Suomen Irakin-suurlähettiläs nimitettiin, vaikka suurlähetystö puuttuu vielä – turvatoimet huomioitu "erityisen hyvin"

Suomen on määrä avata suurlähetystönsä Irakin Bagdadissa vielä tämän vuoden puolella. Olettamuksena on, että lähetystö olisi valmis marraskuussa.

Asiasta kertoi ulkoasiainneuvos Vesa Häkkinen perjantaina pian sen jälkeen, kun presidentti oli nimittänyt hänet Suomen suurlähettilääksi Irakiin.

– Lähden Bagdadiin marraskuussa, kun tilat valmistuvat, Häkkinen kommentoi STT:lle.

Hän siirtyy tehtävään ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikönpäällikön paikalta. Uutta tehtäväänsä Häkkinen kommentoi sanomalla olevansa iloinen, että Suomi on päättänyt käynnistää uudelleen toimintaansa Bagdadissa.

– Olen todella iloinen ja itse asiassa kohtuullisen ylpeäkin siitä, että saan olla siinä toiminnassa mukana.

Häkkisen mukaan ensimmäinen Suomesta lähetetty virkamies saapui Bagdadiin jo viime viikonloppuna. Virkamiehelle on järjestetty työhuone Ruotsin lähetystössä.

– Suomesta lähtee sinne kourallinen väkeä. Ensimmäinen meni tosiaan nyt sinne ja lokakuussa menee pari seuraavaa.

Pitkä aika edellisestä

Bagdadissa ei ole ollut suomalaista diplomaattista henkilökuntaa vuoden 1991 jälkeen, mutta Suomella on ollut Helsingistä käsin Irakia hoitava kiertävä suurlähettiläs vuodesta 2016. Irakia ovat viime vuosikymmenten aikana runnelleet sodat ja konfliktit.

– Yksi asia, joka on huomioitu erityisen hyvin, on erilaiset turvatoimet. Turvallisuustilanne maassa on edelleen sellainen, että siihen pitää valmistautua ja varautua, Häkkinen sanoi.

Valmisteluista suurlähetystön avaamiseksi kerrottiin vuosi sitten.

Ulkoministerinä vuonna 2018 toiminut Timo Soini (sin.) perusteli lähetystön avaamista uudelleen kahdenvälisten suhteiden ja kaupan kehittämisellä. Helsingin Sanomien mukaan Irak oli vaatinut lähetystöä vastineeksi turvapaikanhakijoiden palautuksista. Syksyllä 2015 Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista valtaosa oli irakilaisia.

– Kielteisen turvapaikkapäätösten saaneiden paluukysymykset ovat myös Suomen ja Irakin kahdenvälisten suhteiden agendalla, Soini totesi ulkoministeriön tiedotteessa.

Ruotsi avasi lähetystönsä Bagdadissa uudelleen vuonna 2009. 

Lue myös:

    Uusimmat