Suomalaisvaikuttajat ottivat kantaa Britannian Brexit-äänestykseen Twitterissä: "Toivon yhä, että jonain päivänä heräisin tästä painajaisesta"

h_55046834
Theresa Mayn neuvottelemaa erosopimusta ei hyväksytty taaskaan.
Julkaistu 12.03.2019 22:13(Päivitetty 12.03.2019 22:23)

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

 Brittiparlamentti hylkäsi tiistai-illan äänestyksessä pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman EU-erosopimuksen. Tulos nosti esiin keskustelun siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Lue lisää: Brittiparlamentti äänesti EU-erosopimuksen toisen kerran nurin murskaluvuin

Äänestystulos tarkoittaa sitä, että sopimuksettoman eron riski kasvaa. Huomenna on edessä äänestys, jossa kansanedustajat päättävät, lähteekö Britannia EU:sta ilman sopimusta.

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier kirjoitti Twitterissä äänestyksen jälkeen, että EU on tehnyt kaiken voitavan, jotta erosopimus hyväksyttäisiin.

– Umpikuja voidaan selvittää ainoastaan Britanniassa. Valmistelumme sopimuksettomaan eroon ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan.

Alexander Stubb kommentoi tilannetta painajaismaiseksi

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb kommentoi Brexitiä heti Twitterissä. Hän toivoi jonain päivänä heräävänsä painajaisesta.


Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli tulokseen pettynyt.


Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) taas pohti, johtaako tulos uuteen kansanäänestykseen siitä, haluavatko britit erota EU:sta.


Miksi parlamentti hylkäsi sopimuksen?

EU:n kanssa neuvoteltu erosopimus ei kelvannut kansanedustajille, joista osa myös toivoi brexitin peruuntumista. Äänekkäin vastustus kohdistui edelleen sopimuksen vakuutusjärjestelyyn, joka olisi pitänyt Britannian tullijärjestelyssä EU:n kanssa, jos muusta ei ehditä sopia.

Kansanedustajat eivät luottaneet siihen, että maa pääsisi halutessaan irrottautumaan hätäjärjestelystä.

Pääministeri Theresa Mayn viime hetken matka Strasbourgiin ja EU:lta saamansa lisävakuuttelut eivät riittäneet vakuuttamaan parlamenttia.
Viimeinen naula arkkuun oli oikeuskansleri-parlamentaarikko Geoffrey Coxin oikeudellinen arvio.

Pitkin matkaa keskeistä roolia näytellyt Cox arvioi, että on edelleen olemassa oikeudellisia riskejä siitä, ettei Britannia pääsisi irti erosopimuksen niin sanotusta hätäjärjestelystä.

Hätäjärjestely olisi tullut voimaan vain siinä tapauksessa, että neuvottelut tulevasta suhteesta epäonnistuvat.

Juttua muokattu kello 22.23. Lisätty Juha Sipilän twiitti.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit