Suomalaislupaus, 15, voitti Latvian rallimestaruuden – ei juhli vakavasta syystä

15-vuotias suomalainen rallikuljettaja Isak Hatanmaa on voittanut Rally4-autojen Latvian mestaruussarjan.

Vaasalainen Hatanmaa voitti kartanlukijansa Juho Koski-Lammin kanssa Liettuan Utenassa ajetun päätösosakilpailun, joka keskeytettiin perjantai-iltana sattuneen vakavan onnettomuuden jälkeen. Samsonas-rallin yleisöerikoiskokeella tapahtunut onnettomuus johti uutissivusto Delfin mukaan 21-vuotiaan mieskatsojan kuolemaan ja 14 muun ihmisen loukkaantumiseen

Hatanmaa saavutti Utenassa voiton ajettujen viiden erikoiskokeen nopeimpana Rally4 kuljettajana niin Latvian kuin Liettuan mestaruussarjojen luokissa. Suomalaislupaus vei Latvian mestaruuden 8,4 pisteen turvin.

Hatanmaan tiedotteessa kerrotaan, että voittoa ei juhlita karmean onnettomuuden uhrien kunnioittamiseksi.

– Autokunta lähettää osanottonsa onnettomuuden uhreille ja omaisille, tiedotteessa kirjoitetaan.

"Maaliin oli tultava ja voitto oli otettava"

Hatanmaa ja Koski-Lammi onnistuivat parantamaan otteitaan vuoden edetessä.

– Kausi alkoi Aluksnessa vastatuulessa, kun jouduimme keskeyttämään rallin mekaanikon virheen vuoksi. Talven ensimmäisestä kilpailusta eteenpäin Liettuan ja Latvian mestaruussarjoissa tuli kuuden ylivoimaisen voiton putki, ja nostimme tasoa kilpailusta kilpailuun, kunnes Paide-rallissa puska heilahti. Se kasvatti kokemusta erilaisista olosuhteista. 

– Elektrenaissa koimme taas kovia, mikä johtui omasta nuottivirheestä. Nuottitreenien parissa tulemmekin viettämään reilusti aikaa. Olemme nostaneet tasoa siihen pisteeseen, että virheille on nollamarginaali rajana, kun kalustolla ajetaan maksimivauhtia, Hatanmaa summasi.

Hän lähti Samsonas-ralliin vailla testikilometrejä Rally Elektrenaissa syyskuun alussa tapahtuneen rajun ulosajon jälkeen, mutta se ei esteeksi muodostunut.

– Samsonas-ralliin lähtiessä maaliin oli tultava ja voitto oli otettava. 

– Tiesin suurin piirtein, mitä vauhtia kärjen tuntumassa piti riskittömästi ajaa. Mikäli ralli olisi jatkunut, oli meillä suunnitelmana rykäistä yhdellä pätkällä kaulaa ja jatkaa muuten tasaista ajoa. 

Hatanmaa sanoi olevansa erittäin tyytyväinen siihen, mitä hän on saanut Koski-Lammin kanssa tällä kaudella aikaan.

– On myös ilo huomata, että meistä on autokuntana kiinnostuttu ja meidän kilpailujamme seurataan aktiivisesti.

Rallisprintin mestaruus ratkeaa lokakuun lopussa Riiassa. Hatanmaa johtaa sarjaa tällä hetkellä 18 pisteellä. Kalle Rovanperä voitti kyseisessä sarjassa ensimmäisen mestaruutensa aikanaan samanikäisenä.

Lue myös:

    Uusimmat