Vauvakuume hiipuu, eikä se enää ole uutinen. Arvot ja elämäntavat ovat nykyihmiselle tärkeä asia eikä niistä haluta tinkiä.
– Nuorilla aikuisilla on vähemmän parisuhteita kuin aiemmilla sukupolvilla saman ikäisenä. Etenkin sellaisten nuorten aikuisten osuus, jotka näyttävät olevan kokonaan parisuhteiden ulkopuolella, on kasvanut, Turun yliopiston sosiologian ja väestötieteen professori Marika Jalovaara sanoo.
Yhä useammalla ei ole puolisoa, muttei myöskään seurustelu- tai seksisuhteita.
Toisaalta seurustelua kyllä tapahtuu ja suhteita solmitaan, mutta pitkien liittojen ja avioliittojen määrä on vähentynyt. Esimerkiksi identiteetin muodostaminen on nykymaailmassa vaikeampaa kuin ennen.
– Kun meillä on elämänalueilla ainakin näennäisesti loputon määrä vaihtoehtoja, on yhä vaikeampi valita niistä ja sitoutua, Jalovaara sanoo.
Lue myös: Takana vuosien suhde, mutta mies ei ole valmis keskustelemaan lasten hankkimisesta – mikä neuvoksi? Raati vastaa: "Et voi painostaa hankkimaan lasta"
Arvot eriyttävät ihmisiä – "En sillä tavalla liioittelisi sitä..."
Arvot eriyttävät esimerkiksi naisia ja miehiä toisistaan. Ylen taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 60 prosenttia naisista ei voi kuvitella seurustelevansa perussuomalaisia vakavissaan äänestävän miehen kanssa. Työikäisistä miehistä 33 prosenttia äänestää tätä puoluetta.
– Miehet yhä enemmän ovat arvokonservatiiveja, naiset arvoliberaaleja, Jalovaara kuvaa.
– En sillä tavalla liioittelisi sitä ja maalaisi kuvaa, että miehet ja naiset ovat vastakohtia toisilleen monessa asiassa. Pääsääntöisesti samat asiat koskevat miehiä ja naisia.
Syytä lapsensaanti-innon laskuun haetaan yleensä kansalaisista. Perheille on kuitenkin tarjolla usein riittämättömästi tukea, eivätkä omat voimat riitä; kyselyn mukaan jo vauvaa odottavat ovat uupuneita ja kokevat erilaista mielenterveyden kuormituksesta kertovaa oireilua. Nuorten naisten ahdistusperäiset sairauspoissaolot ovat liki viisinkertaistuneet.
Vanhemmuudesta kirjankin julkaissut Anna Munsterhjelm koki jo raskausaikana, ettei Suomi ole läheskään niin perheystävällinen kuin on annettu ymmärtää.
Hallituksen tekemät leikkaukset osuvat myös lapsiperheisiin. Esimerkkilaskelmassa kahden lapsen äiti Annin perheelle jää pian käteen 162 euroa vähemmän.
Lue myös: Isähaaveista jo luopunut Reijo sai lapsen 60-vuotiaana: "Ei ole koskaan liian myöhäistä hankkia lapsia"
"Lastensaanti on ikään kuin tarttuva tauti"
Arvot ja elämäntavat ovat tärkeä asia eikä niistä haluta tinkiä. Sopiva puoliso on tärkeä tekijä lasten hankinnassa, mutta ei kuitenkaan kaikki.
– Jotkut nuoret haastattelussa puhuivat siitä, että elämä pitää ehtiä elää ennen kuin lapset syntyvät, koska sitten se loppuu, Väestöliiton johtava tutkija Venla Berg kuvailee.
Elämän voidaan kokea päättyvän vauvan saamiseen. Toisaalta lähipiirin lapset voivat lisätä lastenhankkismisintoa.
– Se on tutkimuksissa havaittu, että lastensaanti on ikään kuin tarttuva tauti, Berg naurahtaa.
Kun lähipiirillä on jo lapsia, ei välttämättä koe yhtä voimakkaasti jäävänsä paitsi jostakin. Oman lapsensa kanssa voi ikään kuin liittyä valmiiseen joukkoon. Lapsen saaminen vaatii myös tilaa.
– Tila tarkoittaa erityisesti tilaa työelämässä ja elämänkaaressa lasten saannille. Se on sellainen palikka, jota ei voi hirveästi biologisista rajoitteista johtuen siirrellä elämässä. Sen takia muun elämän pitää joustaa, kun lapsia saadaan, Berg muistuttaa.
Miksi ihmiset eroavat nykyisin herkemmin, vai eroavatko? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.
Lue myös: Pia sairastui masennukseen heti synnytyksen jälkeen – "Vauvan hoitaminen tuntui vastenmieliseltä"
Lue myös: Keskenmenot ovat vieneet espoolaisilta Emmalta ja Shanelta neljä kaivattua vauvaa: "Tuntui, ettei me vain tulla saamaan eläviä lapsia"
Katso myös: Miksi vapaaehtoisesti lapsettomia pelotellaan katumuksella?
1:51Vapaaehtoinen lapsettomuus kirvoittaa kaikenlaisia kommentteja. Miksi?