Suomalaistutkijoilta mullistava havainto: Haitallisen LDL-kolesterolin nousuun voivat vaikuttaa myös lääkkeet, torjunta-aineet, muovi ja saasteet

AOP LDL tulee englannin kielen sanoista low density lipoprotein. LDL kuljettaa kolesterolia kudoksiin, myös valtimoiden seinämään.
/All Over Press
Julkaistu 21.05.2021 20:39

MTV UUTISET - KAUPPALEHTI

Oulun yliopiston tutkimusryhmä on löytänyt ihmisen soluista uuden mekanismin, joka nostaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää. Tutkijoiden tekemä havainto voi selittää tiettyjen ympäristön kemikaalien ja lääkeaineiden haitallisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveydelle.

Löydöksen ytimessä on solujen kemiallista ympäristöä aistiva tumareseptori, pregnaani X -reseptori PXR. Se on tärkeä maksan lääkeaineenvaihdunnan säätelijä. 

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että PXR säätelee myös verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.

Lue myös: Salakavala oireyhtymä lisää riskiä vakaviin sairauksiin – vain yksi näkyvä oire

Monet lääkkeet aktivoivat PXR-reseptoria

Monet lääkkeet, ravinnon ainesosat ja ympäristön kemikaalit aktivoivat PXR-reseptoria. Sellainen on esimerkiksi antibiootti rifampisiini. Sitä käytetään erityisesti tuberkuloosin hoidossa.

PXR-reseptoria aktivoivia kemikaaleja löytyy myös monista torjunta-aineista, muovin lisäaineista, ympäristön saasteista ja palonestoaineista.

Farmakologian ja sisätautien asiantuntijoista koostuva tutkijaryhmä osoitti ensimmäistä kertaa, että PXR-reseptorin aktivoituminen lisää kolesterolin tuotantoa maksassa ja nostaa etenkin haitallisen LDL-kolesterolin määrää ihmisen veressä.

– Jo pidemmän aikaa on tiedetty, että jotkin kemialliset aineet voivat vaikuttaa ihmisen lisääntymistoimintoihin esimerkiksi häiritsemällä sukupuolihormonien tasapainoa. Puhutaan niin sanotusta hormonihäirikköteoriasta, tutkimusta johtanut farmakologian professori Jukka Hakkola kertoo tiedotteessa.

– Viime aikoina tutkimusnäyttöä on saatu myös tiettyjen lääkkeiden ja ympäristökemikaalien yhteydestä kolesterolin kohoamiseen. Ilmiö voidaan tulkita hormonihäirikköteorian laajennukseksi. Ilmiötä ja sen taustalla vaikuttavaa mekanismia ei ole kuitenkaan aiemmin pystytty osoittamaan ihmisellä.

Lue myös: Tutkimus selvitti ruoat, joilla mässäily voi johtaa kuolemaan jo keski-iässä

Ympäristön kemiallisella koostumuksellakin on vaikutuksensa

Tutkimuksen toisen johtajan, sisätautiopin professorin Janne Hukkasen mukaan kolesterolitasoon vaikuttavat muutkin tekijät kuin elämäntavat ja perinnölliset seikat.

– Tutkimuksemme tuo vahvaa näyttöä siitä, että myös ympäristömme kemiallisella koostumuksella on oma osansa kolesterolin kohoamisessa.

– Havaitsemamme uusi mekanismi voi osaltaan selittää kemiallisen altistuksen haitallisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveydelle ja auttaa ennustamaan mahdollisia ongelmia jo etukäteen, Hukkanen kuvaa.

Tavoitteena suojella ihmisiä kemikaalien haitoilta

Jatkotutkimuksissaan ryhmä selvittää vielä laajemmin sitä, miten yleinen PXR-reseptorin aktivaatio on lääkeaineiden, ympäristökemikaalien ja niiden yhdistelmien kolesterolitasoa nostavan vaikutuksen mekanismina.

Tavoitteena on myös kehittää menetelmiä, joilla ympäristökemikaalien haitallisia metabolisia vaikutuksia voitaisiin ennustaa. Tämä mahdollistaisi kemikaaleihin liittyvän säätelyn tehostamisen ja kansalaisten suojelun kemikaalien haitallisilta vaikutuksilta.

– PXR:ää aktivoiva ominaisuus pitäisi pyrkiä karsimaan pois lääkkeistä sekä ympäristöön ja siten myös ihmisiin päätyvistä kemiallisista aineista, Hakkola sanoo.

Tutkimus julkaistiin vastikään farmakologian alan arvostetussa British Journal of Pharmacology -lehdessä. Tutkimuksen tekemiseen osallistui tutkijoita myös Helsingin, Turun ja Örebron yliopistoista sekä Admescope Oy:stä.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede