Suomalaisnaisilla karmaiseva tulos viestissä – vain Kazakstan jäi taakse

Suomalaisnaisille karu romahdus maailmancupin viestissä. Ruotsi juhlii voittoa Jällivaarassa.

Ilman Kerttu Niskasta ja sairastunutta Krista Pärmäkoskea kilpaillut Suomen joukkue jäi kauas kärjestä maailmancupin viestissä Ruotsin Jällivaarassa. Joukkueella Jasmi Joensuu, Rebecca Immonen, Riitta-Liisa Roponen ja Vilma Ryytty hiihtänyt Suomi tuli 4x7,5 kilometrin kilpailussa maaliin sijalla kahdeksan.

Kisan voittoon hiihti Ruotsi joukkueella Moa Lundgren, Emma Ribom, Ebba Andersson ja Moa Ilar

Suomi putosi kärjen kyydistä jo avausosuudella, kun Joensuu ei pysynyt Yhdysvaltain Jessie Digginsin vetämässä letkassa. Diggins ja Norjan Heidi Weng hiihtivät ensimmäisinä vaihtoon Wengin johdolla. Ruotsin Lundgren jäi kaksikosta kymmenen sekuntia.

Joensuu lähetti sairastuneen Pärmäkosken tilalla hiihtäneen Immosen toiselle osuudelle sijalla seitsemän vajaat 40 sekuntia kärkeä jäljessä.

Norjan menestyshaaveet romuttuivat toisella osuudella, kun Margrethe Bergane ei pysynyt Yhdysvaltojen Rosie Brennanin kyydissä, ja takaa myös takaa tulleet Ruotsin Ribom ja Saksan Kathrine Hennig ohittivat norjalaisen. Ruotsi ja Saksa tulivat toiseen vaihtoon sijoilla kaksi ja kolme 19 sekuntia Yhdysvaltojen perässä. Norja hyytyi neljänneksi 49 sekuntia kärjestä.

Ensimmäistä maailmancupin viestiään hiihtäneelle Immoselle osuus oli raskas. Suomen sijoitus säilyi seitsemäntenä, mutta ero kärkeen venähti kahteen minuuttiin ja 45 sekuntiin.

Kilpailun ratkaisu nähtiin kolmannella osuudella. Andersson pudotti Saksan viestinviejän Pia Finkin kyydistään ja ajoi Yhdysvaltojen Sophia Lauklin johdon nopeasti kiinni. Laukli pystyi roikkumaan Anderssonin tuntumassa osuuden loppuun, ja vaihdossa eroa oli kertynyt ruotsalaisen eduksi vajaat viisi sekuntia. Saksa lähti ankkuriosuudelle 20 sekuntia kärjestä.

Roponen toi Suomen vaihtoon sijalla seitsemän tasatahtia Saksan kakkosjoukkueen kanssa kolme minuuttia ja 47 sekuntia kärkeä jäljessä.

Moa Ilar ei jättänyt ankkuriosuudella mitään sattuman varaan. Ero kakkoseen kasvoi tasaisesti, eikä Ruotsin voitto ollut missään vaiheessa uhattuna. Kakkossijasta sen sijaan käytiin kovempi otatus Saksan Victoria Carl ajoi Yhdysvaltojen Julia Kernin kiinni ja karkasi pari kilometriä ennen maalia.

Saksa jäi lopulta voittajasta, jo löysänneestä Ruotsista 13,5 sekuntia. Yhdysvallat oli kolmas 27,5 sekuntia Ruotsista jääneenä. Norja jätettiin neljänneksi minuutin ja 40 sekuntia kärjelle jääneenä. Suomen ero kärkeen oli lopulta viisi minuuttia ja kymmenen sekuntia.

Suomen edelle ennättivät Ruotsin, Saksan, Yhdysvaltojen ja Norjan lisäksi Ruotsin kakkosjoukkue, Italian ja Puolan yhdistelmäjoukkue ja Saksan kakkosjoukkue. Suomi onnistui jättämään taakseen ainostaan Kazakstanin.