Suomalaista sinappiyrittäjää huijattiin brittiläisen kauppajätin nimissä – pyydettiin tilausvahvistusta 12 miljoonan euron lastista: "Siinä kohtaa vähän heräsin, mutta annoin lipsahtamisen mennä sormien läpi"

15:04img
Rikolliset käyttävät poikkeusoloja häikäilemättä hyväkseen – näillä vinkeillä suojaudut verkkohuijauksilta.
Julkaistu 20.07.2020 10:24

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Suomalainen elintarvikeyrittäjä sai kesäkuun lopussa sähköpostia maailmalta. Viesteissä ilmaistiin kiinnostusta Pekarin yrityksen tuotteisiin ja pyydettiin tilausvahvistusta suurelle toimitukselle. Huijaus meni läpi jopa pankissa.

Suomalainen elintarviketeollisuus oli kesäkuun lopulla saamassa kovan loikan Euroopan saarivaltioon, kun hyvinkääläinen elintarvikeyrittäjä Joonas Pekari sai sähköpostia maailmalta. 

– Lähettäkää meille ystävällisesti tuotekataloginne, lähettäkää meille tietoa toimitusajoistanne. Haluaisimme käyttää tuotteitanne myyntikampanjassa, joten käsitelkää tilaustamme kiireellisesti, jotta voimme aloittaa pitkäaikaisen yhteistyön, teksti kuului.

Viestin lähettäjäksi kerrottiin brittiläinen Sainsbury's-tavarataloketju ja lähettäjäksi sen entinen myyntijohtaja Simon Roberts. Pekari luetutti viestin elintarvikealalla työskentelevällä brittitutullaan, joka onnitteli ja kertoi kiireisten aikojen seuraavan yrittäjää tästä eteenpäin.

Muutos olisi ollut massiivinen. Sinappia ja erilaisia sinapilla maustettuja elintarvikkeita sukunsa reseptillä tekevä Pekarin Sinappi, vastikään vaihdetulta nimeltään Pekari Foods, teki vuonna 2018 vain 3 000 euron liikevaihdon. Yrityksen tuotteita myy pieni joukko Keskon ruokakauppoja.

Tilauspyyntö ei ollut ensimmäinen laatuaan. Pekari kertoo alkaneensa saada yhteydenottoja eri maista sen jälkeen, kun oli muuttanut yrityksensä nimen englanninkieliseksi. Ulkomaankauppaa Pekari Foodsilla ei kuitenkaan aiemmin ollut, joten Sainsbury’s olisi ollut ensimmäinen myyntikanava maailmalla.

Suomalaisia elintarvikkeita on aiemminkin ollut kauppajätin hyllyssä. Vuoden 2019 alusta alkaen pohjalaisen Oikian, aiemmalta nimeltään Real Snacksin kaurasipsejä on myyty ketjussa yli 300 kaupassa. Sainsbury’sin liikevaihto oli viime tilikaudella noin 29 miljardia puntaa.

Lue myös: Uudenlainen verkkohuijaus leviää eri puolilla Suomea – suomalaisesta numerosta uhrille soittava "teknisen tuen" edustaja onkin rikollinen, jolla on pahat mielessä

Protonmail-osoite Sainsbury-pomolla, tekisikö etätöitä?

Jo ensimmäisissä viesteissä oli näkyvillä useita erilaisia epäselvyyksiä.

Sähköpostit tulivat @j-sainsburyscorp.com-päätteisestä sähköpostiosoitteesta, kun Sainsbury's-kauppaketjun verkkosivuilta löytyvän sähköpostiosoitteen pääte on @sainsburys.co.uk. Roberts ei myöskään enää ollut ketjun myyntijohtaja, kuten sähköpostin allekirjoituksessa edelleen mainittiin, vaan toimitusjohtaja.

Pekari kuvaa huijausta ammattitaitoiseksi. Hänen brittituttunsa innostuivat viestistä, minkä jälkeen hän jatkoi yhteydenpitoa. Pekari teki yrityksen pyynnöstä tuotekatalogit, mihin kului useampi työpäivä.

Niiden vastaanottamisen jälkeen yritys lähetti heinäkuun alussa luottovakuutusta varten kuusi virallisen oloista liitetiedostoa taloustilanteesta, joita Pekari kertoo käyneensä läpi Finnveran ja pankkinsa kanssa. Lähettäjä uusi pian toiveensa seuraavalla sähköpostilla.

– Yleensä vakuutusyhtiöt allokoivat meille rakenteemme takia ensin 150 000–250 000 euron summan. Odotamme pyynnöllemme suotuista yhteistyötä, hän kirjoitti.

Tässä vaiheessa Pekari huomasi uuden lipsahduksen: sähköpostin allekirjoituksen perässä oli uusi osoite, simn_rob@protonmail.com, jota ei ollut aiemmissa viesteissä. Protonmail on sveitsiläinen salattua sähköpostipalvelua tarjoava yritys. Pekari kertoo hälytyskellojen alkaneen soida tällöin.

– Siinä kohtaa vähän heräsin, mutta oletin, että okei, tämä kaveri tekee etätyötä. Annoin lipsahtamisen mennä siinä kohtaa sormien läpi.

Lue myös: Näin aidolta petollinen Posti-tekstiviesti näyttää – poliisi varoittaa ammattimaisesta huijaussarjasta

12 miljoonan tilaus nosti tien pystyyn – huijaus toistuva

Vaikka Pekari ei hankkinutkaan Sainsburyn nimissä viestejä lähettäneen tahon toivomaa luottovakuutusta, yhteydenpito eteni.

