Suomalaisilla puhelinliittymillä huijattiin miljoona euroa Sambiassa – kahdeksalle irakilaiselle petossyyte

Espoon käräjäoikeudessa on luettu syytteitä matkapuhelinten liittymillä tehdyistä petoksista ja törkeistä petoksista. Kaikkiaan suomalaisille matkapuhelinyritykselle on vyyhdissä aiheutunut yli 1,7 miljoonan euron vahingot. Syytteessä on kahdeksan irakilaista, jotka kaikki kiistävät syytteen.

Katso videolta Rikospaikan juttu aiheesta.

Teot ovat tapahtuneet talvella 2018-2019. Uhreiksi joutuivat DNA, Elisa ja Telia.

Poliisissa tapaus tutkittiin koodinimellä Sentraalisantra.

– Kyse on kansainvälisestä järjestäytyneestä rikollisuudesta, sanoo aluesyyttäjä Mira Ovaskainen Etelä-Suomen syyttäjäalueelta.

Syytteiden mukaan teleyritykset avasivat huijareille yli 200 suomalaista matkapuhelinliittymää. Ne päätyivät ensin Berliiniin, josta niitä levisi maailmalle.

Suurimmat vahingot aiheutuivat vuoden vaihteessa 2017-2018 Sambiaan päätyneillä kymmenellä DNA:n liittymillä, joilla soitettiin yli neljäkymmentätuhatta puhelua maksunumeroihin.

Pelkästään näillä liittymillä aiheutettiin DNA:lle miljoonan vahinko.

– Emme tiedä ovatko sim-kortit menneet Sambiaan jonkun taskussa vai onko tässä jotain vielä tuntematonta tietokoneohjelmaa käyttämällä saatu näyttämään, että puhelu olisi tapahtunut Sambiassa, toinen syyttäjä Mika Mäkelä sanoo.  

DNA:lle suurimmat vahingot

Kaikkiaan DNA:n vahingot olivat syytteiden mukaan yli 1,5 miljoonaa euroa. Elisan vahingot jäivät sataantuhanteen ja Telian noin kuuteenkymmeneentuhanteen.

DNA:lle avattiin 80 liittymää, Telialle 79 ja Elisalle 52. Samalla ostettiin yhteensä vajaa 40 puhelinta tai tablettikonetta, mutta ne myytiin kotimaassa. Mitään laskuja ei maksettu.

Yksi syytetyistä nivoutuu kaikkiin juttuihin.

– Hän on hyvin järjestelmällisesti hankkinut kontakteja ja liittymiä, Ovaskainen toteaa. Liittymiä otettiin yksittäisten henkilöiden ja vartavasten petoksia varten perustetuille toiminimille. Liittymiä hankittiin myymälöistä eri puolella Etelä-Suomea ja verkkokaupoista.

Syyttäjä Ovaskaisen mukaan huijaustapa on maailmalla tuttu ja vahingot ovat miljardiluokkaa.

– Suomessa tämä on ensimmäinen tällainen juttu isossa mittakaavassa.

Rikoshyötyä ei ole saatu takaisin.

Syyttäjät vaativat kolmelle päätekijälle 3–5 vuotta vankeutta ja muille vähemmän. Syytetyt kiistävät kaikki syytteet.

Lue myös:

    Uusimmat