Venäjän sotilaallinen hyökkäys on saanut suuren määrän ihmisiä jättämään kotinsa Ukrainassa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n johtaja Filippo Grandi sanoi BBC:n haastattelussa torstaina, että ainakin 100 000 ihmistä on hakenut suojaa maan muista osista.
Naapurimaa Puolan sisäministeri kommentoi puolestaan, että maa varautuu suureen määrään pakolaisia. Rajan tuntumaan perustetaan pakolaiskeskuksia ja sairaalat varautuvat ottamaan vastaan haavoittuneita. Ukrainan etelänaapuri Moldovan mukaan tuhannet ukrainalaiset olivat paenneet rajan yli, osa jo ennen torstaiaamun täysimittaista hyökkäystä.
Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kommentoi torstaina MTV Uutisille, että harkinnassa on siviiliavun lähettäminen Ukrainaan sekä varautuminen pakolaisten saapumiseen Ukrainan naapurimaihin sekä myös Suomeen saakka.
– Täytyy myös varautua siihen, että ihmisiä lähtee hakemaan turvaa muualta. Tällä hetkellä ei ole suurta liikehdintää näkyvissä. Oletus on, että naapurimaihin lähdetään ensin, mutta olemme varautuneet siihen, että myös Suomeen tulee turvapaikanhakijoita. Varaudumme, että voimme heitä nopeassakin ajassa auttaa, Mikkonen kertoo.
Lue myös: Suomi varautuu auttamaan ukrainalaisia pakolaisia – sisäministeri Mikkonen: Tällä hetkellä ei ole suurta liikehdintää
"Vastaanoton tilanne on hyvä"
Ukrainan tilanteen kärjistymiseen on varauduttu myös Maahanmuuttovirastossa eli Migrissä. Ylijohtaja Jari Kähkönen sanoo, että tilannekuvaa päivitetään jatkuvasti esimerkiksi saapuvien turvapaikanhakijoiden suhteen. Vastaanottokeskusten kapasiteettia on myös käyty läpi.
– Vastaanoton tilanne on hyvä. Meillä on runsaat tuhat petipaikkaa valmiina käyttöönotettavaksi. Eli valmius on hyvä. Sisäinen pakolaisuus ja naapurivaltiot ovat ensisijaisia, mutta varmasti Suomeenkin tulee ihmisiä sodan jaloista tulevien päivien ja viikkojen aikana, sanoo Kähkönen.
Kiristyneen turvallisuustilanteen takia Migrissä päätettiin torstaina keskeyttää väliaikaisesti sellaisten kielteisten turvapaikkapäätösten tekeminen, joihin liittyy henkilön maasta poistaminen Ukrainaan.
Migrin mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 7 000 ukrainalaista. Ukrainalaisia työskentelee runsaasti kausityöntekijöinä esimerkiksi maa- ja marjatiloilla. Kähkösen mukaan käsittelyssä on tällä hetkellä noin 2 000 ukrainalaisten kausityötodistusta.
– Tilanteeseen vaikuttaa toki se, miten ihmiset pääsevät sieltä lähtemään. Joudumme nyt myös pohtimaan, miten oleskelulupien ja muiden lupien myöntämiseen vaikuttaa se, että edustustomme ei tällä hetkellä toimi Kiovassa. Uskon, että siihen löytyy ratkaisu pian.