Lopulta sähköpostilla pyydettiin tilausvahvistusta lastista, jonka suuruudeksi Pekari arvioi 12 miljoonaa euroa: 10 eri tuotetta, joista jokaista olisi tilattu yhteensä 66 lavaa eli kahden rekka-autolastillisen verran.

– Siinä kohtaa ajattelin, että ei perkule, tämä on melko huima homma.

– Laitoin britteihin tutulle meilin, ja se sanoi, että nyt haiskahtaa. Selvisi, etten ollut haistanut kirjoitusvirheitä, jotka brittiläinen kaveri huomasi lukiessaan.

Pekari aloitti Sainsbury’n tavoittelemisen ja kertoo tavoittaneensa lopulta yhtiön markkinointijohtajan, minkä jälkeen tapauksen selvittäminen alkoi edetä. Heinäkuun 15. päivä hän vastaanotti sähköpostin Sainsburyn turvallisuuskysymyksistä vastaavalta yritykseltä, Eagle Eyelta. 

– Vahvistamme, että Sainsbury’s Supermarkets Ltd ei ole lähestynyt yritystänne – mikäli tätä ei ole vielä kerrottu teille. Sainsbury’s ei tee tilauksia sähköpostitse tai faksitse. Hankintaosastomme tekee sopimukset tavarantoimittajiemme kanssa, joka vierailee heidän luonaan ja käy neuvottelut ennen kauppasuhteiden luomista, viestissä kerrotaan.

Yritys kertoi viestissä myös, että vastaavia petoksia tehneitä rikollisryhmää on tutkittu Britanniassa, ja pidätyksiä olisi jo tehty aiemmista tilauksista.

Lue myös: Hakkereiden huijausviestien määrä kasvanut Suomessa koronakeväällä – myynnissä olemattomia maskeja ja rokotteita

Selvisi kuivin jaloin, ihmettelee huijauksen läpimenoa pankissa

Pekari selvisi kohtaamastaan huijausyrityksestä vähin tappioin. Hän kertoo menettäneensä ainoastaan työaikaansa, jota kului yhteydenpitoon ja tilanteen selvittämiseen pankin ja Finnveran kanssa.

Lisäksi aikaa kului katalogin tekemiseen sekä esimerkiksi alihankkijoiden kanssa yhteydessä olemiseen, jos tuotantoa olisi pitänyt kasvattaa eksponentiaalisesti.

– Olo on aika pettynyt. Yritykseni kannalta tämä olisi ollut aivan loistava nousu markkinoille. Nythän olen tosin saanut linkin, että voin tarjota tuotteitani sinne, Pekari kertoo.

Hyvinkääläisyrittäjä näkee tilanteessa samaa kuin internetin hunaja-ansoissa, joissa rakkauskirjeillä narautetaan toinen osapuoli tekemään tilisiirtoja. Nyt syöttinä vain oli ison yrityksen nimi.

– Kun tällaisen nimissä lähestytään, minullehan se totta kai oli kova juttu.

Ihmetystä Pekarissa herättää myös se, että huijaus meni hänen mukaansa täydestä myös suomalaisiin yrittäjiä auttaviin tahoihin.

– Lähetin asiakirjat pankkiin, jossa ne on katsottu läpi. Totta kai oletin, että he huomaisivat jotain jossain kohtaa, jos niikseen tulisi.

Pekari kertoo asioineensa tapauksessa OP:n kanssa. Pankin viestinnän mukaan asiaa selvitetään sisäisesti, mutta pankkisalaisuuden takia tapausta ei kommentoida tai vahvisteta.

Lue myös: NRK: Norjan valtion sijoitusrahastolta huijattiin 100 miljoonaa kruunua

Huijari jatkanut yhteydenpitoa, myös tukkuliike Nigeriassa kiinnostunut

Sainsbury’sin sinappihuijari on rikosilmoituksesta huolimatta jatkanut yhteydenpitoa. Pekari sai vielä saman viikon torstaina viestin, jossa annettiin belgialainen tilinumero. Toivomaansa luottoa huiputtaja ei ole vieläkään saanut.

Pekari Foodsin kansainvälistymisyritykset jatkuvat huijausyrityksen jälkeenkin. Yrittäjä Joonas Pekari kertoo, että näytteitä on viime viikkoina lähtenyt Puolaan, Portugaliin ja Saksaan. Lähtökohdat kaupan hieromiselle ovat paremmat kuin edellisessä tapauksessa.

– Näissä minulla on suomalaisia yhteyshenkilöitä. 

Samaan aikaan Sainsbury’s-tekeytyjän kanssa tuli yhteydenotto isolta kiinnostuneelta nigerialaistukkurilta. Tilanne on Pekarin mukaan selvittelyssä, vaikka epäonninen Britannian-laajennustoive hidastaakin heittäytymistä.

– Afrikkaan kun tehdään, niin silloin tuotantokoneet eivät laula ennen kuin tulee sataprosenttinen maksu, ja he tietävät tämän itsekin.

Lue myös: Varo! Huijarit yrittävät kaupata sairaalatarvikkeita koronapandemian varjolla – Singaporessa tarvikkeista maksettiin turhaan yli 6 miljoonaa

Tuoreimmat aiheesta

Huijaukset