Kansainvälinen olympiakomitea KOK on kumonnut tuoreella päätöksellään Venäjän olympiapannan. Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste pitää ratkaisua odotettuna, mutta muistuttaa, että uusia käänteitä voi vielä ilmetä.
– Tätä päätöstähän KOK ennakoi jo, kun teki alkuperäisen hyllytyspäätöksen joulukuussa. Siinä sanottiin, että Pyeongchangin olympiakisojen lopulla katsotaan, onko tullut dopingtapauksia: jos tilanne näyttää hyvältä, oikeudet voidaan palauttaa. Se on sen mukainen arviointi nyt, Rauste toteaa MTV Sportille.
Pyeongchangin olympialaisten aikana kerrottiin kahden venäläisurheilijan dopingkärystä. Positiivisen dopingnäytteen antoivat Venäjän olympiaurheilijoista curlingin parikilpailun pronssimitalisti Aleksandr Krushelnitski ja rattikelkkailija Nadezhda Sergejeva.
KOK kuitenkin kertoi viime viikolla, että se aikoo poistaa Venäjän pannan, jos uusia venäläisurheilijoiden käryjä Pyeongchangissa ei ilmene. KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin mukaan kaksi positiivista näytettä eivät olleet merkki systemaattisesta dopingin käytöstä.
Krushelnitski jäi kiinni alun perin sydänlääkkeeksi tarkoitetusta meldoniumusta, Sergejeva sydänlääkkeeksi kehitetyn trimetazidine-aineen käytöstä.
– Minusta ne molemmat olivat lehtitietojen perusteella yksittäisen urheilijan individuaalisia tapauksia. Tämä ei vaikuttanut systemaattiselta, mikä kävi KOK:n kommenteista ilmi. Ne aineet, mitä löytyi, eivät olleet oikein järkeviä, Rauste kommentoi.
Hän pitää kaikkineen perusteltuna ratkaisuna, että Venäjä on otettu taas olympiaperheen jäseneksi.
– Eihän se silti tarkoita välttämättä mitään. Seuraaviin kisoihin on kaksi ja puoli vuotta aikaa. Jos tilanne muuttuu, aina voidaan tehdä uusia päätöksiä, Rauste korostaa.
– Ehkä tämä oli tässä tilanteessa hyvä kädenojennus, että jos onnistutte pitämään dopingsaldonne puhtaana tai lähes puhtaana, pääsette mukaan.
Kohti Tokiota
Venäjä ei saanut todennetun valtiojohtoisen dopingohjelman takia osallistua maana viikonloppuna päättyneisiin Pyeongchangin talviolympialaisiin. 168 venäläistä urheilijaa sai sen sijaan luvan kilpailla neutraalin olympialipun alla.
Tuoreen päätöksen pysyessä voimassa Venäjä olisi maana mukana jälleen Tokion kesäolympialaisissa 2020.