Jari Isometsältä rujo poiminta suomalaisrynnistyksen taustalta

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kuvaa Jasmi Joensuun ja Anne Kyllösen hiihtäneen "ihan hyvät suoritukset" Oberhofissa maailmancupin perinteisen sprintissä. Se, että kaikki suomalaisnaiset etenivät karsinnasta jatkoon, ei kuitenkaan Isometsän mukaan itsessään hurraa-huutoja aiheuta.

Kyllönen ylsi sprintissä maailmancup-kauden ensimmäiseen välieräpaikkaansa ja parhaimpaan sprinttisuoritukseensa pitkään aikaan. Hän ylsi välieriin aikavertailun kautta ja sijoittui lopulta 11:nneksi, pykälän Joensuun takana.

– Se oli Annelta parasta, varmasti aika lähellä maksimisuoritusta. Hyvä, että pystyy maksimisuorituksia tekemään. Kunto on selkeästi parempaan päin menossa, Isometsä toteaa myös, että finaalipaikka "ei ollut lähelläkään".

Joensuu sijoittui toisen välierän tiukassa ryppäässä viidenneksi, Kyllönen jäi eräjumboksi eli kuudenneksi reilut kaksi sekuntia Joensuun jälkeen.

– Jasmin kohdalla odotukset olivat vähän korkeammatkin. Varsinkin kun näki, että oli ylivoimainen suksi koko porukkaan. Hän ei kuitenkaan viimeistä nousua jaksanut ihan kunnolla hiihtää.

– Vaikka olisi miten hyvä tasatyöntäjä, se tasatyöntökään ei kulje, kun maitohappoa ryöpsähtää ja sitä on elimistössä aika paljon.

"Naisissa jatkoon pääseminen aika helppoa"

Naisissa kaikki kuusi suomalaista etenivät karsinnasta erävaiheeseen 30 parhaan joukkoon. Puolivälierävaiheessa tie tyssäsi Johanna Matintalolla (15:s), Katri Lylynperällä (17:s), Jasmin Kähärällä (22:s) ja Tiia Olkkosella (29:s).

– Naisissa sprintin aika-ajoista jatkoon pääseminen on tällä hetkellä aika helppoa. Mukana on viitisenkymmentä hiihtäjää, ja heistä kymmenkunta on sellaisia, joista voi sanoa suoraan, että ei pääse jatkoon. Aika-ajoissa kesti hävitä 13 sekuntia, että pääsi jatkoon. Se, että pääsee aika-ajoista jatkoon, ei hurraa-huutoja nostata, Isometsä sanoo raadollisesti.

– Miesten sprintissä kun hävisi 13 sekuntia, oli 67:s. 

Vuorinen Suomen miesten paras

Miehissä välieriin ei edennyt yhtään suomalaista. Puolivälieräaiheessa karsiutuivat Lauri Vuorinen (13:s), Joni Mäki (15:s), Niilo Moilanen (17:s) ja Iivo Niskanen (25:s).

– Miehet hiihtivät varsin tasaisesti. Koko ajan oltiin vähän kuin menossa välieriin, mutta lopulta ei mentykään.

Lähimpänä välieriä oli Vuorinen, joka oli kiinni toisessa aikavertailujatkopaikassa ennen viimeistä puolivälierää, mutta sen erän ajoilla mentiin lopulta aikavertailusta jatkoon.

Isometsä pohtii Vuorisen tehneen selkeän valinnan, ettei hän yrittänytkään keulapäähän, vaan hiihtäisi takajoukoissa ja iskisi vahvan lopun. Se riitti erän kolmossijaan, 0,15 sekuntia erän toisen jatkopaikan vienyttä Norjan Even Northugia hitaampana.

– Voisi tietysti jossitella, mutta jos hän olisi vetänyt alun kovempaa, olisiko loppu ollut tuollainen? On vaikea lähteä sanomaan, olisiko päässyt jatkoon. Joka tapauksessa Lauri hiihti tosi vahvan hiihdon, jollaisia hän on hiihtänyt koko kauden ajan. Hän on tällä hetkellä miehissä Suomen paras sprinttihiihtäjä. 

– Perustaso on niin hyvä, että finaalipaikkaa voidaan odotella. 

"Varmasti Iivo tulee sitä yrittämään"

Huomenna lauantaina Oberhofissa kilvoitellaan 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuissa.

– Sukset näyttivät olevan erinomaisessa kunnossa. Kelit näyttäisivät pysyvän samana ja huomenna on meidän bravuurimatkamme. Se luo odotuksia.

Kerttu Niskanen jäi tämän päivän kilpailusta pois sairastumisen takia. Joulukuussa sairastellut Iivo Niskanen sen sijaan palasi kuukauden kilpailutauolta, mutta hän kertoi Ylelle harkinneensa pitkään kisaamista.

– Normaalisti en olisi tullut, mutta kun lauantain matka on 20 kilometrin yhteislähtö perinteisellä, niin se innosti lähtemään. Vire ei nyt suoraan sanoen ole mikään eläimellinen ja ainakin omat odotukset erittäin maltilliset, Niskanen sanoi sprintin alla.

Isometsä toteaa, ettei Niskasta voida jättää kärkitaistelun laskuista pois, vaikkei vire olisikaan huipussaan. Hän myös huomauttaa, että monet hiihtäjät ovat sairastelleet toisaallakin.

Norjan supertähti Johannes Hösflot Kläbo jäi sprintissä ilman finaalipaikkaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018.

– Yhteislähtökisan pahimpaan vastustajaan Kläboon tämä toinen sairastelu on selkeästi jättänyt jäljet.

Sprinttivireen Isometsä näkee Niskasella olleen varsin normaali. Suomalainen hyytyi puolivälierissä viimeiseen nousuun, mutta ei ole ylipäätään kova sprinttihiihtäjä sivakoidessaan normaalia kovemmalla frekvenssillä.

– Huomenna on ihan eri päivä.

– Iivon voittotoiveet huomiselle lepäävät siinä, että loppusuoralle ei tule isoa lössiä. Jotta sitä ei tapahtuisi, pitäisi itse päästä irti. Onko vire sellainen, että näin voisi tapahtua? Sen näkee huomenna. Varmasti Iivo tulee sitä hänet tuntien jossakin vaiheessa yrittämään.

Frida Karlsson voittoon?

Huomisen naisten kisan voittajasta ei puolestaan Isometsän mukaan näytä olevan juuri epäselvyyttä. Voittajaksi hän povaa toiseksi sprintissä sijoittunutta Ruotsin Frida Karlssonia, jonka huippukunto vaikuttaisi löytyneen Tour de Skin jälkeen.

Ebba Andersson voi olla kova, mutta hänkin on ollut sairaana. Kaikilla sairastelu on jollakin tavalla näkynyt.

Lue myös:

    Uusimmat