Suomalaisten sähkönkulutuksessa on odotettavissa piikki hyiselle alkuviikolle – hirmupakkaset voivat katkoa sähköjä, mutta apu on usein odotettua lähempänä

2:06img
Video: Maakaapelointi on vähentänyt sähkökatkoja.
Julkaistu 25.01.2019 18:52
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Maanantaista on tulossa hyisen kylmä koko Suomessa. Sähköyhtiöt muistuttavat kuluttajia seuraamaan energiankäyttöään, jotteivat sähkölaskut pääse yllättämään.

Pakkaslukemat voivat alkuviikosta huidella suuressa osassa maata jopa 30–40 asteen tienoilla. Tämä tarkoittaa erityistä piikkiä suomalaisten sähkönkulutuksessa, jonka ennustetaan käyvän ehkä jopa koko talven huippulukemissa.

– Ensi maanantai on kattavasti koko Suomessa todella kylmä, joten voi olla, että silloin ollaan lähellä talven kuormitushuippua, kertoo sähkönjakelupalveluja tarjoavan Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen.

Lue myös: Tämä on ensi viikon hyytävin hetki: Ennusteen mukaan koko maassa on 30-40 pakkasastetta

Katse omaan sulakekaappiin

Hurjat pakkasasteet eivät itsessään usein aiheuta kotitalouksille sähkökatkoksia tai vaikuta sähköverkon käyttöön. Sen sijaan ongelmia voi ilmetä kotipuolessa. 

– Erityisesti kovilla pakkasilla meille tulee paljon soittoja, että sähköt ovat menneet. Silloin kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa talon omat pääsulakkeet, Paananen muistuttaa.

Hänen mukaansa ylivoimaisesti suurin ongelma pakkasilla on juuri pääsulakkeiden palaminen.

– Kiinteistöjä lämmitetään enemmän ja laitteita laitetaan enemmän päälle, jolloin sulake voi palaa.

Pakkasen sijaan kiusana on lumi

Sulakevikoja voi tapahtua myös sähköverkkoyhtiöissä. Paananen ohjeistaa, että jos käynti omalla sulakekaapilla ei auta asiaa, tulisi tarkastaa alueella olevan verkkoyhtiön häiriötiedotteet.

– Jos mahdollisesta sähkönjakelun keskeytyksestä ei ole tietoa ja sähköt ovat edelleen poikki, niin ilman muuta sitten soittoa paikallisen sähköverkkoyhtiön vikapuhelimeen, hän neuvoo.

Talvisten sähkökatkojen kohdalla syyttävän sormen voi usein osoittaa pakkasen sijaan suuria lumikekoja kohti.

– Sopivissa sääolosuhteissa lumi tarrautuu puihin kuin täi tervaan ja kasvattaa lumikuormaa nopeasti, mikä voi aiheuttaa sähkökatkoja, kertoo Paananen.

Lumitilanne jopa huolestuttava

Lumikuormaa vastaan taistellaan tälläkin hetkellä.

– Tilanne näyttää jopa huolestuttavalta varsinkin Keski-Suomessa ja Pohjois-Pirkanmaalla, missä olemme tehneet ehkäisevää lumenpoistoa jo viikkojen ajan, Paananen toteaa.

Viime viikkoina satanutta lunta on kertynyt johtoasemien laidalle jo niin paljon, että työmiehillä alkaa olla kiire saada sitä pois.

Lue myös: Asunnoton saattaa yöpyä pressun alla metsässä 30 asteenkin pakkasessa – etsivä sosiaalityöntekijä huolissaan: "Palvelukeskuksessa yöpyminen ei vain sovi kaikille"

Hirmupakkaset syövät sekä kuluttajien että sähkönmyyjien kukkaroa

Sulakeongelmien lisäksi pakkanen voi tuoda ikävän yllätyksen kuluttajien sähkölaskuihin.

– Pakkaset nostavat lämmityksen tarvetta ja sitä kautta sähkönkulutus nousee. Kasvanut kysyntä nostaa myös sähkön markkinahintaa, sillä sähköä joudutaan tuottamaan kalliimmilla tuotantomuodoilla ja tuomaan enemmän naapurimaista, kertoo Vattenfallin liiketoimintajohtaja Taija Sjöblom.

Hirmupakkaset voivat siis syödä kuluttajien kukkaroa, mutta tilanne ei ole aina sähkönmyyjillekään suotuisa.

– Suomessa useimmilla kuluttajilla on kiinteähintainen sähkösopimus, mikä takaa sen, että asiakkaan ostama kilowattitunnin hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sähkönmyyjän kannalta tämä tarkoittaa sitä, että ennusteen ylimenevän kulutuksen myyjä ostaa hyvinkin korkealla markkinahinnalla, Sjöblom selittää.

Yökukkujat pääsevät halvemmalla

Kovien pakkasten alla sähköyhtiöt muistuttavat erityisesti tuntihintaisia sähkösopimuksia ostaneita asiakkaitaan säännöstelemään energiankäyttöä välttääkseen suuret yllätykset sähkölaskussa.

– Mahdollisuuksien mukaan omaa kulutusta kannattaa ohjata vuorokauden edullisimmille tunneille. Sähkö on edullisempaa yleensä myöhään illalla ja yöllä, Sjöblom päättää.

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö