kehitystä. Hyppykunto on kasvamassa.

Se vaihtelee. Välillä on hyvä, välillä ei niin hyvä. Jos saisi pikku hiljaa tasaisemmaksi tekemistä, sitten voi näyttää peukaloa ylös, Palosaari sanoi.

Olen pystynyt tekemään ihan miten muutkin ovat tehneet. Täysillä ja vähän enemmän. Koettaa ottaa takaisin mennyttä kautta.

Vaikean kauden aikana karissut itseluottamuskin on palautumassa ennalleen. Epävarmuus alkaa olla tiessään.

Sitä kautta se tulee automaattisesti, kun tietää, että on treenannut kovaa. Hyvä buusti. Tietää, että on tehnyt jotakin.

Uusi kausi on uusi mahdollisuus lyödä läpi maailmancupissa. Siihen Palosaari tähtää, vaikkei sanojensa mukaan ole juuri miettinyt tavoitteitaan. 

Pienen pohdinnan jälkeen tavoite on tämä.

MM-kisoihin ja siellä pärjätä. Mahdollisimman monessa kisassa päästä sinne ihan toppiin. Se on varmaan se tavoite, Palosaari pohti.

Mitä tarkoittaa päästä ihan toppiin?

Sinne podium-taistoon. Voittamaanhan sitä aina lähdetään. Ainakin minä lähden. En tiedä muista, mutta minä ainakin lähden.

Tulevaisuuden johtotähti?

Kovia tuloksia Palosaarelta odottavat monet muutkin. Hiihtoliitto kärvistelee vakavissa talousongelmissa, ja suomalainen mäkihyppy on lasketellut alamaissa jo pitkään. Nuorten maailmanmestaruus nosti mäkilupauksen heti tulevaisuuden tähtinimeksi, joka voisi palauttaa kiinnostuksen ennen valtavaa suosiota nauttineeseen lajiin. Kiinnostus voisi poikia myös paljon kaivattuja sponsorieuroja.

Ennusmerkit ovat hyvät. Ennen Palosaarta nuorten maailmanmestaruutta ovat suomalaisista juhlineet sellaiset nimet kuin Matti Nykänen, Ari-Pekka Nikkola, Toni Nieminen, Janne Ahonen, Veli-Matti Lindström, Janne Happonen ja viimeksi Joonas Ikonen vuonna 2005.

Palosaari ei itse mäkihypyn pelastajan roolistaan suuremmin perusta.

Onhan se silleen ihan siistiä, mutta onhan siinä paljon niin sanottua vastuuta, Palosaari totesi.

Itse en henkilökohtaisesti voi vaikutaa asioihin, miksi meillä menee näin huonosti. Itse koitan tehdä kaiken työn ja parhaani. Jos sitä kautta joukkueena saataisiin parempia tuloksia ja sitä kautta Hiihtoliiton tilanne muuttuisi parempaan suuntaan.

Mäkihypyn maailmancup-kausi alkaa Norjan Lillehammerissa 22.24. marraskuuta ja jatkuu viikkoa myöhemmin Kuusamon Rukalla.

Uutista oikaistu 27.10. kello 10.13: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että mäkihypyn maailmancup alkaisi 22.–24.10. Maailmancup alkaa kuukautta myöhemmin eli marraskuun 22.–24. päivä.

Lue myös:

    Uusimmat