Puhelimen käyttäminen liikenteessä on aina turvallisuusriski. Tutkimus kuitenkin paljastaa, että kännyköitä näprätään jopa neuroottisesti.
Muutamat sovellukset ovat suunniteltu palvelemaan tienkäyttäjiä, kuten navigointisovellukset ja puheentunnistus. Pahimmat ja yleisimmät väärinkäytökset vaativat puolestaan puhelimen intensiivistä näppäilyä, kuten WhatsApp-sovelluksen ja musiikkisovellusten käyttäminen.
Jyväskylän yliopiston tekemässä tutkimuksessa tarkkailtiin 30 vapaaehtoista suomalaisautoilijaa 12 viikon ajan. Valitut tutkimushenkilöt autoilevat runsaasti ja käyttävät älypuhelinta säännöllisesti. Kuljettajia tarkkailtiin laitteistolla, joka seurasi kuljettajien puhelimen näytön kosketuksia sekä auton sijaintia käytön aikana. Jyväskylän yliopiston tutkimus on ensimmäinen, jossa autoilijoiden puhelinsovellusten käyttämistä analysoitiin tarkasti. Aiemmin tiedossa on ollut vain havaintoja puhelimen käyttämisestä ratissa.
Viestittelyn ja musiikin lisäksi kuljettajat käyttivät ajon aikana Facebookia, Instagramia, sähköpostia, Netflixiä, Tinderiä, verkkopankkia ja kamerasovellusta. Muutamissa räikeissä tapauksissa koehenkilöt lisäksi viihdyttivät itseään pelaamalla Pokémon Go -peliä ajon aikana. Pelin pelaaminen ei onnistu kuitenkaan kovemmilla nopeuksilla, joten muista sovelluksista poiketen sen käyttö rajoittui vain hidasajoon. Muita sovelluksia puolestaan näplättiin surutta lähes kaikilla ajonopeuksilla.
Erot väärinkäytöksissä olivat hurjia; keskimäärin ruutua kosketeltiin ajon aikana 41 kertaa tunnissa, mutta neuroottisin näppäilijä keräsi kosketuksia 481 kertaa tunnissa. Myöskään tieliikenneolosuhteet eivät hillinneet autoilijoiden puhelimen käyttöä. Sovelluksia käytettiin jopa kiihkeämmin kaupunkialueella, jossa tarkkaavaisuutta vaaditaan eniten muiden tienkäyttäjien huomioimiseksi. Maantiellä sovellusten rullaaminen harveni, mutta niiden käyttäminen kesti kauemmin kerrallaan.
Lähde: Jyväskylän yliopisto ja Liikenneturva
Teknavi palaa tv-ruutuun uusin 15. tuotantokauden jaksoin. Avausjakso esitetään maanantaina 26.3. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat ke 28.3. klo 14.00 ja ma 2.4. klo 13.30 MTV3. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.