Haluan, että suomalainen cleantech-ala työllistää vuosikymmenen loppuun mennessä 100 000 ihmistä. Tämän tavoitteen eteen tehtiin töitä, kun olimme Team Finlandin yritysvaltuuskunnan kanssa äskettäin Brasiliassa.
Kahdensadan miljoonan asukkaan maa on maailman seitsemänneksi suurin talous. Mahdollisuuksia siis pitäisi olla. Nopeasti kehittyvä maa tarvitsee kipeästi myös puhdasta teknologiaa. Puhdas ympäristö ei ole mitään rikkaiden luksusta vaan elämän välttämättömyys.
Tämä on karvaasti huomattu esimerkiksi Kiinassa, jossa hallinto kamppailee valtavien ympäristöongelmien voittamiseksi.
Suomea ja Brasiliaa yhdistävät energiaintensiivinen teollisuus, metsien suuri merkitys, bioenergian tärkeys sekä huomattavat uusiutuvat ja uusiutumattomat luonnonvarat.
Varsinkin energian hinta pakottaa brasilialaisteollisuuden investoimaan energiatehokkuutta parantavaan teknologiaan.
Brasilian ympäristölainsäädäntö on tiukentumassa luoden mahdollisuuksia cleantechille. Esimerkiksi uusi jätelainsäädäntö edellyttää kiinteiden jätteiden kierrätystä ja kaatopaikkojen sulkemista.
Brasilia on myös lupautunut vähentämään ilmastopäästöjään lähes 40 prosentilla vuoteen 2020 mennessä, mikä tekee puhtaasta energiasta aikaisempaakin tärkeämpää. Arvioiden mukaan tämä tarkoittaa 75 miljardin euron investointeja seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Cleantech Finlandin selvityksen mukaan Brasilia on neljännellä sijalla kaikista vientimaista suomalaisyritysten kiinnostuksen kohteena. VTT ja Tekes tekevät jo tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyötä brasilialaistoimijoiden kanssa puhtaan teknologian saralla.
Cleantech tulee olemaan Team Finlandin uusi avainteema lähivuosien kaupanedistämisponnisteluille Brasiliassa.
Talouskriisin keskellä jotkut ovat puhuneet ympäristönsuojelusta ja ilmastopolitiikasta pelkkänä kulueränä suomalaiselle teollisuudelle. On valitettu väsymykseen asti sitä, kuinka paljon me olemme jo tehneet ja kuinka vähän muut tekevät.
Eurooppa ei ole ainut paikka maailmassa, jossa panostetaan ympäristöstä huolehtimiseen. Käynnissä on mittava kansainvälinen talouden murros, jossa siirrytään kohti vihreää taloutta.
Tulevaisuudessa taloudellinen kasvu ja hyvinvointi on pystyttävä tuottamaan merkittävästi pienemmällä luonnonvarojen käytöllä ja ympäristökuormalla. Suomessa on osaamista luoda uusia ratkaisuja, joiden varaan voidaan rakentaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä talous.
Tämä on vihreän kasvun avain. Tulevaisuuden menestyjät ovat kilpailijoitaan materiaali- ja energiatehokkaampia. Nämä pystyvät tuottamaan vähähiilisiin yhteiskuntiin sopivia palveluita ja tuotteita.
Jo nyt cleantech työllistää Suomessa 50 000 ihmistä. Ala voi olla paljon suurempikin, mutta vain, jos Suomi huolehtii myös omista ympäristötavoitteistaan.
Ville Niinistö
ympäristöministeri