Suomalaisyrityksen valokaappi hävittää koronan pinnoilta – "Käytännössä valo katkaisee viruksen"

5:04img
Suomessa on onnistuttu hävittämään koronavirus lasipinnalta – katso videolta, miten se tapahtuu!
Julkaistu 04.06.2020 08:15
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Suomessa on onnistuttu hävittämään koronavirus lasipinnalta ultraviolettivalon avulla. Suomalaisyhtiön kehittämä UVC-kaappi soveltuu erilaisten esineiden, kuten tablettitietokoneiden puhdistamiseen. Aiemmin valon on todettu tehonneen muun muassa influenssa- ja noroviruksiin.

Luokkahuoneen perällä seisoo musta lasikaappi täynnä tablettitietokoneita Rekolan koulussa Vantaalla. Laitteet ovat latauksessa, mutta samalla ne saavat annoksen ultraviolettisäteilyä eli UVC-valoa. Viiden minuutin valohoidon jälkeen laitteiden pinnat on puhdistettu bakteereista ja viruksista.

– Käytännössä valo katkaisee viruksen tai bakteerin DNA-ketjun, jolloin se tuhoutuu ja katsotaan ihmiselle vaarattomaksi, kertoo UVC-kaapin kehittäneen Vivotech -yhtiön toimitusjohtaja Janne Räsänen.

Koronavirus hävisi pinnalta viidessä minuutissa

Yritys testasi yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa, voiko uusimman koronaviruksen hävittää lasipinnalta UVC-valon avulla. Testissä elävää covid-19-virusta levitettiin lasipinnalle.

Viruksesta otettiin näytteitä ennen valokäsittelyä ja sen jälkeen tablettia pidettiin Vivotechin laitteessa viiden minuutin ajan. Tulosten mukaan virus inaktivoitui täysin, eli viljellyissä soluissa ei havaittu minkäänlaisia merkkejä viruksen kasvusta UVC-valokäsittelyn jälkeen.

– Jos virus on elinkelpoinen, se voi tartuttaa viidessä päivässä kaikki soluviljelmän solut. Koe osoitti, että käsittelemätön covid-19-virus tartutti lähes kaikki solut, kun taas UVC-valoa saaneissa soluissa ei havaittu viruksen vaikutuksia, kertoo Helsingin yliopiston apulaisprofessori Tarja Sironen Vivotechin tiedotteessa.

UVC haitallinen ihmiselle

UVA- ja UVB-säteilyyn verrattuna UVC on ihmiselle vaarallisempaa, koska sillä on säteilyalueista lyhin aallonpituus ja siten suurin fotonin energia.

Maahan tulevasta auringon ultraviolettisäteilystä 95 prosenttia on UVA-säteilyä ja UVB:stä pääsee ilmakehään asti noin viisi prosenttia. UVC suodattuu kokonaan. Toimitusjohtaja Räsänen kehottaakin ihmisiä varovaisuuteen markkinoilla olevien UVC-lamppujen kanssa.

– Keskustelua on paljon siitä, miten UVC tappaa virukset ja bakteerit. Vähemmän puhutaan sen haitallisuudesta ihmisille. Hurjimmillaan olen kuullut jonkun pohtivan, että korvaisi kotonaan loisteputket UVC:llä. Sitä en tietenkään suosittele kenellekään.

Vivotechin steriloivia latauskaappeja on esimerkiksi HUS:n lastensairaalassa. Toistaiseksi kaapit valmistetaan Kiinassa, mutta yhtiö selvittää kotimaisen tuotannon mahdollisuutta tulevaisuudessa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus