Yliajalle venynyt YK:n ilmastokokous Azerbaidzhanin Bakussa on edennyt tänään ratkaiseville tunneille tiukassa tilanteessa, kertoi ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) suomalaismedialle alkuillasta.
Kokouksen ensimmäinen päätösistunto oli tuolloin käynnissä, ja toinen päätösistunto oli määrä järjestää myöhemmin illalla.
Mykkänen kuvaili kokouksen lauantaipäivää poikkeuksellisen kaoottiseksi. Ministeriltä löytyi silti uskoa siihen, että jonkinlainen sopu voisi vielä löytyä.
Jos Bakun kokouksessa ei saada sopimusta aikaan, on vaarassa Mykkäsen mukaan myös ilmastoneuvottelujen tulevaisuus.
Lue myös: Yhteinen näkemys uupuu ilmastokokouksessa: Saarivaltioiden mitta tuli täyteen
Rahoituskysymyksistä kokouksessa neuvotellut Outi Honkatukia kertoi, että takaraja sovun saavuttamiselle oli käytännössä lauantain ja sunnuntain välinen keskiyö. Alun perin kokouksen piti päättyä jo perjantaina.
Puheenjohtajamaa Azerbaidzhan sai kritiikkiä sekä Honkatukialta että Mykkäseltä. Honkatukia kuvaili isäntämaata näkymättömäksi.
– Viime päivinä ja viikkoina Azerbaidzhan on kuunnellut liikaa öljyntuottajamaita, sanoi Mykkänen.
Ulosmarssi keskusteluista
Suurin erimielisyys kokouksessa koskee kehittyneiltä mailta kehittyville maille suunnattavan lisärahoituksen määrää.
Kokouksessa nähtiin iltapäivällä myös protesti, kun pienten saarivaltioiden ja vähiten kehittyneiden maiden neuvottelijat kävelivät ulos keskusteluista. Suomalaisneuvottelijoiden mukaan kyse oli epämuodollisista konsultaatioista.
– Tulimme ilmastokokoukseen oikeudenmukaista sopimusta varten. Meistä tuntuu, että meitä ei ole kuultu, sanoi pienten saarivaltioiden AOSIS-ryhmän puheenjohtaja, samoalainen Cedric Schuster.
Keskusteluja ulosmarssineiden maiden kanssa jatkettiin myöhemmin.
Neuvottelulähteet olivat aiemmin kertoneet, että Euroopan unioni olisi valmis nostamaan kehittyville maille ilmastotoimiin tarjotun rahoituksen 300 miljardiin dollariin vuodessa. Kehittyvät maat hylkäsivät perjantaina suoralta kädeltä edellisen 250 miljardin dollarin tarjouksen täysin riittämättömänä.
"Jättäkää huono sopimus tekemättä"
Kokouksessa käytiin koko lauantain vastainen yön neuvotteluja uudesta lopputekstistä. Kokonaisrahoitustavoite on vuoteen 2035 mennessä 1,3 biljoonaa eli 1 300 miljardia dollaria vuodessa. Tästä suurin osa olisi tarkoitus kattaa yksityisellä rahoituksella.
Yli 300 kansalaisjärjestöä vaati tänään yhteisessä vetoomuksessaan kehittyviä maita lähtemään kokouksesta ilman sopimusta, jos tarjoukset eivät parane.
– Kehotamme teitä puolustamaan globaalin etelän ihmisiä ja vaadimme: parempi jättää koko sopimus tekemättä kuin tehdä huono sopimus, ja tämä on hyvin, hyvin huono sopimus, vetoomuksessa sanottiin.