Suomen päätökseen hankkia yhteensä 64 Lockheed Martinin valmistamaa F-35A-hävittäjää liittyy paljon epävarmuuksia käyttökulujen suhteen, arvioivat hankintaa valvoneet tahot.
Suuri kansainvälinen tilintarkastus- ja konsulttiyritys Deloitte oli pestattu hävittäjähankinnan ulkoiseksi laadunvarmistajaksi. Se nostaa raportissaan esille hävittäjästä esitettyjen kustannusarvioiden epävarmuuden.
Hankintahinnan arviointia Deloitte piti suoraviivaisena, perustuihan se hävittäjätoimittajien antamiin sitoviin tarjousehtoihin.
– Sen sijaan vuoden 2030 jälkeisten käyttö- ja ylläpitokustannusten arviointiin liittyy paljon epävarmuutta, raportissa todetaan.
Lue myös: Suomi saa huippuhävittäjän, mutta pysyvätkö käyttökulut kurissa? Ilmavoimien komentaja MTV Uutisille: "Veronmaksajan tulee luottaa siihen"
Kustannukset arvioitu valmistajan tiedoin
Kustannuksia pyrittiin arvioimaan hävittäjätoimittajilta saatujen tietojen ja suunnitelmien avulla käyttäen apuna omaa laskentaa ja simulointia.
Deloitte kuitenkin toteaa kustannuksiin liittyvän epävarmuuksia ja tietojen olevan pitkälti hävittäjän toimittajan antamien tietojen varassa.
– Kyse on siis siitä, uskotaanko esitettyjen suunnitelmien toteutumiseen ja siten arvioituihin kustannuksiin sekä mitkä ovat Puolustusvoimien realistiset mahdollisuudet sopeuttaa kustannuksia.
Lue myös: F35-hävittäjä oli selvä valinta ja vahva signaali Suomen iskukyvystä, kehuu Antti Kaikkonen – näin perustelee valtavaa hintalappua
Myös VTV huomannut saman
Myös Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV nostaa epävarmuudet esille omassa arviossaan.
– Valmistelussa on pitänyt arvioida järjestelmän koko elinkaaren aikana syntyviä kustannuksia, jotka alkavat realisoitua kokonaisuudessaan vasta 2030-luvun alussa. Tämä on lähtökohtaisesti vaikeaa ja sisältää epävarmuutta, VTV kirjoitti hävittäjähankinnan tultua julki.
VTV on jo pidemmän aikaa peräänkuuluttanut läpinäkyvyyttä hävittäjien kustannuksiin liittyen.
– Valmistelun ja päätöksenteon kannalta haasteellista on se, että elinkaarikustannuksiin liittyvä tieto täsmentyy vasta lopullisissa tarjouksissa, ja tämän jälkeenkin tietoihin voi jäädä epävarmuutta, VTV kommentoi hankintaa jo kesäkuussa.
Pitävätkö arviot kuluista?
Aiemmin Helsingin Sanomat on uutisoinut siitä, että monissa muissa maissa F-35 hävittäjien vuotuiset konekohtaiset käyttö- ja huoltokulut on arvioitu huomattavasti Suomen Puolustusvoimien arvioita suuremmiksi.
Ylen haastattelema VTV:n pääjohtajan sijainen Matti Okko piti erojen suuruutta huomattavana. Yle kertoo jutussaan F-35-hävittäjien käyttökulujen Yhdysvalloissa jatkuvasti nousseen.
Lockheed Martin on vakuuttanut, että koneen käyttö- ja ylläpitokulut tulevat laskemaan lähivuosina. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) taas on vakuuttanut hävittäjähankintoihin liittyen, että hävittäjien käyttö- ja ylläpitokustannukset alittavat asetetun 254 miljoonan euron vuosittaisen kustannusrajan.