Keskusta on väläytellyt rajoitusten tiukentamista entisestään viiteen tai jopa kahteen henkilöön, Suomen Yrittäjät puolestaan vaatii rajoitusten purkamista. Mitä mieltä on Husin asiantuntija?
Hallitus kokoontuu huomenna pohtimaan koronarajoitusten jatkoa. Tarkoituksena on käsitellä sitä, mistä rajoituksista ja milloin voidaan luopua.
Hallitus on jo purkanut yhden merkittävän rajoituksen, kun Uudenmaan eristys päättyi. Tutkimusten mukaan koulujen sulkemisesta ei ole näyttänyt olevan suurta hyötyä viruksen hillitsemisessä. Lähiopetukseen paluu voi hyvinkin olla mahdollista, vaikka Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vastustaa koulujen avaamista.
Lue myös: Oxford-professori hehkuttaa Ruotsin koronalinjaa: Esimerkillistä toimintaa
Ravintolat sekä kahvilat saatetaan myös avata pian, ja sitä on vaatinut muun muassa Suomen Yrittäjät.
– Rajoituksiahan ei tietenkään ole tarkoitettu olemaan voimassa ikuisesti, mutta niin kauan kuin yleisvaarallinen tartuntatauti maassa jyllää, niin toki rajoitusten purkuun on suhtauduttava varovasti, kommentoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin diagnostiikkajohtaja, Helsingin yliopiston professori Lasse Lehtonen tänään MTV Uutisten liven haastattelussa.
Päivä kerrallaan
Lehtosen mukaan viisas neuvo on se, että mennään päivä kerrallaan ja puretaan rajoituksia hyvin hallitusti. Suomessa suurin osa rajoituksista tuli voimaan kerralla, mikä on professorin mukaan hillinnyt hyvin epidemian leviämistä.
– Toisaalta on hyvin vaikea arvioida, mikä on kunkin rajoituksen merkitys kokonaistilanteessa.
Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta kotimaassa: Suomessa on nyt yli 4000 todettua koronatapausta – määrä lisääntyi vuorokaudessa lähes 150:lla
Isoja kokoontumisia, joissa ihmisiä on paljon, kuten festivaaleja, on Lehtosen mukaan edelleen syytä välttää melko pitkäänkin. Muiden rajoitusten suhteen on käytettävä harkintaa ja seurattava tilannetta.
– Suomi on ollut onnekas, kun koronatapauksia on ollut niin vähän. Virus ei mihinkään maailmasta häviä. Kunnes rokote on saatavilla, tauti voi aina jossakin päin leimahtaa uudestaan, Lehtonen sanoo.
Hänen mielestään yli 70-vuotiaita ihmisiä ei voida pitää kotonaan eristyksissä niin kauan, että rokote on kehitetty, mutta tärkeää onkin noudattaa hygieniasääntöjä ja pitää turvavälejä.