Miten Iranin ja Yhdysvaltojen välinen konflikti jatkuu? Kaikki riippuu siitä, mitä presidentti Donald Trump linjaa tiedotustilaisuudessaan iltapäivällä Suomen aikaa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak MTV Uutisille.
Iranin viime öisen iskun kohteena oli myös Irakin Erbilissä palvelevia suomalaissotilaita. Suomi on tässä pelissä kuitenkin mitätön pelinappula, tutkija arvioi.
– Jos jotain tapahtuisi suomalaisille sotilaille, niin ei pelätä Suomen reaktiota. Amerikkalainen vastareaktio on se, joka eniten huolestuttaa, Salonius-Pasternak sanoo.
– Kaikki riippuu siitä, mitä Trump ilmoittaa, ja mitä Yhdysvallat sen perusteella joko tekee tai jättää tekemättä. On mahdollista, että Iran jatkaa toimiaan, mutta tuntuu silti, että tilanne on Trumpin käsissä, tutkija jatkaa.
Lue myös: Kommentti: Mikä ratkaisuksi Iranin ja Yhdysvaltojen jäätäviin väleihin? Ainakin kaksi ongelmaa pitää ratkaista
Niinistö tuomitsee ohjusiskut, vaatii Iranilta selitystä – suomalaiset Erbilin tukikohdassa ovat kunnossa
Suurhiekkasäkit suojasivat suomalaissotilaita iranilaisohjuksilta – eversti kertoo, palaavatko myös lomilla olleet sotilaat Irakiin iskusta huolimatta
Häpeilemättömän julkinen isku
Iran iski viime yönä 22 ballistisella ohjuksellaan kohti kahta yhdysvaltalaisjoukkojen Irakissa käyttämää lentotukikohtaa. Isku tehtiin häpeilemättömän julkisesti, joka ei ole ollut tyypillistä Iranille. Nyt Iran halusi kuitenkin kertoa teolla omaa tarinaansa, Salonius-Pasternak näkee.
– Heitä vastaan hyökättiin, ja nyt he käyttävät omia julkisia asevoimiaan, puolustavat itseään YK:n perustuslain mukaisesti iskuilla sotilaallisiin kohteisiin.
Lue myös: Suomalaiseversti Iranin iskusta: Kohteet olivat odotettuja, iskujen nopeus yllätti – koston kierre voidaan välttää
Iranilaisten uutistoimistoiden videot näyttävät: Näin ohjukset iskeytyivät maahan
Sotilaallisesti isku ei ollut järin merkittävä, vaikka Iran väittääkin jopa 80 yhdysvaltalaissotilaan saaneen surmansa. Trumpin ensireaktio oli puolestaan jopa rauhoitteleva, josta voisi päätellä, että Iran tiedottaa omiaan.
– (Jos yhdysvaltalaisia olisi kuollut tai loukkaantunut), Yhdysvaltojen ja Trumpin olisi pakko reagoida hyvin vahvasti ja julkisesti. Kun ei ole kuollut, on helpompi sanoa, että Iran yritti iskeä, he epäonnistuivat ja nyt ei tarvitse reagoida noin vahvasti.
Mitä Trump-kannattajat haluavat?
Mutta kuten viimeiset kolme vuotta ovat osoittaneet, Trumpin toiminta niin sosiaalisessa mediassa sekä sisä- ja ulkopolitiikassa on ollut vaikeasti ennustettavaa. Salonius-Pasternakin mukaan Trump tulee ennen päätöstä Yhdysvaltojen seuraavasta liikkeestä tarkastelemaan, mitä hänen kannattajakuntansa haluaa – ovathan loppusyksyn presidentinvaalit päivä päivältä lähempänä.
– Trump voi päättää, ettei halua jatkaa tätä polkua ja sanoa, että se oli tässä. Mutta sitten jatketaan kyberiskuilla ja ei niin julkisilla toimilla. Tai sitten vastataan sotilaallisesti, suuresti ja julkisesti.
Iranin isku antaa Trumpille joka tapauksessa mahdollisuuden leimata vastustajansa (demokraatit) epäisänmaallisiksi, Salonius-Pasternak uskoo.
Pysyvä muutos sotilaallisiin iskuihin?
Maailmanlaajuisesti Iranin ja Yhdysvaltain konfliktilla on pohdittu vaikutuksia öljyn nousseeseen hintaan sekä osakemarkkinoihin. Tutkijan mukaan pysyvämpiä muutoksia on tulossa sen sijaan siihen, millaisiin kohteisiin eri valtioiden sotilasjoukot vastaisuudessa iskevät.
– Jääkö (iranilaiskomentaja Suleimanin) salamurha yksittäistapaukseksi, vai oliko perjantain isku esimerkki normien muuttumisesta? Jos ei valtion päämiehiä, niin (iskujen kohteena olisi) seniorihenkilöitä ja poliitikkoja, Salonius-Pasternak pohtii.
Vastauksia näihin pohdintoihin joutuu kuitenkin odottamaan viikkoja, kuukausia, jopa vuosia. Akuutin tilanteen vaa'ankieli värähtää, kunhan Trump avaa suunsa tiedotustilaisuudessa.