Suomalaisasiantuntija ihmettelee Johaug-tuomion tulkintaa – "Ei olekaan tärkeää"

2:07img
Julkaistu 22.08.2017 19:25

MTV SPORT - STT

Norjalaisen huippuhiihtäjän Therese Johaugin dopingtapauksen käsittely jakaa mielipiteet. Urheilun välimiestuomioistuimen CAS:n tiistaina julkistama 18 kuukauden kilpailukielto tuomittiin Norjassa yleisesti oikeusmurhaksi. Muualla Johaugin nähdään selviytyneen hormonikärystään jopa onnekkaasti.

CAS venytti Norjan keskusurheilujärjestön määräämän kilpailukiellon 13 kuukaudesta 18:aan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n valituksesta. Päätös perustuu edelleen Johaugin kertomukseen, jonka mukaan hän sai kehoonsa klostebolihormonia huuliinsa käyttämästään lääkevoiteesta.

FIS lokeroi jo valituksessaan tapauksen "ei merkittäväksi laiminlyönniksi", ja CAS vahvisti näkökannan tiistaina julkistamassaan päätöksessä. Ratkaisu yllätti CAS:n välimiehiin vuodesta 1995 kuuluneen varatuomari Olli Rausteen.

 Urheilija ei tässä tapauksessa tutkinut lääkeaineen pakkausta, ei lukenut tuoteselostetta, eikä verrannut lääkeainetta maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listaan, Rauste paalutti tapauksen sääntöjen näkökulmasta.

– CAS vahvisti päätöksellään, ettei tässä ollut kyse urheilijan merkittävästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Se yllätti minut.

Päätös vaikeuttaa tulevien käryjen käsittelyä.

– Johaug ei jää ainoaksi, joka vetoaa tähän "en vaan katsonut, enkä tiennyt, että aine on kielletty". Tähän törmäämme jatkossa, Rauste harmitteli.

Väärä viesti urheilijan vastuusta

Hormonikäryjen rangaistusasteikossa Johaug meni toiseksi lievimpään kategoriaan. Rankin rangaistus olisi neljän vuoden kilpailukielto. Toiseksi kovin rangaistus on kaksi vuotta ja kolmannessa kategoriassa 12-24 kuukautta.

Johaugin 18 kuukauden kilpailukielto estää hänen osanottonsa ensi talven olympialaisiin ja alkavan kauden maailmancupiin, koska kilpailukielto päättyy 18. huhtikuuta. Käytännössä rangaistuksen vaikutus on lähes sama kuin 24 kuukauden rangaistuksessa.

Rauste korostaa tarkastelevansa ratkaisua nimenomaan sääntöjen näkökulmasta, koska käytännössä CAS:n päätös rajaa urheilijan velvollisuutta tarkistaa lääkepakkaus ja verrata sitä kiellettyjen aineiden luetteloon.

– Kun tätä ei katsottu merkittäväksi laiminlyönniksi, viesti on se, ettei se loppujen lopuksi olekaan tärkeää.

CAS hyväksyi Johaugin totuuden

Lisäksi Johaugin tapauksessa on jäänyt selvittämättä vaihtoehto, että hän olisi käyttänyt hormonia suorituskykynsä parantamiseksi.

– En ole ainakaan havainnut, että mikään instanssi olisi ottanut esiin vaihtoehtoa B eli sitä, että mikroannoksella hormonia olisi pyritty välttämään orastava ylikuntotila, Rauste ihmetteli.

– Tapauksessa on lähdetty yhdestä totuudesta, urheilijan kertomuksesta.

CAS saattaa perustella päätöstään urheilijan luvalla. Lisätietoja voi odottaa noin kahdessa viikossa.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto