Valtaosa suomalaisista uskoo, että kaikki myynnissä olevat sähkötuotteet tarkastetaan, vaikka näin ei ole. Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin, milloin sähkölaitetta ostavan kuluttajan hälytyskellojen pitäisi soida.
Kaikki kaupassa myytävät sähkölaitteet eivät ole testattuja ja turvallisia, vaikka 80 prosenttia suomalaisista niin uskoo. Viime vuonna Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi yrityksiä poistamaan markkinoilta yhteensä 118 sähkölaitetta.
Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula kertoi Viiden jälkeen -lähetyksessä, että tällä hetkellä ongelmallisimpia sähkölaitteita ovat erilaiset laturit, muuntajat sekä led-valaistuslaitteet.
Sähkölaitteita tuodaan suomalaisten kauppojen hyllyille yleensä kaukomailta. Osa valmistajista haluaa noudattaa määräyksiä tarkasti, mutta eivät kaikki – joidenkin yritysten bisnesidea on myydä halpoja tuotteita, ja edullisuus on aina nipistetty jostain.
Myyntiin saattaakin päästä vaarallisia tuotteita, jos valmistaja tai maahantuoja ei ole selvittänyt laitteiden turvallisuutta.
– Keskeistä on, että tuotteita ei ennakolta tarkasteta, Kerttula sanoi.
Lue myös: Unohdatko sinäkin puhelimen laturiin valvomatta? "Kaikkihan niin tekee": Kuusamolaisen Charlottan kuva näyttää, miksi ei kannattaisi
Näin Tukes etsii vaarallisia laitteita
Tukes tekee riskiperusteita valvontaa.
Kenttätarkastaja kiertää yrityksissä etsimässä vaaralliselta näyttäviä tuotteita. Kansalaisilta, yrityksiltä ja muiden maiden viranomaisilta saatu tieto auttaa suuntaamaan valvontaa tuotteisiin, joista ilmoituksia on tehty.
Tukes ostaa vaarallisiksi epäilemänsä tuotteet ja lähettää ne testilaitokseen testattavaksi. Tulosten perusteella virastossa arvioidaan, pitääkö laite vetää pois myynnistä tai kuluttajilta.
– Kaikkein keskeisintä sähkölaitteissa on sähköiskun vaara tai se, että ne syttyvät palamaan, Kerttula sanoi.
Halpa hinta on varoitusmerkki
Tarkkaavaisuus ennen ostopäätöstä pienentää riskiä hankkia kotiin vaarallinen sähkölaite.
Tuotteesta kannattaa etsiä tietoa netistä ennen ostopäätöstä: Mitä myyjä kertoo tuotteesta? Löytyykö vastuutahon eli maahantuojan tai jakelijan nimeä? Tuotteessa tulisi olla CE-merkintä. Lisäksi sähkölaitteen käyttöohjeet kannatta lukaista läpi.
Yksi jo ennen ostamista havaittava vaaranmerkki sähkölaitteissa on halpa hinta.
– Kun tuote on erityisen edullinen, kuluttajan kannattaa miettiä, onko tarjous liian hyvä ollakseen totta, Kerttula sanoi.
Vakuutus- ja rahoitusneuvontaa tarjoavan FINE-organisaation jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki muistutti, että tarpeeton riskinotto sähkölaitteiden kanssa ei ole järkevää.
– Karrikoidusti voisi sanoa, että ota henkivakuutus ennen kuin tilaat Kiinasta sähkölaitteen, Korkeamäki totesi.