Reserviläisten koteihin halutaan täysi sotilasvarustus aseista lähtien – valtio osallistuisi kustannuksiin

Jalkineet, kypärä, suojapuku, taisteluliivi ja ase. Näihin voisi reserviläinen saada verovähennysoikeuden, jos hallitusohjelman kirjaus toteutuu. 

Kesäkuussa laaditussa Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa mainitaan, että "Hallitus parantaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiä ja selvittää siihen liittyen vapaaehtoisten alueellisten ja paikallisten joukkojen sekä muiden kokonaisturvallisuuden toimijoiden roolia ja asemaa". 

Ohjelman mukaan "Selvitetään sotilaskäyttöön soveltuvien varusteiden, tarvikkeiden ja aseiden verovähennysoikeuden luomista, siltä osin kuin ne soveltuvat kriisiajan käyttöön ja ovat yhteensopivia Puolustusvoimien tai MPK:n järjestämän maanpuolustuskoulutuksen vaatimusten kanssa".

Asian lobbaajana hallituksen suuntaan on Reserviläisliitto. Reserviläiset ampuvat liiton laskelmien mukaan 10 miljoonaa laukausta vuodessa omakustanteisesti. Se tarkoittaa miljoonia euroja omaa rahaa.

– Suomen reserviläisarmeija haluaa maanpuolustusharrastukseen pientä tukea. Itse asiassa Reserviläisliiton mielestä verovähennysoikeutta parempi ratkaisu olisi sotilastarvikkeiden arvonlisäveron poisto. Se motivoisi enemmän meidän yksittäistä taistelijaamme, sanoo liiton puheenjohtaja Kari Salminen MTV Uutisille.

Pistooleihin ja kivääreihin verovähennysoikeus?

Pelkästä harrastamisen tukemisesta ei olisi kyse, vaan aidosta maanpuolustuksesta. Reserviläisliiton mielestä verovähennys tai arvonlisäveron poisto tulisi kohdentaa tietynlaiseen sotilasvarustukseen, joka olisi poikkeustilanteessa puolustusvoimien lunastettavissa ja otettavissa nopeasti käyttöön. 

Yksittäinen reserviläinen saisi valtiolta helpotusta aseen, jalkineen, suojapuvun, kypärän ja taisteluliivin hankintaan levyineen. 

– Saataisiin joukot nopeammin kertaamaan kriisin tullessa ja joukot oikeisiin töihin. Varusteet olisivat valmiina kotona hyvin huollettuina ja ne olisivat taistelijalle sopivat. Omista materiaaleista pidetään yleensä parempaa huolta, arvioi Kari Salminen.

Reserviläisliitto on vähäsanainen siitä, minkälaisia aseita verovähennysoikeus voisi koskea.

– Joudun aika niukkasanaisesti kommentoimaan tätä, mutta kyseessä olisivat pistoolit ja kiväärit. Siitä tarvitsisi parlamentaarisella tasolla ja puolustusvoimien kanssa yhteistyössä neuvotella, että millaisia aseet olisivat. Aseiden tulee olla puolustusvoimien ja reserviläisten yhteensovittamia yksi yhteen.

Tavallisimmin reserviläiset säilyttävät ampuma-asetta, patruunoita ja erityisen vaarallisia ammuksia omassa kodissaan – virallisesti ilmaisten luvanhaltijan vakituisessa asunnossa. Esimerkiksi erillinen varasto ei käy säilytykseen, käy ilmi Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton elokuussa päivittämästä ohjeesta. Suomessa ajatellaan, että koteihin hajautetut aseet on turvallisempi ratkaisu kuin aseiden säilyttäminen keskitetysti.

Reserviläisliitto ei näe vaaraa

Suomessa on asukaslukuun nähden paljon aseita siviileillä ja maanpuolustustahto korkealla. Reserviläisliitto ei usko aseiden määrän lisääntymiseen.

– Ei lisääntyisi, koska luonnon kiertokulku pitää siitä huolen. Meillä on tällä hetkellä suurin osa aseista varttuneemman väestön hallussa. Kun he luopuvat aseistaan, määrä putoaa. En näe siinä vaaraa, että aseita tulisi mahdottomasti lisää, toteaa Reserviläisliiton puheenjohtaja Kari Salminen.

Aselupien myöntöperusteisiin ei tässä yhteydessä tiettävästi ole tulossa muutoksia. 

Reserviläisliiton edustajat tapaavat ensi viikolla puolustusvaliokunnan ja poliisin edustajat. Puolustusministeriön edustajat liitto tapaa sitä seuraavalla viikolla.

Verovähennysoikeus koskisi Reserviläisliiton arvion mukaan noin 10 000 reserviläistä "jollakin aikavälillä". Reserviin kuuluu noin 870 000 suomalaista. 

Otsikkoa päivitetty torstaina 5.10. kello 13.34.

Katso videolta, minkälainen voisi olla reserviläisen kotoa löytyvä varustus!

Lue myös:

    Uusimmat