Suomeen saapuva supertähti Ronnie O'Sullivan kärkkäänä – snookerissa velloo raju valtataistelu: "Löi nyrkin pöytään"

Snookerin tähtipelaajia vyöryy Suomeen näytösotteluihin, vaikka pelaajien ja lajin ammattilaiskiertueen (World Snooker Tour, WST) välit ovat kiristyneet viime aikoina. Ensi kesäkuussa Tampereella pelaava multimestari Ronnie O'Sullivan on ollut äänekäs WST:n kritisoija. 

– Nyt yhtäkkiä se tuntuu olevan ongelma. Olen käynyt nyt Kiinassa enemmän, ja WST haluaa palansa siitä kakusta. Mielestäni minun ei tarvitse antaa sitä palaa. 

Näin seitsenkertainen maailmanmestari Ronnie O'Sullivan kiehahti viime marraskuussa, kun WST oli puuttunut hänen sanomisiinsa ja siihen, että O'Sullivan oli pelannut alkukaudella hyvin harvakseltaan. 

WST:n ja pelaajien välinen riita sai alkunsa aiemmin syksyllä, kun viisi huippupelaajaa suunnitteli osallistuvansa näytöstapahtumaan Kiinan Macaossa Northern Ireland Open -rankingkisan sijaan. WST uhkasi viisikkoa sanktioilla, ja lopulta suurilta seurauksilta vältyttiin, kun Macaon-pelit siirrettiin joulukuulle. 

Haavat olivat kuitenkin jo syntyneet, ja O'Sullivan piti äänekkäästi pelaajien ja Macaon-reissua suunnitelleen viisikon puolia. 

Tampereella ensi kesäkuussa nähtävän O'Sullivan-tapahtuman järjestäjä Robin Hull, Suomen snookerhistorian ainoa ammattilaispelaaja, alleviivaa, että näytöstapahtumien suosio on ollut kasvussa viime vuosien aikana. 

– Ja nyt kun Kiina heräsi pandemian jälkeen, niin he ottaisivat käytännössä pelaajia niin paljon kuin sinne tulisi. Jos puhutaan (pelaajien) huippukastista. Siellä on todella paljon tarjouksia pöydässä, Hull kommentoi MTV Urheilulle. 

Nyrkki pöytään

Vuosien ajan WST sulki silmänsä pelaajien näytöstapahtumakiireiltä. Pelaaja saattoi ilmoittautua sairaaksi, jäädä sivuun rankingkisasta ja ottaa sitten osaa näytösiltaan.  

– Siitä ei ole tullut mitään noottia. Mutta nyt kun Kiina on sellainen iso markkina, ja näkyvyys on räikeätä ja isoa, niin päällekkäisyydet ovat ehdoton no-no. Sen olen kuullut, että he ovat kiristäneet oikein vahvasti tällaisia hommia, Hull taustoittaa. 

– World Snooker on lyönyt nyrkin pöytään. Pelaajasopimukset ovat todella tarkkoja. 

Tähän O'Sullivankin viittasi kommentillaan. Se mikä meni läpi vielä pari vuotta sitten, ei mene enää. 

– Olemme iloisia siitä, että Ronnie kasvattaa profiiliaan Kiinassa ja pelaa yksityisissä näytöstapahtumissa, mutta prioriteettimme on suojella kaikkien pelaajien etuja, WST perusteli syksyllä. 

O'Sullivan kokee, ettei hän saa rankingkisoja Isossa-Britanniassa kiertämällä tarpeeksi takaisin lajiin laittamastaan työmäärästä. 

– Kun menen Kiinaan, pelaan hienoilla kisapaikoilla, upeiden yleisöjen edessä ja isoista rahoista. Rakastan sitä. 

– Jos en voi tehdä sitä, mitä minun täytyy tehdä – eli pelata paljon Kiinassa – siinä tapauksessa en pelaa enää koskaan, O'Sullivan latasi. 

Poikkeuslupa

O'Sullivan on vetänyt nimensä pois kuudesta turnauksesta tällä kaudella. Toisaalta hän on voittanut suurturnauksiin lukeutuvan UK Championshipin ja Kiinassa pelatun Shanghai Mastersin. 

WST:n kiristämä linja voi kuitenkin tarkoittaa sitä, että O'Sullivanin liikkeitä seurataan herkeämättä, jos hän jää sivuun kiertueen kisasta. 

Kun Hull järjesti joulukuussa Tampere-talossa näytösottelun, jossa pelasivat maailmanmestarit Neil Robertson ja Mark Selby (korvasi matkan peruuttaneen Luca Brecelin), se vaatii poikkeusluvan saamista WST:ltä. 

– Se (poikkeuslupa) alkoi olla aika lailla viimeisiä, joita he jakavat, Hull selvittää. 

– Tämä kesäkuun tapahtumakin piti ilmoittaa ammattilaisliiton kautta, vaikka O'Sullivan tulee Suomeen kauden ulkopuolella. Hyväksyntä on tullut, totta kai.  

Hull uskoo, että joulukuun poikkeusluvan saamista auttoi se, että hän on WST:lle tuttu entinen ammattilaispelaaja. Tuolloin samaan aikaan pelattiin Britteinsaarilla Shoot-out-turnaus, joka sai rankingkisan arvon vuonna 2017. Hull voitti kyseisen turnauksen vuotta aiemmin. 

– Heitä (WST:tä) kiinnosti myös tällainen uusi markkinatestaus. Lisäksi Robetson oli jo paljon aikaisemmin ilmoittanut, että hän lähtee silloin Australiaan joululomalle, ja Brecel ei ollut moneen vuoteen pelannut Shoot-outissa. Hän oli ilmeisesti aiemmin ilmoittanut (tästä).

Snookerkausi ehtii loppua MM-kisoihin (finaali 5.-6. toukokuuta) ennen kuin tähtipelaajien tulva saapuu Suomeen. Helsingissä järjestetään kaksi näytösottelua ja kahdeksan pelaajan turnaus 24.-26. toukokuuta, päätähtenä vuoden 2019 maailmanmestari Judd Trump

Tästä vajaat kaksi viikkoa myöhemmin on O'Sullivanin vuoro hurmata suomalaiset lajifanit Tampereella. Seitsenkertainen maailmanmestarin huipputason vastustaja ei ole vielä tiedossa. 

Lue myös:

    Uusimmat