Suomeen tuotu tonnitolkulla laitonta valasmakkaraa koirien ruoaksi

Lapin pelastuslaitos valjakkokoirat
Valas-siipikarjamakkaraa oli tuotu valjakkokoirien ruuaksi. Arkistokuva.Katja Ronkainen, Lapin pelastuslaitos
Julkaistu 30.12.2024 08:18
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

STT

Norjasta on tuotu Suomeen laittomasti valaanlihaa koiranruuaksi, kertoo Tulli.

Lihaa kerrotaan tuodun koiranmakkarassa, joka on sisältänyt puolet lahtivalaan lihaa ja puolet siipikarjan lihaa. Mainittua makkaraa on tuotu vuoden 2022 aikana Suomeen valjakkokoirien ruuaksi noin 36 000 kiloa.

Yhteensä koiranmakkaraa on tuotu Tullin mukaan 72 000 kiloa.

Mainittua koiranruokaa ei ole myynnissä markkinoilla, vaan se on valmistettu Norjassa suomalaisen maahantuojan tilauksen perusteella.

Lahtivalaan lihan vienti Norjasta ja tuonti Euroopan unioniin on kielletty. Suomen laki kieltää lisäksi valaanlihan ja muiden valastuotteiden tuonnin Suomeen kaikista maista.

– Keskeinen syy valaanlihaa sisältäneen koiranruoan tuonnille on ollut edullinen hinta. Tällaisilla tuontimäärillä on ruokittu iso määrä koiria, toteaa tutkinnanjohtaja Tuomo Kunnari Tullin tiedotteessa.

lahtivalas

Lahtivalas kuuluu kansainvälisen CITES-yleissopimuksen alaisiin lajeihin.

Törkeä rikosepäily, viisi epäiltynä

Viranomainen pääsi valasmakkaran jäljille sen jälkeen, kun Ruotsin tulli ilmoitti Suomeen matkalla olleesta kuormasta ja sen tullausasiakirjojen epäselvyyksistä. Ruotsi oli käännyttänyt lähetyksen Norjaan.

Norjan poliisi tutkii lihan luvatonta vientiä maasta.

Suomen Tulli on kuullut tapauksesta epäiltynä viittä henkilöä. Tapausta tutkitaan törkeänä luonnonsuojelurikoksena ja tulliselvitysrikoksena.

Asia on siirtynyt syyteharkintaan.

Kaupallinen pyynti kiellettiin 1986

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio kielsi kaupallisen valaanpyynnin jo vuonna 1986, kun osa valaslajeista oli pyydetty lähes sukupuuttoon. Alkuperäiskansojen harjoittama pyynti on koko ajan ollut kiellon ulkopuolella, sillä sen merkitys valaskannoille on katsottu merkityksettömäksi.

Islanti, Norja ja Japani ovat sanoutuneet irti valaanpyyntikiellosta, ja ne ovat ainoat maat, jotka sallivat kaupallisen valaanpyynnin.

Japani aloitti kaupallisen valaanpyynnin uudelleen vuonna 2019 kolmen vuosikymmenen tauon jälkeen. Päätöstä on kritisoitu kansainvälisesti. Esimerkiksi luonnonsuojelijat ovat kutsuneet käytäntöä julmaksi sekä vanhanaikaiseksi. Japani on jo kauan sanonut, että valaanpyynti on maan perinne eikä kansainvälisen yhteisön tulisi puuttua asiaan.

Lue myös: Islannin hallitus salli valaanpyynnin jatkamisen seuraavaksi viideksi vuodeksi

Islanti antoi pyyntiluvan 2029 saakka

Islannin hallitus antoi joulukuun alussa kahdelle valaanpyyntiyhtiölle luvan valaiden pyynnin jatkamiseen vuoteen 2029 saakka. Pyyntilupa myönnettiin 209 sillivalaalle ja 217 lahtivalaalle vuodessa. Kansainväliset ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöt ovat kehottaneet Islantia kieltämään valaanpyynnin.

Vuonna 2023 Islannin hallitus keskeytti valaanpyynnin kahdeksi kuukaudeksi sen jälkeen, kun hallituksen eläinlääketieteellinen selvitysryhmä totesi, etteivät pyyntimenetelmät noudata maan eläinsuojelulainsäädäntöä. Valaanpyynnissä käytettävien räjähtävien harppuunoiden arvioitiin aiheuttavan valaille pitkittynyttä kärsimystä, sillä harppuunan osumasta voi kestää viisi tuntia valaan kuolemaan.

Lue myös: Veren tahrima talven ihmemaa: Rekikoirien kohtelu järkytti unelmatöihin Lappiin tulleen Bethin

Tuoreimmat aiheesta

Valaat