Suomalaismuseon superharvinaisuus: Aito merirosvolippu, katso kuva!

Ahvenanmaan merenkulkumuseo kehuu olevansa yksi maailman parhaista lajissaan. Aihetta ylpeyteen antaa esimerkiksi museon kokoelmista löytyvä todellinen maailmanluokan harvinaisuus: ihka aito merirosvolippu.

Pääkallolipun alla seilanneet merirosvot herättivät entisaikoina kauhua merenkävijöissä, mutta näihin päiviin ei koko maailmassa ole säilynyt kuin kaksi hurjaa merirosvolippua. Ainoa, joka on ympäri vuoden julkisesti esillä, löytyy yllättäen Suomen Ahvenanmaalta merenkulkumuseosta.

– Lippu on noin 200 vuotta vanha ja yksi kahdesta lipusta, jotka ovat vielä tallessa. Lippu on ollut musta, mutta väri on haalistunut. Tapa, jolla lippu on kulunut näyttää asiantuntijoiden mukaan sen, että se on ollut käytössä, museon intendentti Heidi Viktorsson kertoo.

Toinen olemassa oleva lippu on yksityisomistuksessa, ja se on ollut vain tilapäisesti esillä Karibialla.

– Ei ole varmaa tietoa siitä, miten lippu on päätynyt Ahvenanmaalle, mutta tiedetään, että ahvenanmaalainen merimies on sen ostanut pohjoisafrikkalaisesta satamasta. Museoon se tuli kun Karl Holmqvist 1930-luvulla alkoi kerätä esineitä museokokoelmaa varten. Ei valitettavasti tiedetä, mistä Holmqvist sen sai, Viktorsson kertoo.

Harvinainen lippu on tunnettu kansainvälisestikin. Viime vuonna sitä kävi ihastelemassa noin 34000 museovierasta.

Vaikka pääkalloliput ja merirosvotarinat yhdistetään yleensä Karibianmereen ja muihin lämpimiin vesiin, ovat merirosvot vaanineet aluksia aikoinaan myös Itämerellä. 1300-luvun lopusta 1400-luvun alkuun vitaaliveljet kaappasivat aluksia erityisesti Tanskan salmissa ja Ahvenanmerellä. Gotlannin saaren lisäksi näitä pohjoisen piraatteja majaili myös Suomen rannikolla ja saaristossa.

Lähteet Ahvananmaan merenkulkumuseo, Wikipedia


Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuvat Ahvenanmaan Merenkulkumuseo

Lue myös:

    Uusimmat