Parkinsonin tautiin on kehitetty uusia yhdisteitä, jotka vähentävät tautiin liittyvien proteiinisakkautumien syntymistä aivojen liikealueiden hermosoluihin, yliopisto kertoo tiedotteessaan.
Aivojen liikealueiden hermosoluja tuhoavan Parkinsonin taudin syytä ei tarkkaan tunneta, mutta siihen sairastuu jopa kaksi prosenttia yli 60-vuotiaista. Tauti aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista.
Hiljattain Helsingin yliopiston tutkijat esittivät Frontiers in Cellular and Infection Microbiology -tiedejulkaisussa, että suoliston desulfovibrio-bakteereilla saattaa olla merkitystä Parkinsonin taudin synnyssä.
Viimeisen 15 vuoden aikana tärkeäksi tutkimuskohteeksi on noussut alfa-synukleiini eli aivoissa liikkeitä säätelevillä alueilla erilaisia tehtäviä hoitava proteiini, Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan.
Yliopisto kertoo, että farmasian tiedekunnassa väittelevä proviisori Tommi Kilpeläinen on väitöstutkimuksessaan kehittänyt PREP-entsyymin estämiseen uuden sarjan yhdisteitä, jotka pystyivät aiempia huomattavasti tehokkaammin vähentämään hermosoluille haitallisen alfa-synukleiinin takertumista toisiinsa soluviljelmissä.
Lue myös: Syy Parkinsonin tautiin löytyi vihdoin? Suomalaisten havainto herättää suuria toiveita
"Jo seitsemän päivän hoito tällä yhdisteellä vähensi..."
PREP-entsyymi on solun sisäinen aivoissa, ja muuallakin elimistössä, esiintyvä proteiini joka vaikuttaa alfa-synukleiinin toisiinsa takertumiseen.
– Lisäksi löysimme näihin yhdisteisiin liittyen kokonaan uudenlaisen PREP-entsyymin kautta vaikuttavan lääkeainekandidaatin. Jo seitsemän päivän hoito tällä yhdisteellä vähensi merkittävästi alfa-synukleiinimuodostumia hiirimallin liikkeistä vastaavilla aivoalueilla. Jatkokehitys kohti kliinisiä kokeita vaikuttaakin tutkimustiedon pohjalta mahdolliselta, väitöstutkija toteaa tiedotteessa.
Lue myös: Tämä luonteenpiirre altistaa Parkinsonin taudille – myös muita tunnettuja haittoja
Proteiini, joka aiheuttaa virheellisiä muotoja, takertumista ja solukuolemia
Alfa-synukleiini on altis saamaan helposti toisiinsa takertuvia virheellisiä muotoja. Solut kuolevat, kun tällaiset toisiinsa tarttuneet proteiinit kertyvät hermosolujen sisälle. Alfa-synukleiinit pystyvät myös siirtymään solusta toiseen ja levittämään hermosolutuhoja aivoissa.
Tutkijat ovat jo aiemmin pystyneet vähentämään haitallisia alfa-synukleiinimuodostumia soluviljelmissä ja koe-eläinmalleissa estämällä PREP-nimisen entsyymin toimintaa. Parhaimmillaan PREP-estäjien avulla liikehäiriöt on saatu eläinmallissa poistettua kokonaan, yliopiston tiedotteessa kerrotaan.
Tiedotteen mukaan tyypilliset PREP-estäjät eivät kuitenkaan ole soluviljelmissä osoittautuneet parhaiksi mahdollisiksi vähentämään haitallisia alfa-synukleiinimuodostumia tai nopeuttamaan niiden pilkkoutumista. Tulokset on lisäksi saavutettu malliyhdisteillä, jotka eivät ole patentoitavissa. Niiden jatkokehitys lääkeyhtiöiden kanssa on ollut lähes mahdotonta.
Lue myös: Parkinson-potilaan omia soluja siirrettiin aivoihin – näin parantumattomasti sairaan elämä muuttui
Lue myös: Suoliston ja Parkinsonin taudin yhteys vahvistuu – tulehduksellinen suolistotauti nostaa sairastumisriskiä jopa viidenneksellä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Tämä poika teki operaation Parkinsonin tautia sairastavalle äidilleen:
0:18
Lähde: Helsingin yliopisto