Suomalaisamerikkalainen mies johti vallankumousta Yhdysvalloissa ja sai liittovaltion poliisin peräänsä.
Arvo Kustaa Halberginä syntynyt Gus Hall (1910-2000) oli suomalaisamerikkalainen kommunistipoliitikko, ammattiyhdistysvaikuttaja ja moninkertainen presidenttiehdokas.
Lapualta Minnesotaan muuttaneiden vanhempiensa Matin ja Susannan jalanjäljissä matka johti Yhdysvaltain kommunistisen puolueen johtoelimiin, vallankumouksen edistämisestä tuomittuna vankeuteen ja lopulta yli 40 vuoden ajaksi kommunistisen puolueen pääsihteeriksi.
Hallin vaikuttavan elämäkerran vakoilun, kylmän sodan ja pimeän rahan keskellä on koonnut kansien väliin politiikan toimittaja Tuomas Savonen teoksessaan Moskovan mies vakoilun verkossa – Amerikansuomalaisen Gus Hallin erikoinen elämä (Otava 2023).
Nuoruuttaan Hall vietti vuosien ajan Euroopassa, enimmäkseen Neuvostoliitossa, jossa hän opiskeli myös Moskovan kansainvälisessä Leninin puoluekoulussa. Kommunismin Savonen kertoo olleen Hallille verenperintö vanhemmilta, mutta suomalaisella ympäristöllä Minnesotassa oli myös suuri vaikutus.
– Suomalaisethan muodostivat Yhdysvaltain kommunistisessa puolueessa enemmistön 20-luvun alkupuolella, Savonen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.
– Suomalaiset olivat tehokkaita järjestäytymään ja näille suomalaispaikkakunnille rakennettiin käytännössä jokaiseen oma työväentalo, joka toimi paikkakunnan kulttuurikeskuksena, jossa oli teatteriryhmää, kirjastoa, kuoroa ja ompeluseuraa eli se oli sosiaalisen elämän keskus, Savonen luettelee.
”Hallin aikaan puolue eli kultakauttaan”
Yhdysvaltain kommunistiseen puolueeseen kuuluu vuonna 2023 noin 15 000 jäsentä. Savonen huomauttaa, että järjestö oli marginaalinen myös Hallin aikaan, mutta vahvat rahavirrat Moskovalta olivat omiaan edistämään vallankumouksellista toimintaa.
– Gus Hallin aikaan puolue eli tietynlaista kultakauttaan ainakin sikäli, että he saivat aika vuolaasti rahoitusta Moskovasta, Savonen kertoo.
Hall nousi puolueen johtoon vietettyään vuosia liittovaltion vankilassa 1950-luvulla. Hän joutui syytetyksi vuoden 1949 suuressa kommunistioikeudenkäynnissä ja pakeni pitkän oikeusprosessin aikana myös Meksikoon, jossa hänet lopulta pidätettiin. Puolueen pääsihteeriksi Hall valittiin vuonna 1959.
– 50-luvun alusta löytyy kirjoituksia, joissa Hall voimallisesti ylistää Stalinia, mutta pääsihteerinä häntä leimasi se, että hän myötäili Neuvostoliittoa käytännössä kaikessa. Voisi sanoa, että silloin hänen politiikkansa oli hyvin hrushtshovilaista ja brezhneviläistä enemmänkin, Savonen kertoo.
– Stalinistiksi leimaaminen riippuu siitä, miten stalinismin haluaa määritellä, mutta se on vähän sellainen leimakirves, jota liiankin helposti käytetään, ettei häntä voida pitää ehkä pääsihteerikaudella varsinaisena stalinistina, hän jatkaa.
Myyrä nimeltä Morris Childs
Yhdysvaltain kommunistinen puolue oli perustamisestaan lähtien ankaran viranomaisvalvonnan kohteena, ja puolueeseen oli soluttautunut suuri määrä tiedustelijoita. Savonen valottaa kirjassaan yhden Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n värväämän, kiovalaislähtöisen Morris Childsin elämää, joka soluttautui puolueeseen 1950-luvulla hoitamaan muun muassa neuvostosuhteita ja Moskovasta tulevaa rahavirtaa.
– Childs oli Hallin lähin yhteistyökumppani puolestaan suorastaan, Savonen kertoo.
Hallin perhe- ja puolueystävä Childs oli Savosen mukaan FBI:n keskeisin myyrä.
– FBI oli koko ajan perillä muun muassa tästä rahavirrasta ja he saivat paljon huippuluokan tiedustelumateriaalia, kun Childs vieraili monta kertaa vuodessa Moskovassa ja myös Pekingissä ennen Neuvostoliiton ja Kiinan välirikkoa sekä Kuubassa ja muissa sosialistimaissa, Savonen kertoo.
Savonen pitää Childsin käyttöä kommunistisen puolueen valvonnassa yhtenä FBI:n menestyksekkäimmistä tiedusteluoperaatioista.