Asennettavissa autoonkin: Säteilytykin väitetään tehoavan koronavirukseen "99,9 prosentin varmuudella"

0:58img
Videolla kerrotaan, millaisia oireita koronavirustartunta tyypillisesti aiheuttaa.
Julkaistu 12.10.2020 06:26

MTV LIFESTYLE – KAUPPALEHTI

Kiinalaisyrityksen kehittämä pöpöntappaja on tulossa käyttöön vuoden 2021 aikana.

Kiinalainen autoalan alihankkija Yangfeng on käynyt taistoon autojen sisätiloihin pesiytyviä bakteereita ja viruksia vastaan.

Yhtiö kertoo, että sen kehittämä XiM21S-järjestelmä kykenee nitistämään käytännössä kaikki ajoneuvossa kiertävät pöpöt, koronavirusta myöten, European Automotive News uutisoi.

Järjestelmä otetaan näillä näkymin käyttöön ensi vuoden kuluessa.

LUE MYÖS: Huoltoaseman likaisin esine vilisee tautibakteereja – sinäkin kosket siihen paljain käsin

Kaksi avainratkaisua

Ajoneuvon sisätiloihin kehitetty torjuntakonsepti koostuu kahdesta ratkaisusta, Yangfengin teknologiapäällikkö Han Hendriks kertoo.

Bakteerisodan ensimmäiseksi aseeksi yhtiö paljastaa bakteerineutraalit päällysmateriaalit, jotka asennetaan ovenkahvojen kaltaisille runsaasti kosketuksia kerääville pinnoille.

Toisena keinona käytetään ultraviolettilamppuja, joiden lähettämien säteiden kerrotaan nitistävän autossa pesivät bakteerit ja virukset.

– Kehittämämme UVC-säteilyä hyödyntävä järjestelmä tappaa bakteerit ja virukset 99,9 prosentin varmuudella muutamassa minuutissa, covid-19-viruksen mukaan lukien, Hendriks lupailee.

– Emme ole varsinaisesti kehittänet tätä teknologiaa, sitä on käytetty muun muassa sairaaloiden leikkaustilojen puhdistuksiin. Mutta me olemme kehittäneet sovelluksen, joka mahdollistaa valon sijoittamisen ajoneuvon kattopaneeleihin.

Ei näyttöä

Tieteellistä näyttöä ultraviolettisäteilyn vaikutuksista koronavirukseen on kuitenkin vielä vähän. Esimerkiksi Yhdysvaltain terveysvirasto toteaa, ettei ole tietoa, minkälaisilla säteilymäärillä, kestoilla ja aallonpituuksilla koronavirus saadaan mahdollisesti nitistettyä.

Ultraviolettisäteily on ihmissilmälle näkymätöntä säteilyä. Säteily vaikuttaa eri tavoin myös sille altistuneelle iholle.

LUE MYÖS: Käsidesi vai saippuavesi? MTV Uutisten kokeilu näyttää, mitä eroa on näillä kahdella pesumuodolla – ja kummalla "virus" irtoaa käsistä parhaiten

Tuoreimmat aiheesta

Autot