Suomeen tulevat afganistanilaiset majoittuvat aluksi vastaanottokeskuksiin – näin prosessi etenee: "Pyrimme takaamaan, että he saavat asettautua rauhassa"

Maahanmuuttovirasto (Migri) valmistelee parhaillaan Suomeen saapuvien afganistanilaisten vastaanottoa.

Koska kyseessä on kiireellinen operaatio, saapujat sijoitetaan aluksi vastaanottokeskuksiin, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen Migristä STT:lle.

Tulijat sijoitetaan useisiin vastaanottokeskuksiin eikä Migri aio kertoa tarkemmin paikoista.

–  Sieltä tullaan aika kovista olosuhteista ja varmaan aika traumaattistenkin vaiheiden jälkeen. Pyrimme takaamaan henkilöille sen, että he saavat asettautua rauhassa.

Myös maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen perustelee, miksi Suomeen saapuvien tulijoiden sijoituspaikkoja ei kerrota vielä julkisuuteen. Katso haastattelu yllä olevalta videolta! 

Näin prosessi etenee

Hallitus on ilmoittanut, että afganistanilaiset saavat Suomessa oleskeluluvan, joten he eivät joudu normaaliin turvapaikkaprosessiin.

Nuutinen ei osaa vielä tarkkaan sanoa, kuinka pitkäksi aika vastaanottokeskuksessa muodostuu.

–  Helposti puhutaan joistain viikoista ennen kuin he siirtyvät kuntiin.

Oleskelulupa humanitaarisella perusteella myönnetään Migrin mukaan aluksi neljäksi vuodeksi.

–  Sitten kun heille saadaan oleskeluluvat, he siirtyvät kuntiin. Ely-keskukset ja kunnat sopivat keskenään oleskeluluvan saaneiden henkilöiden sijoittelusta, Nuutinen kertoo.

Migri varautuu 170 henkilön vastaanottamiseen

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jari Kähkönen kuvailee Afganistanin tilannetta MTV Uutiset Liven haastattelussa todella sekavaksi. Hänen mukaansa vastaanottokeskuksiin saapuu kaikkiaan noin satakunta. 

Hänen mukaansa Afganistanista pakenee tällä hetkellä ihmisiä, jotka pelkäävät tulevansa vainotuksi tai muuten uhatuksi Talebanin toimesta.

Kähkösen mukaan pakenijoiden joukossa on hyvin eritaustaisia ihmisiä.

– Joukossa on vähemmistöön kuuluvia, esimerkiksi hazarat-taustaisia henkilöitä pakenee. Toisinajattelijoita, tai henkilöitä, jotka eivät ole Talebanin kanssa samoilla linjoilla: Siellä voi olla naisia, tiedotusvälineiden edustajia, Kähkönen listaa.

Kähkösen mukaan Maahanmuuttovirasto tekee yhteistyötä ulko- ja sisäministeriön kanssa. 

– Olemme tehneet suunnitelman siitä, miten heitä Suomessa autetaan. 

Migri kertoo varautuvansa valtioneuvoston päätöksen mukaiseen määrään eli maksimissaan 170 henkilöön.

He koostuvat Suomelle, EU:lle ja Natolle työskennelleistä afgaaneista ja heidän perheenjäsenistään.

– Evakuoidut koostuvat niistä suomalaisista, jotka ovat olleet edustossa töissä, mutta myös paikallisia henkilöitä, jotka ovat olleet yhteistyössä Suomen viranomaisten tai muiden länsitoimijoiden kanssa sekä heidän perheenjäseniään, Kähkönen listaa MTV Uutisille. 

Lue myös:

    Uusimmat