Suomalaislapset palaavat kouluun – WHO varoitti päättäjiä vain kaksi päivää sitten: "Lasten koronan vakavuudesta ja taudin leviämisestä ei tiedetä vielä kaikkea"

Koulujaan avaavien maiden on syytä ottaa huomioon, ettei lasten koronataudista tiedetä vielä kaikkea, Maailman terveysjärjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti lehdistötilaisuudessa kaksi päivää sitten.

Suomen hallituksen päätöksellä oppilaat palaavat kouluun 14. toukokuuta, eli huomenna torstaina.

Koronarajoituksien eri asteinen höllentäminen on nyt myös monen muun maan tähtäimessä. Rajoituksia löysäävien päättäjien on kuitenkin syytä ottaa huomioon tiettyjä asioita, muistutti Maailman terveysjärjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotustilaisuudessa kaksi päivää sitten

Pääjohtajan mukaan maiden tulisi miettiä kolmea asiaa ennen rajoitusten purkua: Onko epidemia hallinnassa, pystyykö maan terveydenhuolto kantamaan koronatapausten kasvun ja pystyykö terveydenhuoltojärjestelmä jäljittämään koronaan sairastuneet ja altistuneet. 

– Nämä kolme kysymystä voivat auttaa päättämään, voidaanko rajoituksia purkaa vai ei. Vaikka vastaus kysymyksiin olisi myönteinen, rajoitusten purkaminen on monimutkaista ja vaikeaa.

"Lasten koronataudista ei vielä tiedetä kaikkea"

Koulujen avaaminen ei ole yksinkertainen päätös, pääjohtaja muistuttaa.

– Lasten koronataudin vakavuudesta ja taudin leviämisestä ei tiedetä vielä kaikkea.

Alueen koronatilannetta on syytä pohtia, ennen kuin lapset palaavat samojen seinien sisälle. Myös koulun kykyä toteuttaa vaadittavia rajoitus- ja varotoimia on pidettävä mielessä. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ohjeistanut Suomen kouluja noudattamaan erilaisia varotoimia loppulukukauden aikana. Oppilaita on koulussa aiempaa vähemmän, käyttämättömiä tiloja otetaan käyttöön, yhteisruokailua ruokasalissa ei järjestetä ja välitunteja voidaan porrastaa. Ohjeiden toteutus on jätetty kuntien ratkaistavaksi.

WHO:n mukaan vielä vasta pieni osa väestöstä on muodostanut vasta-aineita uudelle koronavirukselle, joten väestö on yhä altis sairastumaan virukselle. 

Lue myös:

    Uusimmat