Suomalaisia virkamiehiä maalitetaan entistä enemmän – presidentti Sauli Niinistö jyrähtää: "Tämä on vakava asia"

5:13img
Poliisin kohtaama väkivalta on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella – työparinsa menettänyt Mikko kertoo traagisesta poliisisurmasta
Julkaistu 12.12.2019 14:09

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut kantaa virkamiehiin kohdistuvaan maalittamiseen, joka on viime vuosina kiihtynyt etenkin turvapaikanhakijoihin liittyvien kiistojen vuoksi. 

Presidentti ilmaisi huolensa virkamiehiin kohdistuvasta maalittamisesta uudelleentviittaamalla ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön johtajan Ville Cantellin tviitin.

Cantell jakoi tviitissään Ylen A-studion selvityksen siitä, miten virkamiesten – kuten poliisien, syyttäjien ja tuomareiden – yksityiselämää kaivellaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tämä on vakava asia. Ei saa olla niin, että työkseen muita palvelevat ja suojaavat ihmiset joutuvat itse ahdistetuiksi, Niinistö muotoilee tviitissään.

Tasavallan presidentti kerää Twitterissä kiitosta, ja moni Niinistön seuraaja allekirjoittaa maan päämiehen huolen.

Lue myös: Lännen Media: Vankilavirkailijat joutuneet poikkeuksellisen monen väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi – jengivankien aiheuttamasta uhasta varoitettu

Tästä maalittamisessa on kyse

Etenkin maahanmuuttoa, rikosasioita sekä petoeläimiä käsittelevät virkamiehet kokevat joutuvansa maalittamisen, eli tietynlaisen suunnitellun operaation kohteeksi.

Viimeisen parin vuoden aikana hurjasti lisääntynyt ilmiö, maalittaminen, on tavallisesti jonkun henkilön mustamaalaamista sosiaalisessa mediassa tai Internetissä.

Se on tavanomaista arvostelua vakavampi asia: Mustamaalaaja selvittää virkamiehen yksityiselämästä arkaluontoisia tietoja, jotka julki tuomalla virkamiehelle pyritään tekemään vahinkoa tai muulla tavoin vaikuttamaan tämän toimintaan.

Ylen mukaan etenkin turvapaikanhakijoiden koskeneet mielenosoitukset ovat lisänneet poliisien maalittamista. Maahanmuuton parissa työskentelevien poliisien ajatellaan olevan puolueellisia henkilöitä, jotka eivät noudata lakia. 

Lue myös: Eurooppaan voi pian saapua miljoonia pakolaisia – Halla-aho MTV:n haastattelussa: "EU on ajautunut Turkin panttivangiksi"

Tuoreimmat aiheesta

Turvapaikanhakijat