Suomalasiantuntijat pohtivat: Tällaisiin tahoihin Trumpin taika tehoaa

Republikaaninen puolue on nyt ryhmittynyt Donald Trumpin taakse vahvasti ja voitonvarmasti. Mutta kantaako Trumpin aggressiivinen ja räyhäkkä tyyli päätyyn asti, ja miten Trump on muuttanut puoluetta ja millaisiin kannattajiin hän vetoaa?

Turun yliopiston tutkijatohtori Pekka Kolehmainen arvioi, että Trumpin myötä politiikan muuttunut kieli ja tyyli ovat tulleet ainakin jossain määrin republikaanipuolueeseen jäädäkseen.

– Kun Trump tuli estradille, hän oli kohtuullisen ainutlaatuinen siinä tyylissään, mutta nyt se selkeästi valuu liikkeeseen laajemmin. Hänellä on se oma porukkansa, joka on ottanut liikettä hallintaansa ja joka käyttää samanlaista retoriikkaa ja käyttää samanlaisia keinoja.

Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson huomauttaa, että puolueessa on yhä paljon ihmisiä, jotka eivät kannata Trumpia, mutta kannattavat vastaehdokasta vielä vähemmän.

Oman onnensa seppä

Markku Henriksson muistuttaa, että perustaltaan republikaanit on liike-elämässä toimivien ja suurten yritysten "rikkaitten teollisuuden ja agraaripamppujen puolue". Ammattiyhdistysliikkeelle ei haluta antaa kovin suurta valtaa, ja palkankorotukset halutaan pitää maltillisina.

– Sitten tällainen mahdollisuuksien tasa-arvoisuus, tietynlainen sivistys kaikille tai lähes kaikille kuuluu republikaaniseen perinteiseen kategoriaan, Henriksson listaa.

Republikaanien ihannekansalainen, jos sellainen halutaan määritellä, olisi yritteliäs ilman yhteiskunnan tukea eteenpäin menevä ihminen.

Ketkä republikaaneja äänestävät?

Mutta mihin ja millaisiin äänestäjiin republikaaninen puolue vetoaa tai ei vetoa?

Henrikssonin arvioissa hyvin todennäköisesti iso osa suuryritysten johtajista ja heidän piirissään toimivista äänestää marraskuussa Trumpia.

Hän huomauttaa, että Trumpin myötä evankelikaalisten valta republikaaniseen puolueeseen on vahvistunut ja vahvistuu yhä.

– Vapaamielisemmin uskontoon suhtautuva ryhmä on jäänyt puolueessa hiljaiseksi. Se ei paljon ääntä pääse sanomaan, vaan tämä evankelikaalisten juntta, jos näin voi sanoa, kyllä jyllää.

Yhtenä ryhmänä republikaanien potentiaalisia kannattajia Henriksson nostaa esille keskilännen valkoisen työväestön, joka vieroksuu demokraattisen puolueen heidän mielestään vähemmistöjä suosivaa politiikkaa.

Naisten äänestyskäyttäytyminen voi olla presidentinvaalissa merkityksellinen. Republikaaneilla voi olla vaikeuksia vedota naisäänestäjiin aborttikysymyksen vuoksi, Pekka Kolehmainen sanoo.

Hän pohtii myös nuorten äänestäjien merkitystä.

– Lähtökohtaisesti nuoret ovat olleet enemmän demokraattipuolueen tukena. Pitkään on puhuttu siitä, miten republikaanit pystyvät vetoamaan nuoriin äänestäjiin.

Jatkuuko räyhä tulevaisuudessa?

Markku Henriksson pitää yhtenä vaihtoehtona, että puolue pysyy trumpilaisena "räyhämäisellä enemmänkin vihaan kuin iloisuuteen perustuvalla kannalla" Trumpin jälkeenkin. Tämä tie Henrikssonin arvioissa voi päättyä, jos republikaanit säilyvät bisnesväen puolueena.

– Jossain kohdassa evankelikaalisten tiukka fundamentalismi ja liike-elämän rahantekointressit käyvät vastakkain.

Toisena mahdollisuutena Henriksson pitää, että trumpismi ja evankelikaalisten valta osoittautuvat ohimeneväksi virtaukseksi, ja liike palaa vanhoille bisneslinjoilleen ja alkaa rakentaa myös monikulttuurisempaa ajatusmaailmaa, joka puhuttelee vahvemmin esimerkiksi latinotaustaisia äänestäjiä.

Lue myös:

    Uusimmat