Suomalaisarvio: Venäjä haluaa jonkin sotilaallisen voiton Ukrainassa, jotta Putin voisi säilyttää kasvonsa: "Voittoihin pyritään kolmella eri alueella"

Ukrainan armeijan tankkeja.
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 12.03.2022 18:27

MTV UUTISET – STT

Venäjä ei ole saavuttanut yli kaksi viikkoa sitten aloittamassaan hyökkäyksessä Ukrainaan keskeisiä tavoitteitaan. Näin arvioi Puolustusvoimien Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri STT:lle.

Pekka Toverin mukaan Venäjän tavoite on nyt saada jokin sotilaallinen voitto, jotta Ukraina voitaisiin pakottaa neuvotteluissa myöntymään ratkaisuun, jolla Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi säilyttää kasvonsa. Toverin mukaan voittoihin pyritään mahdollisesti kolmella eri alueella.

Alueista yksi on Donbass Kaakkois-Ukrainassa.

–  Siellä on arvioni mukaan ehkä neljännes Ukrainan operatiivisista joukoista. Niiden saartaminen ja tuhoaminen söisi Ukrainan sotilaallista voimaa sekä puolustuskykyä merkittävämmin kuin hidas hivuttava taistelu, jota nyt on käyty, Toveri sanoo.

"Venäjä tietää, ettei se pärjää lähitaisteluissa"

Toinen merkittävä kohde on pääkaupunki Kiova, jonka valtaamiseen Venäjä pyrkii Toverin mukaan varmasti.

–  Kiova on tärkeä Venäjälle ja Ukrainalle. Kaupunki on kaupan ja politiikan keskus, minkä lisäksi se on tänä päivänä myös Ukrainan puolustuksen henkinen keskus.

Kolmas alue Venäjän kiikarissa on Toverin mukaan rannikkokaupunki Odessa Mustallamerellä. Kaupungin myötä Venäjä hallitsisi Ukrainan koko eteläistä merenrantaa.

–  Silloin Ukraina olisi eristetty merestä. Ukrainan kaupasta yli puolet kulkee meren kautta normaaliaikoina. Tämä olisi neuvotteluvaltti Venäjälle, Toveri toteaa.

Käytännössä Venäjä pyrkisi saavuttamaan voittonsa "perinteisellä venäläisellä tavalla" eli raskaalla tulivoimalla. Toverin mukaan Venäjä tietää, ettei se pärjää lähitaisteluissa Ukrainassa.

Ukrainan vastarinta

Everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa ei usko, että Ukrainan sodassa tulee tapahtumaan merkittäviä muutoksia ainakaan seuraavan viikon aikana. Pihlajamaa on Suomen entinen puolustusasiamies Venäjällä ja Ukrainassa.

–  Ukraina on reilun kahden viikon aikana osoittanut jo pystyvänsä sellaiseen vastarintaan, jota kukaan ei todennäköisesti uskonut, Pihlajamaa toteaa STT:lle sähköpostitse.

–  Lisäksi ulkovaltojen aseellinen ja materiaalinen tuki tullee säilymään merkittävänä. Ainakaan seuraavan viikon aikana ei ole odotettavissa suuria muutoksia taistelutilanteessa, jollei Venäjä tuo Ukrainaan merkittäviä lisäjoukkoja.

Pekka Toverin mukaan Venäjällä on ongelmia paitsi joukkojensa huollossa, myös joukkojen ryhmittämisessä uusiksi, jotta pysähtynyttä hyökkäystä voitaisiin jatkaa.

–  Nykyiset joukot ovat kiinni taisteluissa, eikä Venäjällä ole kovin montaa taisteluosastoa enää irrottaa sotaan. Yhdysvaltojen arvion mukaan Venäjän taisteluosastoista kolme neljäsosaa olisi jo Ukrainassa, Toveri sanoo.

Lännen aseavulla merkittävä rooli

Jyväskylän yliopiston opettaja ja Pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari puolestaan arvioi, että Ukraina tulee edelleen haastamaan Venäjän ilmaherruuden ainakin alueellisesti ja ajallisesti.

–  Venäjä ei ole täysin pystynyt haastamaan Ukrainan ilmavoimia. Venäjällä on aika vahva ilmatorjunta siellä, mutta se ei uskalla aina ampua, koska pääosa koneista on kuitenkin venäläisiä. Venäjä pelkää omien koneiden alas ampumista, Kari sanoo.

Lännen antama aseapu on hänen mukaansa myös merkittävässä roolissa.

–  Esimerkiksi Javelin-panssarintorjuntaohjus on ihan mainio. Se toimii todella hyvin siellä. Toisaalta Stinger-ilmatorjuntaohjus tuottaa tappioita Venäjän ilmavoimille, Kari kuvailee.

Lue lisää: Kokoaako Venäjä salaista armeijaa Suomessa? "Venäläistä tiedusteluhenkilöstöä on ihan yhtä paljon kuin kylmän sodan aikana"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota