Ensimmäinen vesivaroja tutkiva satelliitti lähetettiin avaruuteen – "Pystymme pian sanomaan, kuinka paljon maapallolla on vettä"

2:01img
Katso video: Nasa laukaisi uraauurtavan satelliitin avaruuteen. Tästä on kyse.
Julkaistu 16.12.2022 19:15
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Yhdysvaltalais-ranskalainen vesisatelliitti lähetettiin tänään avaruuteen. Kyseessä on ensimmäinen maailman vesivaroja tutkiva satelliitti. Satelliitin tekemien mittausten odotetaan tuovan uutta tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja maailman vesivarantojen määrästä.   

Tänään avaruuteen lähetetyn satelliittin avulla saadaan uutta tietoa maailman meristä, joista ja järvistä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta niihin. 

– Voin kertoa mistä tahansa jokisysteemistä maailmassa, kuinka paljon sieltä tulee vettä juuri nyt. Sen tiedon saamme satelliitista. Tämä on kerta kaikkiaan mahtavaa. Tämä auttaa meitä ymmärtämään paremmin veden kiertoa maapallolla, iloitsee SWOT-vesisatelliitin tiedeohjelman johtaja Tamlin Pavelsky.

Vesisatelliitti, Nasa

Satelliittin arvioidaan toimivan vähintään kolme vuotta. Kuva: NASA.

"Näemme veden määrän muutokset"

Satelliitin tutka keilaa koko maapallon kahdesti kolmessa viikossa. Mittaustulosten avulla pystytään muun muassa kehittämään sää- ja ilmastoennusteita. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi kuivuuden vaivaamilla alueilla. 

– Näemme, kuinka paljon veden määrä on muuttunut ajan kuluessa. Jos alueella on kuivuutta, pystymme sanomaan, kuinka paljon vähemmän vettä siellä on järvissä, patoaltaissa ja joissa. Jos on tulva, tiedämme, kuinka paljon vettä siellä todellisuudessa on, selittää Pavelsky.

Mittaustarkkuus paranee huomattavasti

Yksi päätutkimuskohde on se, miten valtameret sitovat lämpöä ja hiilidioksidia ilmakehästä.

Merien arvioidaan imeneen itseensä yli 90 prosenttia päästöjen aiheuttamasta lämmöstä ja kolmasosan ihmisen tuottamasta hiilidioksidista. Lämmön ja hiilidioksidin sitomisen uskotaan tapahtuvan pyörteiden ja virtausten ympärillä.

Satelliitti pystyy tekemään mittauksia 10-kertaisella tarkkuudella verrattuna nyt käytössä olevaan teknologiaan. Mittauksia voidaan tehdä myös pilvisellä säällä ja pimeässä.

– Tämä on iso edistysaskel, kun puhutaan merenpinnan noususta, ilmastonmuutoksesta ja tulvista. Erityisen tärkeää on se, mitä tapahtuu rannikkoalueilla, toteaa NASAn Jet propulsion -laboratorion tutkija Ben Hamlington.

Vesisatelliitti, Nasa, avaruus

Satelliitin tekemien mittausten toivotaan tuovan uutta tietoa myös ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Kuva: NASA

Kolme vuotta mittauksia

Satelliitin kyky havaita pieniäkin muutoksia merenpinnalla auttaa selvittämään nousevan merenpinnan vaikutuksia rannikkoalueilla. Entistä tarkempi tieto vuorovesistä auttaa ennakoimaan, kuinka pitkälle sisämaahan myrskyjen aiheuttamat tulvat ulottuvat.

Tällä hetkellä kukaan ei tiedä tarkasti maailman vesivarojen määrää. Siitäkin saadaan nyt ehkä selvyys.

– Pystymme pian sanomaan, kuinka paljon vettä on – ei vain koko maapallolla vaan myös yksittäisellä alueella – järvessä, patoaltaassa tai joessa, uskoo Pavelsky.

Satelliitin toivotaan lähettävän mittaustuloksia ainakin kolmen vuoden ajan.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus