Iskeekö Israeliin "varjosota"? Tällainen kostoisku voisi sytyttää täyden sodan

2:21img
Videolla pohditaan, millainen isku todennäköisimmin laukaisi täysimittaisen sodan Lähi-idässä. Siinä myös kerrotaan, mikä on Iranin ”vastarinnan akseli", ja mikä tekee pelistä Israelin kannalta niin kovaa.
Julkaistu 02.08.2024 20:03
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Lähi-idän tilanne on erittäin jännittynyt ja hyvin tulenarka, summaa Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki.

Hän näkee kolme skenaariota, jotka tilanteesta voi syntyä. Niistä ensimmäinen on tilanteen eskaloituminen vakavammaksi konfliktiksi, toinen on tilanteen rauhoittuminen eli de-eskalaatio ja kolmantena niin sanottu ”varjosota”, jossa Iranin niin sanottu ”vastarinnan akseli” ryhtyy yhdessä luomaan painetta eri puolille Israelia.

Jutun alussa olevalla videolla Ruohomäki kuvailee, mistä tässä vastarinnan akselista on kyse ja miksi se voi tuottaa Israelille vaikeuksia. 

Lue myös: Suurlähettiläs ennakoi kostoiskua lähipäiville – panokset korkeita ja edessä pahimmillaan kostonkierre

Iran ei halua sotkea suurvaltoja kiistaan

Ruohomäki ei usko, että luvassa olisi laajamittaista suursotaa, vaan pikemminkin kalibroituja iskuja.

Samaa mieltä on Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola. Hän arvioi, että viime huhtikuussa Israeliin tehty laajamittainen ohjus- ja raketti-isku on sopiva mittatikku arvioimaan hyökkäyksen minimitason. 

Ruohomäen mukaan juuri tämä isku myös antaa osviittaa siitä, miksi laajamittaisempaa sotaa ei haluta: Huhtikuun iskun aikaan Israelia tukevien maiden hävittäjät nousivat ilmaan torjumaan Israeliin suunnattuja iskuja. Iran ei halua, että suurvallat vedetään konfliktiin mukaan.

Juusola arvioi, että Irania ei kiinnosta täysi sota senkään takia, että sen pääkaupungissa Teheranissa tehty Hamas-johtaja Ismail Haniyehin salamurha ei ole sen strategisiin etuihin liittyvä seikka. Sen sijaan kyse on kunniasta, jossa loukkaus ja nöyryytys vaatii koston.

Lue myös: Tutkija ei usko Haniyehin murhan johtavan suursotaan: "Osapuolet toimineet tiettyjen rajojen sisällä"

ISW: Tämä on kauhuskenaario Iranin kostosta Israelille

Sodan syttymisen riski läsnä

Ruohomäki muistuttaa, että tilanteen kärjistyminen aina mahdollista. Hän kuvailee tilannetta geopoliittisiksi shakkisiirroiksi, jossa osapuolet reagoivat todella nopeasti. Tällöin riskinä on, että virhearvioiden myötä tilanne nopeasti niin sanotusti lähtee lapasesta.

Juusolakin varoittaa kärjistymisen riskistä.

– Lähi-idän historia on täynnä sitä, että ollaan menty askel askeleelta, ja lopputuloksena on ollut iso sota, Juusola muistuttaa.

Tällaisen sodan syttymistä vastaan toimivat diplomaatit tällä hetkellä ympäri maailmaa. Täysimittaisen sodan syttyminen ei ole niiden intresseissä jo siksi, että se johtaisi valtavaan pakolaisten virtaan ja kytkeytyisi moniin energiaan liittyviin kysymyksiin.

Jutun alussa olevalla videolla Juusola kuvailee, millainen isku todennäköisimmin laukaisi täysimittaisen sodan Lähi-idässä. Ruohomäki taas kuvailee, miten toimii Iranin ”vastarinnan akseli", ja mikä tekee pelistä Israelin kannalta niin kovaa.

11:41img

Katso koko asiantuntijoiden koko haastattelu. Videolla tutkijat kertovat, miksi salamurha Iranin vallankumouskaartin sydämessä nousi Iranille kunniakysymykseksi ja minkä mittaluokan kostoiskua he odottavat.

Lue myös: Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan Israelia Iranin uhalta, vakuutti Biden

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Iranin konflikti