Suomeen ehdotetaan uudenlaista lähestymiskieltoa: Joka toista kieltoa rikotaan – pakkomielteinen häiriköijä ei mieti seurauksia

7:33img
Julkaistu 15.11.2017 08:57
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Lähestymiskieltojen valikoimaa voisi laajentaa nykyisestä, arvioi Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas. Mallia voisi ottaa Ruotsista, jossa on Suomen kolmen lähestymiskiellon lisäksi myös neljäs lähestymiskiellon muoto.

– (Siinä) voidaan äärimmillään käyttää elektronista valvontaa lähestymiskieltoon määrätylle, hän kertoo.

Jaana Koivukangas

Jaana Koivukankaan mukaan lähestymiskieltojen valikoimaa voisi laajentaa nykyisestä.

Keskustelu lähestymiskiellosta vilkastui Porvoon leikkipuistosurman jälkeen. Murhasta epäillylle miehelle oli haettu laajennettua lähestymiskieltoa.

Pakkomielteinen häiriköijä ei välitä seurauksista

Kolmenlaisia lähestymiskieltoja

Suomessa lähestymiskiellon voi saada henkilö, joka perustellusti kokee tulevansa häirityksi tai turvallisuutensa vaarannetuksi. Tällaista uhkaa vastaan Suomessa on mahdollista antaa kolmenlaisia lähestymiskieltoja.

  • Perusmuotoisessa lähestymiskiellossa kohde ei saa ottaa yhteyttä, seurata tai tarkkailla henkilöä.
  • Laajassa lähestymiskiellossa henkilöltä voidaan kieltää oleskelu tietyllä alueella, esimerkiksi kodin, työpaikan tai koulun ympäristössä.
  • Perheen sisäisessä lähestymiskiellossa väkivaltainen henkilö voidaan poistaa kodista maksimissaan kolmen kuukauden ajaksi.  

Keskimäärin lähes joka toista Suomessa määrättyä lähestymiskieltoa rikotaan. Eräissä tapauksissa Koivukangas ei rangaistusten koventamisesta olevan apua.

– (Häiriköinti tai uhkailu) voi olla jopa pakkomielteistä. Silloin ei tietenkään mitkään seuraukset häntä mietitytä, hän sanoo.

Tekijä voi myös itse uskoa, ettei tee mitään väärää.

Koivukangas pitää lähestymiskieltoa kuitenkin tärkeänä apuna, sillä se esimerkiksi antaa poliisille oikeuden poistaa ihmisen määrätyistä paikoista.

– Lähestymiskielto on ihan hyvä keino, sillä noin puolet noudattaa sitä. On erittäin tärkeää että sitä haetaan, sillä se antaa poliisille ihan eri välineitä toimia. Jos ihminen oleskelee jossain porraskäytävässä rauhallisesti, poliisi ei voi häntä sieltä poistaa, paitsi jos on lähestymiskieltomääräys.

Hän kannustaakin aina hakemaan lähestymiskieltoa, jos sille katsoo olevan tarvetta. Rikosuhripalveluissa tarvittaessa myös autetaan hakemuksen tekemisessä.

Videolla Koivukangas muistuttaa, että lähestymiskiellon hankkimiseksi sille tulee olla perusteita. Esimerkiksi erilaiset rikosilmoitukset, lääkärin todistukset ja todistajat ovat tärkeitä lähestymiskiellon määräämiseksi. Kynnys lähestymiskiellon hakemiseen voi olla myös joillekin liian korkea.

1:59img

Tuoreimmat aiheesta

Porvoon leikkipuistosurma