Suomalaistutkija: Iranilaiskenraalin tappaminen vertautuu sodanjulistukseen – "Ilman vastaiskua Iranin islamilainen tasavalta menettää kasvonsa"

Iran ja USA liput kuvituskuva
Asiantuntijat uskovat, että Suleimanin tappaminen voi johtaa pahimmillaan sotilaalliseen konfliktiin Iranin ja Yhdysvaltojen välillä.ullstein bild - McPHOTO/ All Over Press
Julkaistu 03.01.2020 15:33

MTV UUTISET – STT

Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen korkea-arvoisen komentajan Qassem Suleimanin tappaminen vertautuu sodanjulistukseen, arvioi Lähi-itään erikoistunut Tampereen yliopiston kansainvälisten suhteiden ja historian dosentti Pertti Multanen.

–  Kyseessä on hyvin, hyvin merkittävä tapahtuma koko Lähi-idän tilanteen eskaloitumisen kannalta. Suleimani oli kuitenkin käytännössä Iranin toiseksi korkea-arvoisin henkilö. Tällaisen kenraalin murhaaminen, ja vieläpä vieraan valtion alueella, vertautuu minun mielestäni sodan julistukseen, Multanen sanoo.

Multasen mukaan Iranin on nyt pakko toimia.

–  Nythän Iranin islamilainen tasavalta on sellaisessa tilanteessa, että ilman jonkinlaista vastaiskua se menettää kasvonsa. Tässä ollaan nyt minun mielestäni – ei sen enempää eikä vähempää – kuin hyvin lähellä uutta laajamittaista sotaa Lähi-idässä.

Multasen mukaan yksi mahdollinen paikka tällaiselle eskalaatiolle olisi vaikkapa tulenarka Hormuzinsalmen seutu.

"Huolestuttava esimerkki Yhdysvalloilta"

Myös Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa uskoo, että Suleimanin tappaminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa sotilaalliseen konfliktiin Yhdysvaltain ja Iranin välillä. Kajanmaan mukaan eskalaatio riippuu siitä, millaisiin kostotoimiin Iran ryhtyy.

–  Iranin on asemansa varmistamiseksi pakko tehdä jotain ja osoittaa suuruuttaan. Jotain aseellisia toimia varmasti tehdään, mutta mikä se maali sitten on? Toki yhdysvaltalaiskohteet ovat mahdollisia, mutta myös Israel on potentiaalinen kohde, Kajanmaa arvioi.

Vieraan valtion ylimpään sotilaalliseen ja poliittiseen johtoon kuuluvan henkilön tappaminen lennokki-iskussa on Yhdysvalloilta teko, joka rikkoo monia kansainvälisen politiikan pelisääntöjä. Kajanmaa onkin huolissaan siitä, mitä tällaisen esimerkin antaminen tietää tulevaisuudessa.

–  On mielestäni huolestuttavaa, että Yhdysvallat perusteli iskua sillä, että he katsoivat kansallisten etujensa olevan vaarannettuja ja että tämä oli ennaltaehkäisevä toimenpide. Moni muukin valtio käyttää tällaista retoriikkaa, ja jos se hyväksytään kansainvälisesti, ei se ainakaan paranna tätä maailmaa.

Tuoreimmat aiheesta

Iran